Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '14

 
Kategori
Futbol
 

Yabancı oyuncu serbest bırakılsın !

2008 yılında Milli Takım Avrupa üçüncüsü oldu. Sonra yabancı oyuncu sayısı arttırıldı. Ve kulüpler ondan fazla yabancı oyuncu ile kontrat yaptı. Milli Takım önce 2010 dünya kupası sonra 2012 Avrupa Kupası ve yine 2014 dünya kupasına katılma hakkı kazanamadı.

Brezilya 2014 de İsviçre, Belçika ve Uruguay seri başı olarak kuralara katıldı. Dağalan Yugoslavya'dan sonra kurulan Hırvatistan ve Bosna Hersek de Brezilya'da yer alan ülkeler. Bunların hepsinin nufusunu toplasanız bizim nufusumuzun yarısı olmaz. Portekiz ve Hollanda da Brezilya ki bu iki ülke nufusunu da toplama katsak yine bizim nufusumuza yetişmez. Dünya kupasına bizim bulunduğumuz Avrupa'dan giden 6 ülke ve Uruguay 7 ülke Brezilya'da biz ise TV başında. O nedenle biz yabancı oyuncu transferlerini serbest bırakmalıyız.

Öncülüğünü GS nin yaptığı bazı kulüpler yabancı yasağının çağdışı olduğunu öne sürerek kaldırılması gerektiğini söylüyor. Bu düşünceye karşı çıkamayanlar dahi diyorlar ki yerli oyuncu ücretleri çok yüksek. Yabancı oyuncu kısıtlaması olmamalı.

Ekonomi bilimi, fiyatın arz ve talebin kesiştiği noktada oluştuğunu söyler. Bizim futbolumuzu yöneten kalite meydanda. Onların nasıl talepte bulunduğunu gösteren bir çok örnek var ki Mehmet Topuz bunlardan yalnızca birisi. Ederi 2 milyon euro yu bile bulmayan oyuncuya siz 10 milyon euro ödeyecek şekilde rekabet içine girerseniz bu parayı alacak kulüp yok bu oyuncunun değerinin 5 katını alamam demez.

Bizim oyuncu fiyatlarının anlaşılmaz şekilde yükselmesinin nedeni niteliksiz rekabet. Yabancı oyuncunun fiyatını kendi ülkesi ve dünya pazarı belirliyor. Yani bizim işbilmezler oradaki fiyatlara müdahale edemiyor. Pazar Türkiye'den ibaret değil. Dünya pazarında arz ve talep daha gerçekçi değerde kesişiyor.

Yabancı oyuncu sayısının serbest bırakılmasını isteyenlere bakalım. Borçları 500 milyonu geçen kulüpleri yönetiyorlar. Yüklü ödemeler yaptıkları için ödemelerini hep gecikmeli yapıyorlar. Bugün dünyada yılın futbolcusu ödülünün üç adayından biri olan Ribery maaşı ödenmediği için elini sallayarak bedava ayrılmıştı. Çok para kazandıkları halde yıllık gelirleri 100 milyon eurolara vardığı halde basit ödemeleri bile planlı şekilde yapamıyorlar.

Çünkü hesap ve kitap bilemiyorlar. Onlar için bütçe yalnızca zorunlu bir belge. Plan ise sözlükte yer alan bir kelime. İşlerini yaparken bunları dikkate almıyorlar.

Yabancı oyuncu alımı ve transferler bizim kulüplerimizin borç stoğunu arttıran tek hamle. Örneğin FTerim ikinci GS döneminde 30 dan fazla yabancı oyuncu almış ve bu transferler GS ye 100 milyon dolar borç getirmişti. Rahmetli Özhan Canaydın " FTerim'e duyduğumuz güvenin bize geri dönüşümü bu oldu" sözleri ile bu kötü durumu işaret etmişti.

Transfer bir takım için en riskli iş. Olmaması, sıklıkla olmasından iyidir. Arasıra yakalanan başarılarda bu işin iyi olduğunu düşünmemizi gerektirmez. Borçları bu kadar yüksek olan kulüpler ki bunların orjinleri dernek ve amaçları para kazanmak değildir. Borca gömülmelerine anlam yoktur. Dünyadaki ve özelliklede İngiltere'de ki gibi yüksek borçları nedeni ile zenginlerin eline geçmelerinin nedenide bu anlamsız transferlerdir.

Bizim ülkemizde 21 milyon okul çağında öğrenci bulunmaktadır. Bizim ülkemizde yaşayan gençlerin iş, eş ve aş ihtiyacı artık konuşulması gerekemeyecek kadar ortadayken bizim bu kadar çok yabancı oyuncu çalıştırıyor olmamız anlamsızdır. Biz geçlerimizi iyi yetiştirip onları dünya pazarına sunmak ve onlara daha iyi imkanlar sağlamak yerine işi bitmiş yabancılar getiriyoruz. Amaç tek kısa vadede büyük başarılar kazanmak. Amaç ezeli rekabette bir adım öne çıkmak.

Bizim dünya liderliğini düşenerek organize olmamız gerekir. Bizim 21 milyon gencimize yatırım yaparak uzun vadeli kalıcı hedefleri kovalamamız gerekir. Bu akılcı ve planlı yaşayan kulüpler ile mümkün olur. Böyle düşünen veya yaşayan kulüpler asla bu kadar yüksek borçlara gömülmez. Bu kulüplerde her yıl yeni yetenekler çıkar. Bu kulüplerde oluşan rekabet iel nitelikli futbolcular yetişir.

Yabancı futbolcu sayısı hakkında konuşanlar gerçeklerden bi haber gibi konuşuyor. Onlar kendi görev sürelerinde geleceğin paralarını harcamaktan kaçmıyorlar. Onların kafalarındaki tek hedef kazanmak. Kulüplerinin ve ülkelerinin gelecekleri onları hiç ilgilendirmiyor.

Bizim ülkemizde her yerde gençlerin spor yapacağı alanlar olmalı. Her okulda spora önem verilmeli ve spor sahaları yapılmalı ve buralarda spor adamları görevlendirilmeli. Yabancı futbolculara bel bağlamaktan vazgeçilmeli.

  

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..