Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Vizyon insanı olmak...

Vizyon insanı olmak...
 

Düşlemek, hayal dünyamızın kumsalında dolaşırken gerçek denizinin sesini duymaktır. Düşlemek, gelecekte varmak istediğimiz noktanın zihinsel haritasını çizmektir.

O bir ilke insanıdır ve davranışlarının merkezinde ilkeleri vardır. O hayatını sarsılmaz ilkeleri ve yanılmaz değerlerine göre şekillendirir. Başkalarının pas kokulu nefesi ve çığırtkan ifadeleri, onun ilke ve değerler bütünlüğünü bozamaz.

O varoluş gayesinin farkındadır ve başka gayelere gönül bağlamaz, dahası hayatına gaye olmayacak oyuncaklara da aldanmaz…

Vizyon, kelime anlamı olarak; "geleceği düşlemek ve tasarlamak" ve "düşlerle gerçekleri dengeleyebilme ve kurgulayabilme" gibi manalarla ifade edilir. Görüldüğü gibi verilen ifadelerde "düşlemek" dikkati çekmektedir. Düşlemek, hayal alemine dalarak gerçekten uzaklaşmak demek değildir. Düşlemek, hayal dünyamızın kumsalında dolaşırken gerçek denizinin sesini duymaktır. Düşlemek, gelecekte varmak istediğimiz noktanın zihinsel haritasını çizmektir.

Bu noktalardan hareketle vizyonu, gelecekte varmak istediğimiz yerin zihinsel haritasını oluşturmak olarak tanımlayabiliriz. Bu öylesine bir harita değildir; vizyonumuz, kişisel ilkelerimiz, değerlerimiz, misyon ve hedeflerimizin oluşturduğu bir dinamiktir. İlke ve değerlerden yoksun bir vizyon, düşündüğümüzde yüzümüzde tebessüm ifadesi oluşturan ham hayalden başka bir şey değildir. Oysa bu harita bireyin düşlerinin gerçeğe dönüşüm planıdır. Öyleyse vizyon eylem gerektirir.

Evet, vizyon sahibi insan, aynı zamanda bir eylem insanıdır; nereye varmak istediğini bilir ve varmak istediği noktaya doğru hareket halindedir. Vizyon sahibi insan, kendinin ve donanımlarının farkındadır; güçlü ve zayıf yönlerini bilir. Bu bilinç, kendisini sürekli yenilemesi ve geliştirmesini gerektirir. Bu nedenle vizyon sahibi insan, güçlü yönlerini sürekli geliştirirken, zayıf yönlerini de iyileştirme gayretindedir. Vizyon sahibi insan, eylemlerini hangi ilkeler ve değerler çerçevesinde gerçekleştireceğinin bilincindedir. O bir ilke insanıdır ve davranışlarının merkezinde ilkeleri vardır. O hayatını sarsılmaz ilkeleri ve yanılmaz değerlerine göre şekillendirir. Başkalarının pas kokulu nefesi ve çığırtkan ifadeleri, onun ilke ve değerler bütünlüğünü bozamaz.

Vizyon sahibi insan, başkalarının planlarına dahil olmaz. Zira onun ilke ve değerleriyle yoğrulmuş kendine has planları vardır. O her çağıranın peşinden gitmez ve onu hedefinden saptırmak isteyenlerin pembeye boyadıkları siyahlara kanmaz. O varoluş gayesinin farkındadır ve başka gayelere gönül bağlamaz, dahası hayatına gaye olmayacak oyuncaklara da aldanmaz…

Evet gençler!... Hayata varlık imzamızı atmak, vizyon insanı olmakla mümkündür.

Sahi! Sizin vizyonunuz nedir? Gelecekte varmak istediğiniz yerin zihinsel haritasında neler var ve siz geleceğinizi nasıl düşlüyorsunuz?

Sizler bu soruları yanıtlayadurun, bizler Atatürk"ün çizdiği vizyonu paylaşmakla bitirelim yazımızı;

"Ufuklara kadar görüyoruz, onun ötesinde görmeye çalışacağız."

Başarı mutluluk ve huzur dolu günler dileklerimle üç şeyden asla vazgeçmeyin; SEVMEKTEN, GÜLÜMSEMEKTEN ve de HEDEFLERİNİZDEN...

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..