- Kategori
- Yemek - Mutfak
Weihnachtsgans

Weihnachtsgans (kaz rostosu)
BİR YÖRE / BİR ÜLKE MUTFAĞI 13. [YENİ YIL MÖNÜLERİ-2]
Madem birçok yeni yıl geleneği Almanya menşeyli, o zaman ilk tarifimizi de Almanya'dan verelim.
Almanların kutlama yemekleri mönülerinin baş sırasında kaz ya da ördek vardır. Şimdi yapımı çok kolay olan Almanların Weihnachtsgans dedikleri geleneksel noel yemekleri olan "kaz rostosu" tarifine başlayalım.
MALZEMELER (4 kişilik)
2 kg temizlenmiş kaz
2 adet elma
1 adet küçük soğan
2 çay kaşığı kuru kekik
tuz, karabiber
SOS İÇİN
2 çorba kaşığı un
2 su bardağı tavuk suyu
tuz, karabiber, kekik
SÜSLEME İÇİN
2 tane patates
5-6 tane bürüksel lahanası
5-6 tane cherry domates
YAPILIŞI
1. Temizlenmiş kazı yıkayıp, durulanması için bir kevgire koyun,
2. Elmaları soyun dörde bölüp çekirdeklerini temizleyin,
3. Soğanı ince piyazlık olarak doğrayın,
4. Tuz, biber ve kekiği bir çukur tas içinde iyice karıştırın ve kazın iç yüzeyini iyice bu karışımla sıvazlayın,
5. Kestiğiniz elma ve soğanı da kazın içine yerleştirin,
6. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz karıştırıp iyice eritin ve bu karışımı, rostoyu yapacağınız fırın tepsisine dökün,
7. Kazın göğüs bölümündeki derisine, eriyen yağın çıkabilmesi için iki üç küçük delik açın,
8. Fırın tepsisine göğüsü aşağı gelecek biçimde yerleştirin,
9. Fırını 190 C'ye getirin ve termostat söndüğünde tepsiyi fırına yerleştirin,
10. İlk bir saat boyunca iki veya üç defa, yeniden hazırladığınız su/tuz karışımını (1 su bardağına 1 tatlı kaşığı tuz) rostolanan kaz üzerine gezdirerek dökün,
11. Bu sürenin sonunda tepsiyi fırından çıkartın ve kazı çevirerek ve tepsi kurudu ise bir miktarda tepsiye su dökerek 45 dakika daha rostolamaya devam edin.
Şimdi sıra geldi sosa...
Pişimin bitmesine 5 dakika kala
12. Tepside kaz yağı ile karışmış halde bulunan sudan 2 çorba kaşığı kadarını alın (eğer yağ birikmemiş ise 2 çorba kaşığı tereyağı kullanın),
13. Bu karışımı 2 çorba kaşığı un ile birlikte küçük bir tencerede hafif ateş üzerinde karıştırıp 1 dakika özleşmesini bekleyin,
14. Ateşi biraz daha açıp, bir çatal ile seri biçimde çırparak tavuk suyunu karışıma ekleyip iyice yedirin,
15. Bir miktar tuz, karabiber ve çok az da kekik ekleyerek karışımı ateşten indirin,
16. Kaz rostonuzu fırından çıkartın ve içine doldurduğunuz elma ve soğanları nazikçe içinden çıkarın,
17. Rostoyu bir servis tabağına koyun ve hazırladığınız sosu yavaş yavaş dökerek rostoya yedirin, etrafını patates ve bürüksel lahanası haşlaması, pişirdiğiniz elma ve soğanlar ve 5-6 tane tane cherry domatesi ile süsleyerek servis edin.
Not : rosto tarifinde de yazmıştım, yemeğinizi 15 dakika mutfak ısısında bekletip servis yapın.