Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '18

 
Kategori
İnançlar
 

Yahudi ve Hristiyanlara da Allah Katında Mükafat Vardır

Yahudi ve Hristiyanlara da Allah Katında Mükafat Vardır
 

Bakara Suresi 62. ayette mealen "Şüphesiz, iman edenler; yahudilerden, hıristiyanlardan ve Sâbiîler’den de Allah’a ve âhiret gününe inanıp sâlih amel işleyenler için rableri katında mükâfatlar vardır. Onlar için herhangi bir korku yoktur; onlar üzüntü de çekmeyecekler" buyurulmaktadır.

Bu ayetin tam manası nedir? diye sorarsak niçin indiğine ve tam anlamıyla neden bahsettiğine bakmak gerekir. Ayete göre Yahudiler, Hristiyanlar ve Sabiiler gerçekten Allah katında mükafatlandırlıcaklar mı?

İlk önce şu açıdan bakmak gerekir. Bu ayet İslamiyet daha tebliğ edilmeden veya İslamiyeti henüz duymamış olanlar için mi geçerlidir. Yani bu ayetin, salih ameller ve doğru işler yapanlar ve henüz daha Hz. Peygamberin tebliğine nail olma şansına erişemeyenler için geçerli olması gerekir.

Bir çok kaynakta bu ayet ile ilgili şu bilgiler geçmektedir. Daha önceleri Hristiyan olarak yaşayan Selman Farisi bir Peygamber olduğunu duyar ve Medine'ye gelir ve burada Peygamberimize tabi olur ve Müslüman olarak sahabeden biri olur. Peygamberimize yaşadıklarını anlatan Selman Farisi, Hristiyanlar içinde yaşarken onlardan düzgün işler yapan ve tek Tanrı olduğuna inanarak yaşayanlar var diye anlattığında Peygamberimiz onlar İslam dini üzere ölmediler buyurmuştur. Bu olaydan sonra bu ayetin indiği çoğu kaynakta geçmektedir.

Bu ayette Allah'ın tek şartının Allah'a ve ahiret gününe inanıp (ibadet etmemeleri konusu yani namaz oruç vs. gibi o zaman kendi Peyamberleri ne buyurdu ise kurallara uymamak) ama Allah'ı ve ahiret gününüde inkar etmeden yaşayıp yararlı ve faydalı işler yapanların kasdedilmesi gibi bir anlam çıkarabiliriz.

Allah herkese seçim hakkı vermiş ama bazı çizgilerin dışına çıkmadan. Biz bazılarında hatalar eksiklikler yapsakta onları affedecek Allah'tır. Ama Allah'ı kabul etmemek, Peygamberi kabul etmemek, ahiret gününe inanmamak gibi affı olmayacak hatalar olursa o zaman cehennem kaçınılmaz bir son olur.

Hiç namaz kılmamış, oruç tutmamış, zekat vermemiş birisi kesin cehennemliktir denebilir mi? Belki Allah'a ahiret gününe ve Peygambere içten inandı ama bazı kuralları yapmakta kusura düştü böyle olan cenneti hak edemez gibi bir kaide yoktur. O kulun durumunu yalnızca Allah bilir.

Bu yazıda yazdıklarımız sadece bir görüştür. Herkes bu konuda farklı düşünür. Çok farklı görüşler ortaya atılabilir hangisinin doğru olduğunu yalnızca Allah bilir. Biz sadece düşüncemizi belirtiyoruz.

 

 
Toplam blog
: 12
: 282
Kayıt tarihi
: 03.03.08
 
 

Dini konularda içerikler yazmaktayım. Kişisel websitem üzerinden içerikler yazıp paylaşımlar yapa..