Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '15

 
Kategori
Deneme
 

Ya bebek beşiğinde ölecek ya da henüz harekete geçmemiş arzular beslenecektir

Ya bebek beşiğinde ölecek ya da henüz harekete geçmemiş arzular beslenecektir
 

kenzaburo oe -kişisel bir sorun


KENZABURO OE - KİŞİSEL BİR SORUN 
 
Kent yaşamının insan üzerindeki bütün olumsuz etkilerinden (yalnızlık, yabancılaşma, güvensizlik vb.) fazlasıyla payını almış olan kahramanımız Bird, tüm bunlardan  kaçışı, bir gün yapacağı ve gittiğinde belki de bir daha geriye dönmeyeceği bir Afrika gezisine yüklemiştir. Bir dershanede öğretmenlik yapan Bird, içten içe, yapacağı gezinin altyapısını kurma hazırlığındadır. Ancak tüm planı, doğumunu bekledikleri bebeklerinin sakat doğmasıyla bozulur. Beyin fıtığı sonucu fiziksel deformasyona uğrayan bebek, Bird için büyük bir düş kırıklığı olur. Bu boğuntu ve açmaz karşısında bayağı bocalar ve ne yapacağını bilemez. Yıllar önce kurtulduğu alkol batağına geri döner, sokak kavgalarına karışır, okul yıllarındaki sevgilisiyle tekrar birlikte olmaya başlar ve onunla farklı cinsel deneyimler yaşayarak yarasını sağaltmaya çalışır. Bu arada, akşamdan kaldığı bir gün, dershaneden atılarak işinden de olur.
 
Bird’e göre bu travma tamamen kendilerine ait bir sorundur. Öyle ki zihninde, önceden gördüğü radyasyon sebebiyle sakat doğan bebeklerin imgesiyle kendi bebeğinin görüntüsünü kıyasladığından utanç duygusuna kapılmıştır. Dünyadaki insanlardan tamamen bağımsız ve sadece onu ilgilendirdiğini düşündüğü bu utanç, onu, sepetteki bebeği bir düşman, hatta ayağına bağlı bir canavarmış gibi görmeye kadar götürür.
 
Metnin temel sorusu şudur; Bird’in kişisel bir felaketmiş gibi gördüğü bu sorunun aslında tüm insanlığın kader çizgisiyle paralel olup olmadığıdır. Böylesi bir sorgulama, yeterince somut olan bir sorunu -ister istemez- daha da katmanlı bir hale getirmektedir. Kendini muazzam bir çatışmanın ortasında bulan Bird için de durum bundan farklı değildir, karar vermek zorundadır.
 
Bireysel-evrensel kader, yaşam ve ölüm, ben ve öteki gibi zıtlıkların içinde her şeyi belirleyecek olan, artık Bird’in vereceği karardır. Yani şairin dediği gibi: ‘ya bebek beşiğinde ölecek ya da henüz harekete geçmemiş arzular beslenecektir’…
 
Toplam blog
: 46
: 284
Kayıt tarihi
: 27.03.12
 
 

Dağcılık sporu ile çocuk yaşlarda tanıştı. 1984 yılında ilk yüksek irtifa tırmanışını gerçekleşti..