Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

02 Nisan '20

 
Kategori
Güncel
 

Virüs insanı Öldürür

                                 VİRÜS İNSANI  ÖLDÜRÜR 
      Yaklaşık üç aydır dünya ,küresel bir salgına dönüşen “Corona virüsü” belasıyla
uğraşmaktadır.
      Dünyayı saran bu bulaşıcı hastalık, tüm dünyada olduğu  gibi ülkemizide etki altına almakta gecikmemiştir.
     Virüs başlığımıza da konu olduğu gibi insanı ,açlık ise insanlığı öldürmektedir.
İnsanlık bir taraftan vürüs belasıyla mücadele ederken, diger yandan da insanların aç kalmaması için gerekli tedbirleri almak zorundadır.
     Mart ve nisan ayları çiftçilerimiz için çok önemli bir zaman dilimidir. Bu aylarda ekim, dikim yapılmaktadır. Bir yıllık  hasat bu aylarda dikilecek mahsule bağlıdır.
    Çiftçilerimizin tarlada rahat çalışabilmesi, mahsulünü ekebilmesi için, Hükümetimizin çiftçilerimize her türlü desteği ve kolaylığı bir an önce sağlamalıdır.
      Hükümetce alınan corona virüs kapsamında 65 yaş ve üstüne yasak getirilmiş, toplu taşıma, tarım işçilerinin bir yerden bir yere gitmesine yasak konmuştur.
     Alınan bu kararlar en başta geçici tarım işçilerini zor durumda bırakmış, özellikle mart ve nisan aylarında ekim ve dikim için tarlalarda çalışacak binlerce işci, köylü ne tarlasına gidebilmektei ne de ekim ve dikim faaliyetinde bulunamamaktadır.
      Kırsal kesimlerde yaşayan bir çok insan 65 yaş ve üzeri olduğundan tarlasına giderek ekim dikim yapamama gibi bir proplemle karşı karşıyadır.
      Bu aylarda başta domates, biber, salatalık, patlıcan,fasülye, nohut v.b mahsülün dikimi yapılmak zorundadır.
     Çitçimizin bu aşamada görülen en büyük sorunu fide alımını yapamaması, tarlaya dikilecek fideler için tarım işçisi bulamamasıdır
     Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir çok çifçimiz gerçekten zor durumdadır ve önünü görememektedir.Üretmezsek beslenemeyiz,üretmezsek tüketemeyiz, kıtlık ve açlık yaşarız. Bu sıkıntıları yaşamamak için bir an önce çifçilerimize sahip çıkılmalı, hükümet çifçilerimizi rahatlatacak "destek paketini" bir an önce açıklamalıdır.
      Ülkemizin tarımsal üretimde dışa bağımlılıktan kurtulmasının tedbirleri acilen alınmalıdır.
      Tarım sektörünün ekonomideki ağırlığı her geçen yıl azalmaktadır. Tarımın milli gelire ve istihdama katkısı azalırken, çiftçinin yıllardır devletten alacağı büyümekte, desteklenmeyen çiftçi faizli kredilere başvurmakta, borç batağında tarlasını satmaktadır. Çiftçilerimiz üretimden çekilirken, son yirmi yılda 3,5 milyon hektar işlenebilir tarım arazisini ekmekten vaz geçtiğide bir gerçektir.
     Çifçilerimizin ekim dikim ayı olan nisan ve mayısı, kiraz, şeftali, kayısı gibi meyve toplama ayı olan haziran ve temmuz aylarını dikkate alarak; 
      Özelliklede tarlada ve bahçede çalışacak olan ve bir çoğu Güneydoğu illerimizden gelen mevsimlik işçilerimizin virüs tedbirleri kapsamında seyahetlerinin sağlanması,
      Bu mevsimlik tarım işçilerimizinbarınma, yeme içme ve sağlık tedbirlerinin alınarak çalışma ortamlarının hazırlanması,gerekirse bu işçilerimiz için sağlıklı bir şekilde barınmalarını sağlamak için köy okullarının, misafirhanelerin tahsis edilmesi, bunlar sağlanamıyorsa geçici konteynir ve çadır kamplar kurularak bizzat devletin bu insanların sağlığını ve yaşam standartlarını düzenlemesi gerekmektedir.
      Çifçilerimizin kendileri ve aileleri için gerekli önlemler ve steril şartlar sağlanarak, özelliklede 65 yaş üstü insanlarımızın tarla ve bahçesinde çalışmaları, üretime katkı vermeleri sağlanmalıdır.
       Bugün sağlık çalışanlarımız corona virüse karşı ne kadar büyük fedakarlıkla ve özveriylebüyük bir risk altında çalıştıklarını hepimiz biliyor ve onları takdirle, minnetle alkışlıyoruz.
       Bu alkışı ve takdiri sonuna kadar hak eden, üreterek marketleri manavları gıdayla dolduran çifçilerimizi, üreticilerimizi de alkışlamak ve teşekkür etmek zorundayız.
       Unutmayalık ki üretemeyen bir millet eninde sonuda açlığa mahkum olacaktır.
        Türkiye olarak coronaya mahkum olduğumuz bu günlerdei devletiyle, milletiyle birlik ve beraberlik içersinde mücadele etmek, alınan tedbirlere uymak zorundayız. Yarın aç kalmamamız için, boş raflarda gıda aramamamız için, açlığın insanlığı öldürmemesi için, başta çifçimize, tarım işçimize sahip çıkılmalı, destek olunmalıdır.
 
               Osman Özeker (Sonsuzluk)    02. 04.2020

 
 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..