Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

01 Ağustos '07

 
Kategori
İnternet
 

Web Tasarımı Sırları -Bölüm 2-

Web Tasarımı Sırları -Bölüm 2-
 

Yazımızın birinci bölümünde web tasarımı ile ilgili hayali bir senaryo ortaya koyarak bir siteyi geliştirmenin esas iki unsurundan biri olan Keşif kısmını ele almıştık. Keşif kısmında çalışmalarımıza başlamadan önce saha araştırması, müşteri ile ilgili detaylar gibi noktalara değinmiştik. Şimdi web tasarımı alanındaki bu yazımızın 2. bölümü kaldığı yerden devam ediyor.

2. Uygulama

Tasarım sürecinde bir sonraki adım müşteri ile görüşmelerinizden elde ettiğiniz materyalleri toparlamak ve bunlardan adamakıllı bir tasarım ortaya çıkarmaktır. Projeniz ne olursa olsun, en azından bir kez, web sitesi ile ilgili bilmeniz gereken hususları tekrar gözden geçirmeye çalışın. Bu noktada, sitenin düz HTML filan içermesi önemli değildir, içerik yönetim sistemi için basit bir şablon kullanabilirsiniz, ama sonuç olarak tasarıma bir arayüz ve boş kâğıtlar gerekiyor. “Kâğıt mı?” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, doğru, bir düzine kâğıt gerekiyor.

Müşteri ile görüştükten hemen sonra öylece bilgisayarın başına oturabileceğinizi mi sandınız? Kurtuluş yok henüz. Niçin mi? Eğer bilgisayar karşısında arayüz hakkında düşünmeye başladıysanız, olaya tam olarak odaklanamayacağınızı bilmelisiniz. Eğer kâğıt üzerinde çalışmaya başladıysanız, tarayıcınızın ve kodların teknik sınırlamalarını yok sayabilirsiniz. Gerçi bu kişiden kişiye değişen bir durumdur. Ben her zaman böyle yapmam, kimi zaman da Photoshop veya Fireworks’te boş bir tuval ile başlarım çalışmaya. Ama siz iyisi mi, elde edeceğiniz nihai ürünü nasıl istediğinize odaklanın. Gerisini boş verin.

Bütün iyi tasarımcıların web sayfalarını tasarlarken aynı şekilde hareket ettiklerini söylemek mümkün değildir ama yine de çalışmalarınız için masanızda spiral ciltli bir defter ve ona ilaveten çeşitli kalemlerin bulunması sizin yararınıza olacaktır.

Birkaç muhtemel arayüz çalışmasıyla başlayalım. Birkaç taslak çizdikten sonra beğendiğim birine karar veriyorum ben ve hemen Photoshop’u açıyorum. Ve rectangle (dikdörtgen) çizim aracını kullanarak kâğıdımda işaretlediğim kısımları çiziyorum. Taslağımı belli bir şekle getirmeden önce foreground ve background (arkaplan ve önplan) renklerini uyumlu bir şekle getirene kadar denemeler yapıyorum. Bir takım eklemelerden sonra Photoshop içindeki tasarımım müşteriye gösterebilecek hale geliyor.

Kolay değil mi? Tamam belki, o kadar uzun boylu ve net anlatmadım Photoshop kısmını, birkaç belirli adım ifade ettim sadece. Aslında insanlar bana neyi nasıl yaptığımı sorduklarında da genelde benzer cevaplar alıyorlar. Çünkü burada yaptıklarım geçmişte elde ettiğim tecrübelerimden sonra, bilinçaltımda oluşmuş bilgilerin paketlenmiş bir şekli ve bunlar hemen elde edilmesi mümkün olmayan şeyler. İnsan bunları birçok çalışmadan sonra gayriihtiyarî olarak kazanıyor zaten. Ressamın “bir resmi bir dakikada bu kadar çabuk nasıl çiziyorsunuz?” sorusuna verdiği “30 yıl+1 dakika” cevabını vermesi gibi.

Tasarımın nasıl yapıldığını öğrenmek programın nasıl kullanıldığını öğrenmek gibidir. Birçok insan, bir parça beceriye ve yeteneğe sahiptir, fakat herkes bunu iyi kullanmayı bilmiyor olabilir. İyi program yazmak vardır, kötü program yazmak vardır; iyi tasarım yapmak vardır, kötü tasarım yapmak vardır. Tasarımla ilgili gerekli bilgilerin ve eğilimlerin birazını öğrenmek, iyi ile kötü arasındaki farkı anlamaya yardım edecek ve kendi tasarım sürecinizi tesis etmeye doğru size yol gösterecektir.
 
Toplam blog
: 21
: 2490
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Sanalkurs.net ve Etkinlik.com.tr sitelerinin kurucusu. Çalışmaları sadece bilgisayar ve internet ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara