Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '12

 
Kategori
Biyoloji
 

Vücudumuzu koruyan besinlerden biri; kabağı tanıyalım.

Daha çok yemeklerimizde ardı sıra tatlılarda kullanılan KABAK belki sebze olarak; adından çok söz edilmeyen sebzedir. Anavatanının ABD olduğu saptansa da AVRUPA’YA dolayısıyla alışveriş sonucu diğer bölge memleketlerine dağıldığı gibi ülkemize de yetiştirildiği hatta daha çok imparatorluğun parlak günlerinin saray tatlıları arasında üstüne “maniler dizilen kıymetli sözlerle kişileştirilen KABAK.

Bir arkadaşımın “kalp hastası “olan kilolu dayısı için tavsiyeler aranırken aklıma geldi. Bende araştırmayı daha doğrusu eğrisi doğrusuyla kabağı tanıyalım istedim.

KABAK içerdiği mağnezyum ile zengin fosfor demir minarellerini barındırırken bol miktarda kalsiyum ve çok azda olsa şeker ve tuz ihtiva etmekte. Dış yüzeyi bitkinin özel ince az tüylü iç ile kabuk arası yapışkan sıvısı etli kısım ve çekirdeklerle hıyarın büyümüş haline benzer .Avrupa’da kabağa verilen ad ise “Türk hıyarı” dır

Yaz sebzesi olan kabak kışın saklanabilmesi için çeşitli yöntemler uygulandığı gibi tatlı olarak kullanılacak kabaklar diğerlerine göre şanslıdırlar zira kesilmeden kışın uzun günler iç sağlığını muhafaza edilir.
İçindeki kalsiyumun fazlalığı kabağın insan kemik sağlığı için yararlarını anlatan ünlü DR.İBN_Nİ SİNA bu konuya önem verirmiş öğle ki midesinden çok rahatsız (kanser gibi)kişilere “fırında pişirilen” tatlı kabağın suyunu aç karnına içenin 15 gün gibi, kısa sürede iyileştirme emareleri gösterdiğini tıp kitapları bilgilendirmektedir. Ülkemiz de yetiştirilen kabakların yörelere göre çok çeşitleri vardır. Ülkemizde kullanılanı sarı kabak, bal kabağı, süs kabakları, sağlık için yetiştirilen mutasyona uğramış yağlı kabaklar da kullanıldıkları alanlar ;prostat, idrar kesesi rahatsızlıklarında, kalp damar dolaşım bozukluklarında, kollestrolün düşürülmesinde, yemek borusu ve mide rahatsızlıklarının doğal rahatlatıcılarıdır.

BİZ ,bu sebzenin çiçeklerinden daha çok, Ege ve civarında zeytinyağlı yemek yapımında kullanılır. Yeşil kabaklar etli etsiz borani çeşitlerinde kullanıldığı gibi Girit kabakları da sarı olup yumuşak lezzetlidir. Bal kabağı çeşitlerinde mevsime ve uzun süre dayanıklı olan tatlı kabaklar yiyecek olarak seçilenlerdir. Tatlı için seçilenler daha iridirler. Bunlara genellikle "balkabağı "diye adlandırılmaktalar.kabak bahçesi resimleri

 
Toplam blog
: 151
: 1010
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

Kısaca öğretmen ve öğretenim. Yaşamayı yaşarken öğrenmeyi ilke edinmenin dustur olduğuna inananla..