Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '10

 
Kategori
Müzik
 

Ve Manga, Eurovison 2010 temsilcimiz!

Ve Manga, Eurovison 2010 temsilcimiz!
 

MaNga


Ve MaNga, Eurovison 2010 temsilcimiz! Geçen yıl MTV’nin Avrupa’nın ‘en iyi sanatçısı’ seçilen maNga Oslo biletini aldı.

Geçen yıl MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde Avrupa’nın En İyi Sanatçısı seçilen 5 kişilik grup Ferman Akgül’ün solistliğinde Özgür Can Öney, Yağmur Sarıgül, Efe Yılmaz ve Cem Bahtiyar’dan oluşuyor.

Hadise’nin “Düm Tek Tek” şarkısıyla Türkiye’yi temsil ettiği yarışmada, yaşanan kıyafet tartışması ve yaşanan aksaklıklar nedeniyle TRT, özellikle bu yıl Eurovision’a bir erkek solist göndereceğini çok önceden açıklamıştı.

Berlin'de düzenlenen MTV Avrupa Müzik Ödülleri programından ayaklarının tozuyla İstanbul'a gelen Manga ekibi Atatürk Havalimanı'nda basının karşısına çıkmış ve Avrupa'da alınabilecek birkaç büyük ödülden birini aldıklarını gurula açıklamış ve hatta teklif geldiği taktirde Eurovision’a yeşil ışık yakabileceklerini belirtmişlerdi.

Peki, MaNga nasıl bir guruptur?

MaNga, müziğinde rock, rap, elektronik, sufi ve geleneksel Türk müziği öğeleri barındırıyor. İlk albümüyle Türkiye'nin en sevilen gruplarından biri haline gelen maNga, bu albümüyle ismini Japonya'da da duyurmuştu.

MaNga, aslen Ankara kökenli bir Nu Metal grubudur. Nu metal bir alternatif metal alt türüdür. 1990'lı yılların başında Alternatif metal türünün değişime uğramasıyla ortaya çıkmıştır. İcra edenler Hardcore punk, Heavy metal ve Thrash metal gruplarından etkilenmişdir.

Albüm maceraları, Eylül 2001 de Ferman’ın “Sing your Song” yarışmasına katılma fikriyle başladı. Cem Bahtiyar (bas gitar) gruba dahil oldu ve maNga şu andaki yapısına kavuştu. Böylelikle beş ayrı karakteri, beş ayrı müzik zevkini ve beş ayrı duruşu sergileyen grup, japon çizgi romanı geleneğinin ünlü ekolü olan “MaNga ismiyle “uzun yıllar sürecek albüm hayali için yola çıkmış oldu. İlk besteleri olan, “Kal Yanımda" parçasıyla “Sing your Song” yarışmasından ikincilik ödülü aldılar ve yarışmada kazandıkları başarıyla yeni besteler üretmeye başladılar. Bu dönem içinde "Bitti Rüya", “Libido” ve "Yalan" gibi çok sevilen parçalarını yaptılar.

MaNga şu sanatçılardan oluşmaktadır.

Ferman Akgül (vokal)
Yağmur Sarıgül (gitar)
Cem Bahtiyar (bas gitar)
Özgür Can Öney (davul)
Efe Yılmaz (turntable)

Dünyaya bakış açıları değişen ve müzikal olarak dinledikleri de çeşitlenen grubun daha güçlü bir sounda sahip olan 2. albümleri “Şehr-i Hüzün” ün önkayıt dönemi yaklaşık 23 ay sürdü. Bu dönemin bu kadar uzun sürmesinin sebebi; büyük bir başarı yakaladıkları ilk albümün gruba getirdiği mutluluğun yanında herkesin üzerine gözardı edilmeyecek bir sorumluluk yüklemesi ve heyecanla bekleyen müzik severlerine ilk albümü aratmayacak kadar nitelikli ve nicelikli bir albüm sunabilme isteğiydi.

Büyük bir özveri ile hazırlanan, maNga’nın farklılığını ve müziğinde hiçbir sınır olmadığını gösteren “Şehr-i Hüzün” albümü, 15 Nisan 2009 tarihinde GRGDN & Sony Music etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Batı ve Doğu soundlarının daha çok sentezlendiği, ney, piyano, tambur ve bağlama gibi enstrümanların daha çok kullanıldığı, minor melodilerin hakim olduğu, içinde aşkı barındıran şarkıların yanında varoluşsal yalnızlığı, ölümü ve hüznü anlatan parçalara da yer verilen “Şehr-i Hüzün”albümü 16 şarkıdan oluşuyor ve 60 dakikayı aşkın müzik içeriyor. Kategorize edilmesi mümkün olmayan albüm, içinde rock, rap, elektronik müziğin yanında tasavvuf, türk halk ve sanat müziklerinin tınılarını da barındıran yepyeni bir maNga soundu sunuyor. Albümde Anadolu coğrafyası ve öz kültürümüzün etkileri “Üryan Geldim” şarkısının nakaratında Karacaoğlan’nın dizelerinden, “Hepsi Bir Nefes” şarkısının nakaratında ise Ömer Hayyam’ın dizelerinden alıntılarla öne çıkıyor.

MaNga’ya yolun açık olsun diyoruz !

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 376 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 62
: 2308
Kayıt tarihi
: 10.12.09
 
 

Üniversite yıllarında başladığım fotoğraf sanatını iş hayatına atıldığım dönemde geliştirdim. Bir..