Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

17 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

Vicdansız ret

Vicdansız ret
 

Son günlerde bedelli askerlikle birlikte gündeme oturan” vicdani ret” konusu da hükümetin başını epey ağrıtacağa benziyor.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi AİHM’nin aldığı kararı uygulamayan Türkiye’yi uyararak “Vicdani ret konusunda aralık ayına kadar düzenleme yapılmasını” istemesi ve uyarması sonrası hükümet bu konuyu çözebilmek adına çalışma başlatması dikkatlerden kaçmadı.

AIHM vicdanı ret hakkını ilk kez din, vicdan ve inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirmiş, Avrupa Konseyinde bu hakkı sadece Türkiye ve Azerbaycan tanımamıştı.

Avrupa’nın Aralık ayı sonuna kadar Türkiye’nin bu konuda düzenleme yapılmasını istemesi hükümeti de köşeye sıkıştırdı.

Bir tarafta 30 yıldır PKK terör örgütüyle yürütülen mücadele, diğer tarafta Türkiye’nin jeo- politik konumu nedeniyle vicdani ret konusunda ortaya konulacak çözüm çokta kolay olmayacaktır.

Bu konuda yapılacak düzenlemenin kanımca iki hassas boyutu olacaktır.

Birinci boyutu yapılacak düzenlemenin şehit ailelerini ve şehitlerimizi rahatsız edecek bir düzenlemeden kaçınılmasına dikkat edilmesi gerekecektir.

Bu konunun diğer bir hassas boyutu ise PKK ve yandaşlarının yapılacak düzenlemenin “istismarına” imkan vermemesine dikkat edilmesidir.

Özellikle güneydoğudan askere gidecek yurttaşlarımıza PKK bu vicdanı ret karını kullanmasına imkân verilmemesi.

Artıları ve eksileri iyi hesaplanmadan “Avrupa istiyor” diye düzenlenecek “bir vicdani ret” yasası ilerde PKK ve yandaşları, vatan hainleri için bir silah olarak kullanılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bugün Avrupa’da “düşünce, vicdan ve din özgürlüğü kapsamında bir insan hakkı olarak değerlendirilen vicdani ret, zorunlu askerlik hizmetinin bulunduğu her Avrupa Konseyi üyesi ülkede yürürlükte olan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vicdani ret, zorunlu askerliğe bir alternatif olarak uygulamaya konulmuş, ret talebinde bulunanlar devletin başka alanlarında hizmet vererek bu yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışmaktadır.

Türkiye tarihinde “ordu millet” anlayışının hakim olduğu, askere gitmeyene “kız verilmez” anlayışının olduğu, askerlikten kaçanlara “vatan haini” gözüyle bakıldığı bir anlayışın hala geçerli olduğu bir ortamda hükümetin “Avrupa istiyor” diye yapacağı düzenlemenin çokta kolay olmayacağı ortadadır.

Toplumda yaygın olan “askere zaten gariban Anadolu halkının çocukları gidiyor, parası olan, zengin olan bir şekilde askerlikten kaçmanın yollarını buluyor” anlayışına şimdi şayet düzenleme yapılırsa birde vicdani retçilerin de eklenmesi ortalığı iyice karıştıracaktır.

Bu konunun özellikle “bedelli askerlikle” birlikte gündeme getirilmesi daha da vahimdir. “Parası olan yırtıyor” anlayışına bu kez “vicdani retçilerde” eklenecektir.

Bu konunun “çok hassas bir konu” olduğunu gören MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli;

"Türk Silahlı Kuvvetlerinin üniter yapı, milli devlet, toprak bütünlüğünü koruma yolunda, halkın terörle mücadelesini sürdürdüğü bir ortamda, Türkiye'nin komşu ülkelerinde, ateşle o toplulukların sınandığı, Türkiye'ye her an bir belanın akabileceği ortamda bir Bakanın vicdani ret konusunu gündeme getirmesi kadar yakışıksız, densiz bir teklif söz konusu olamaz” diyerek, MHP olarak bu konuyu külliyen ret edeceklerini ifade etmesi dikkatlerden kaçmamıştır.

Türkiye’nin çok hassas bir dönemden geçtiği, PKK ile olan terör mücadelesine devam edildiği bir ortamda AKP iktidarı tarafından Avrupa Konseyi ve AİHM istiyor diye gündem getirilen bu “Vicdansız Ret”e Türk milletinin büyük çoğunluğunun karşı olduğu, özellikle de Şehit ailelerimizin vicdanlarını karartacak bir uygulamanın nasıl düzenleneceğini hepimiz bekleyip göreceğiz.

Sonsuzluk (Osman Özeker) 17.11.2011

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..