Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '14

 
Kategori
Seçim
 

Yalova seçimleri gerçeği

Yalova seçimleri gerçeği
 

odatv.com


Yaz aylarında Yalova il sınırları içerisinde daha çok bulunduğumdan bu kent ile yakından ilgiliyim. YSK son aldığı kararla Yalova Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etti. Gerekçesi ise kısıtlı 7 kişinin oy kullanmış olması. Bilindiği gibi ilk seçim sonuçlarına göre AKP’nin bir oy farkla seçimi kazandığı bildirilmesine rağmen, itiraz üzerine oyların defalarca sayılmasından sonra 6 oy farkla CHP adayının seçimi kazandığı anlaşılmış ve CHP’li Vefa Salman’a başkanlık mazbatası da verilmişti.

Vefa Salman başkanlık koltuğuna oturur oturmaz, daha önceki başkan Yakup Koçal’ın seçimlerde belediye bütçesinden yapılan harcamaların faturalarıyla karşı karşıya kalmıştı. Seçmenlere dağıtılmak üzere hediyelik eşyalar, flamalar, yemek paraları belediyenin bütçesinden çıkmıştı. Sadece hediye olarak dağıtılacak şemsiyelerin faturası  318 bin liralık olduğu yeni başkan tarafından medyaya açıklanmıştı.

Vefa Salman kısıtlı seçmenlerin (yani vasi altında oy kullananlardan söz ediyoruz.) AKP’liler olduklarını savunurken, “AKP’nin kendi sandık görevlisi bile kısıtlıydı” diyordu.

Seçimlerin iptal edilmesinden sonra Yalova Milletvekili Muharrem İnce “Bir hafta önce Başbakan YSK’nin seçimleri iptal edeceğini söyledi. Bu temenni değil talimat olduğunu gördük. Sandıkta yendik, yine yeneceğiz.”

2011 genel seçimlerinde devamlı halkın arasında gördüğüm Muharrem İnce, belediye başkanlığı oy sayımları sırasında İl seçim merkezinde sabahlamıştı.

Şimdi biraz gerilere gidelim. AKP’nin belediye başkan adayı olan Yakup Koçal’ı tanıyalım.

Siyasete Anavatan Partisi çatısı altında giren Yakup Koçal, 2004 seçimlerinde AKP’den aday adayı olmasına rağmen aday gösterilmemişti. Koçal, bağımsız olarak katıldığı seçimleri Barbaros Binicioğlu’na karşı kaybetmişti. 2007 seçimlerinde Demokrat Parti’den milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Koçal, 2009 yılındaki yerel seçimlerde yeniden DP çatısı altında belediye başkanlığını kazanmıştı. Koçal, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde partisinden istifa ederek bağımsız kalmıştı.

2009 seçimlerini hatırlıyorum, da neredeyse kapı kapı dolaşıp AK partiye karşı seçmenlerden kendilerini desteklemesini istemişti. Demokrat Parti artık bir tabela partisi olmasına rağmen, o partiden adaylığını koyarak seçimleri kazanmıştı.  Yani Yalova Belediye başkanlığını Ak Partili adayın elinden almıştı. Bu seçim sonuçlarından sonra o tarihte henüz özelleşmemiş olan  İdo Yalova-Adalar vapur seferlerini iptal etmişti.

DP’li Yakup Koçal iktidara mensup bir belediye olmadığından icraatlarında zorlandığını yakın çevresine anlatmaya başlamıştı. Gönderdiği projeler Ankara’dan incelenmeden geri dönüyordu.  2011 genel seçimleri öncesinde ise mensubu olduğu Demokrat Partiden istifa ederek bağımsız oldu. 2012 yılında yapılan bir anlaşma ile Yalova ile Adalar arasında tekrar vapur seferleri başladı. 2013 yılında ise Yakup Koçal AKP’ye geçti. AKP’ye geçtikten sonra artık Ankara’ya gönderdiği bütün projeler onaylanmaya başlamıştı.

Aslında Yakup Koçal 2009 seçimlerinde kendisine oy veren seçmenlerine ihanet etmişti. Çünkü AKP’li seçmen kendi adayına oy vermişti. Ama o ne yaptı? AKP karşıtı seçmenlerin  verdiği oylarla Ak Parti’ye geçti.

Şimdi 2009 seçimlerini hatırlayalım:

Yakup Koçal Demokrat parti aldığı oy ..........19184 % 35,4

Ak Parti adayı aldığı oy………………………..18255 % 33,7

CHP adayı aldığı oy………………………… ..10323 % 19,1

Bu sonuçlara bakıldığında Yakup Koçal’a oy veren seçmenler ona AKP’li olmadığı için oy vermişlerdi. 

Gelelim 2014 seçimlerine.

Normal şartlarda Yalova’da doğan ve Yalova halkının yakından tanıdığı Yakup Koçal’ın üstelik AKP’ye geçtikten sonra açık ara seçimleri alması gerekiyordu. Değil mi?

Ama Yalova halkı bu ihaneti affetmedi ve bir önceki seçimlerde % 19,1 oranında oy alan CHP adayı bu seçimlerde % 43,1 oranında oy aldı.

2014 seçim sonuçları ise şöyle olmuştu.

Vefa Salman CHP aldığı oy 27229 %43,1

Yakup Koçal AKP aldığı oy  27223  %43, 1

Ahmet Kaplan MHP aldığı oy 3370  % 5,3

Şimdi 1 Haziran’da Yalova Belediye Başkanlığı seçimleri tekrar yapılacak. Burada MHP seçmenine sesleniyorum.  Bu sonuçlara göre sizin belediye başkan adayınızın bu seçimlerde  hiçbir şansı yok. Seçimler öncesinde genel başkanınız Devlet Bahçeli, AKP gerçeğini meydanlarda haykırıp durdu. Bu seçimlerde bırakın MHP ye oy vermeyi artık. Oylarınızla döneklere dersini verin.

Diğer taraftan Ankara’da o kadar şaibe olmasına rağmen, YSK Ankara seçimlerini iptal etmezken, Yalova seçimlerini Başbakan’ın önceden söylediği gibi iptal etmesi de çok manidardı.

 

 

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..