Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '16

 
Kategori
Haber
 

Vona' lılar; " Perşembenin gelişini, Çarşambaya bırakmayıp," yumruklarını aynı yere vurdular.

Vona' lılar; " Perşembenin gelişini, Çarşambaya bırakmayıp," yumruklarını aynı yere vurdular.
 

 

         Eski  ismi “Vona”. Yenisi “Perşembe”. Ordunun şirin bir ilçesi. Buralar;  yıllarca, Roma ve Bizans hakimiyetinde kalmış. Fatih buraları 1461 yılında Trabzon İmparatorluğunu ortadan kaldırarak Vona’yı kurtarmış oldu. 70 yıldan bu yana da ilçedir Vona. Halk yine de Vona demekten şaşmıyor.

          Vona, Yunanca “Dağ” anlamına geliyor. Üç tarafı deniz, arkası da  ormana dayanıyor.Birileri, “Vona” adını geri alabilmek için uğraş verdi ama, nafile. Diğerleri de karşı çıkmıştı tabi.

         Kırsaldaki nüfusu, şehirden fazla olan Vona, çok göç veriyor. Aileler, tası tarağı toplayıp yurda dağılmışlar. Ama, memleketleri Vona!ya karşı duydukları özel ilgi, onları İzmir’de bir araya getirdi.

         Facebook’taki 2 satırlık çağrı yetti. Bunu, Bostanlının kıdemli Vona’lısı Caner Piroğlu temin etti. İzmir’deki bütün Vona’lıları dün, Bayraklı Öğretmenevinin yeşil bahçesinde sabah kahvaltısında buluşturdu.

         Birbirini tanımayan aileler hasretle sarıldılar birbirlerine. Adresler alındı, adresler verildi. Eski tanışanlarsa, sımsıkı kucaklaşarak hasret giderdiler. Yeniden buluşanlar, hızlarını alamayıp, birbirlerine yemek tarifleri bile verdiler. “Dolması senden, sarması benden, kurban olsun sana yengen” diyerek birbirlerinin sırtlarını sıvazladılar. Birbirlerinin çocukluk arkadaşlarını, orada kalanları sevgiyle yad ettiler. Güzelliklerin,  vefanın,  kıymet bilirliğinin, buram buram tüten Vona’nın yeşilliklerini maviliğini buğulu gözlerle dillendirip, içlerini çektiler. Kimisi de göz yaşlarını zaptemedikleri görüldü. Ve de “buluşmalara devam” kararı alındı.

         Zaten içlerinden  Hakiki Vona’lı  Bengi Verdemir, yaptığı  duygulu konuşmada, “Birlik olalım. Hep buluşalım. Vonayı, Vonalı’yı unutturmayalım” sözleri,  oradakileri de duygulandırmış ve ateşlemişti.

         Aralarında konuşurken şahit olduk: “ Geçen yıl gittim Vona’ya.  Hiçbir komşuyu tanıyamadım. Evin delikanlıları da Vona’yı terk etmişler” Diyor. Bir başkası da: “ Gittim mi, çocukluk arkadaşlarımdan başkasını tanımıyorum. Hem seviniyorum hem hüzün  duyuyorum” diyor.

         “Sabah kahvaltısı”olarak verilen ordövr tabağından sonra ayranlı Karadeniz usulü  fırınlara sipariş verilen pideler, kutular içinde sıcak sıcak  toplantıya ulaştırıldı. Bir orkestra şefi gibi  Bostanlıdaki Vona Restoran sahibi Vona’lı  Caner Piroğlu, onları herkese ulaştırdı bizzat. Böylelikle “Vona” nın hakkını verdi. Bu husus Vona’lıların gözünden kaçmadı. Eşi  Elif  Hanım da kendisini çok cana yakın buldukları dostları ile Vona muhabbetine daldıkları görüldü.

         Karşıyaka Kaymakamı da öğleden sonra guruba dahil oldu. Kaymakam Adem Arslan, “can dostlar” dediği Vona’lılar arasında  hoşça vakit geçirdi.

         “Perşembenin gelişi, Çarşambadan belli olur”derler. Yani bir işin sonunun nasıl olacağı şimdiki gidişinden belli olur” demeğe gelen bu Atasözü, burada da yerini buldu. Yani, Vonalı’ların toplantısında Perşembenin gelişi Çarşambadan değil, o güne has olarak ve o anda, yürekler İzmir’de bir olup attı. Yumruklar aynı heyecanla aynı yere vuruldu. Ve de  türküler söylendi:

         “Oy kemençe kemençe de nerde idin dün gece/ Atar kirarim seni de eğlencesin eğlence  / Oy bağlama bağlama da zerdali dali misin / Yanik yanik çalarsin da benden sevdali misin /
Vona’dan görünüyor da Ordunun işiklari / Adami öldürüyor da yarin konuşuklari”

         Dünyanın sayılı “sakin’şehrinden” olan Vona’lılar, işte Pazar günü İzmir’de bir araya geldiklerinde, yaşananlar bunlardı.

HAS VONA' LI OLAN CANER PİROĞLU, SICAK PİDELERİ, SİPARİŞLERİN ADRESİNE KENDİ ELLERİYLE VERDİ. BÜTÜN GÜN AKSAKLIK OLMAMASOI İÇİN GÖZÜNÜ DÖRT AÇMIŞTI. EEE, NE DE  OLSA ORGANİZATÖRDÜ.

ELİF PİROĞLU, ARKADAŞLARININ SEVGİSİYLE COŞTU, MUTLU  BİR VONALILAR GÜNÜ YAŞADI.

CANER PİROĞLU VE DOSTLARI .. GÜNÜ ANONS EDEN KONUŞMACI, DUYGU DOLU ANLAR YAŞATTI  .(Sağda BENGİ VERDEMİR

VERDEMİR LER VE DOSTLARI...BENGİ VERDEMİR, KULAĞIMIZA "BEN HAKİKİ VONALIYIM" DEDİ. "HAKİKİ KOÇ " DERCESİNE. SEMPATİK VE TOPLANTININ ANA DİREĞİ  İDİ. ÇOK BEĞENİLDİ. (SAĞDAKİ)

CANER PİROĞLU  HER  YERE YETİŞTİ

YEŞİLLİKLER İÇİNDE BİR SABAH  RÜYASI

BAYRAKLI  KAYMAKAMI ADEM ARSLAN  DA VARDI. GEÇ GELDİ AMA, VONALILARI YALNIZ BIRAKMADI  - SAĞDAN  İKİNCİ-

GENÇLER KÖŞESİNDEN BİR TABLO

T O P L U C A

SAATLER GEÇTİKÇE, VONALILAR, ÇOĞALDIKÇA ÇOĞALDILAR

MAHŞERİN  DÖRT  ATLISI...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..