Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '07

 
Kategori
Haber
 

Vergi kaçıranları ihbar edenin ikramiyesine vergi kesilmez

Vergi kaçıranları ihbar edenin ikramiyesine vergi kesilmez
 

Somut delillere dayanan bir dilekçe ile vergi kaçıranları İhbar eden muhbirlere, kesilen vergi cezasının yüzde 10'u kadar ikramiye Ödeniyor. Muhbirin ihbarı sonucu elde ettiği ikramiye ise gelir vergisinin konusuna girmiyor.
1931 yılında çıkartılan ve halen yürürlükte 1905 Sayılı "Menkul ve Gayrimenkul Emval ile Bunların İntifa Haklarının ve Daimi Vergilerin Mektumlarını Haber Verenlere Verilecek İkramiye Hakkında Kanun" ihbar ve ihbar ikramiyesi sistemini belirler ilgili kanun ile, mevcut vergi kayıp ve kaçağının vergi idaresine haber verilmesi ve sonucunda kesinleşecek vergi ve cezalara uygulanacak belirli nispetlerde ikramiye verilmesi öngörülerek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amaçlanmıştır.

Yanıltıcı isim koymayın

İhbar, suçun kişiler ya da kamu görevlilerince yetkili makamlara duyurulmasıdır. İhbar yazılı bir şekilde yapılır. Eğer sözlü olarak yapılmışsa bu bir tutanağa geçirilir. İhbar konusu suçu yetkili makamlara bildiren muhbit dilekçesinde suç olduğunu iddia ettiği olayı delilleriyle ve somut bir biçjmde ortaya koymak zorundadır.

Belli bir konuyu ihtiva etmeyen, yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olan veya dilekçe sahibinin adı soyadı, adresi ve imzası bulunmayan veya yanıltıcı isim ve adres bulunan dilekçeler incelenmez ve isleme konulmaz. Ancak, bu tarzda yapılan ihbar veya şikayet konusu dilekçelere, inandırıcı mahiyette olayla ilgili yeterli bilgi ve belgeler eklenmiş ise herhangi bir işlem yapıp yapmama Bakanlık yetkililerinin takdirine bırakılmıştır.

İdare ve Vergi İnceleme Elemanları ilgili Başbakanlık Genelgesi uyarınca muhbir veya şikayetçilerin isimlerini kesinlikle gizli tutarlar ve hiçbir şekilde açıklamazlar.

Yüzde 10 ikramiye var

Muhbirin İhbar dilekçesinde belirttiği konular somut delillere dayanmalı ve -inceleme elemanı ihbar dilekçesindeki bilgiler sayesinde vergi tarhiyan istemelidir. Aksi durumda, vergi kaçırıldığının hiçbir dayanağı olmadan iddia edilmesi muhbire İkramiye ödenmez.

1905 Saydı Kanununda Vergi kayıp ve kaçağını fergi idaresine haber verenlere, tahakkuk edecek vergi ve bu vergiye bağlı olarak kesilen cezalar toplamı üzerinden yüzde 10 nispetinde İkramiye ödeneceği belirtilmiştir. Muhbirin ihban sonucu elde ettiği ikramiyenin, gelir vergisinin konusuna girmediği görülmektedir
Gelir vergisinin konusuna girmeyen ihbar ikramiyesi ivazsız bir intikal olarak değerlendirildiği İçin veraset ve intikal vergisinin konusuna girmekte ve bu, kanun hükümleri uyarınca vergilendirilmektedir
KAYNAK: YAHYA ARIKAN / VATAN GAZETESİ

 
Toplam blog
: 7
: 4530
Kayıt tarihi
: 25.12.07
 
 

1965 istanbul doğumluyum, Lbm eğitim merkezinde, bilgisayar işletmenliği ve genel muhasebe eğitimi a..