Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '13

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Vitamin tarhanası nasıl yapılır?

Vitamin tarhanası nasıl yapılır?
 

Evde vitaminli tarhana yapımı (görsel netten)


Komşum bizzat kendi yaptığı tarhanadan çorba yapıp getirmiş, şimdiye kadar o kadar güzel ve lezzetli bir çorba içmemiştim. Tarhanayı nasıl yaptığını, içine neler kattığını sordum anlattı.

TARHANANIN YAPILIŞI

1rer kg olmak üzere, nohut, beyaz fasulye, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, mısır ayrı ayrı yıkanarak akşamdan ıslatılır, sabah her birisi ayrı, ayrı düdüklüde haşlanır. 1kg buğday değirmende öğütülür, un haline getirilir haşlanıp suyunu çeken tüm malzemelerle birlikte genişçe bir kazana konur. İçerisine, 1 kg yıkanıp doğranmış ve kaynatılmış domates,  yine 1 er kg olmak üzere küçük doğranıp haşlanmış kırmızı ve yeşilbiberler ilave edilir. Ayrıca her birinden 5 er demet olmak üzere maydanoz, ayıklanmış nane, dereotu ince, ince doğranır. 1 kg rendelenmiş soğan ve sarımsak, mayalanmış 1 ekmek hamuru,  arzuya göre tuz, karabiber, kırmızı toz biber, 1 kg süzme yoğurt konur hepsi birlikte iyice yoğrulur ve mayalanmaya konur. Mayalanan hamurdan küçük parçalar kopartılarak temiz bir çarşafın üzerine yayılır ve kurumaya bırakılır. Mümkün olduğu kadar toz almayacak yerde kurtulmasına dikkat etmek gerekir. Kuruyan tarhana ufalanarak toz haline getirilir ve tekrar temiz bir çarşafın üzerine yayılır, iyice kuruyunca kavanozlara konularak ağzı sıkıca kapatılır. Tarhana çorba yapmaya hazır, afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..