Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '14

 
Kategori
Dünya
 

Yanı başımızdaki, dünyamıza çok benzeyen Gliese 832c gezegeninde hayat var mı?

Yanı başımızdaki, dünyamıza çok benzeyen Gliese 832c gezegeninde hayat var mı?
 

Hep merak etmişimdir, bizim dünyamızdan başka yaşanılacak dünya var mı diye. Zaman zaman bilim adamları bu konularda yeni bir yaşanılabilir gezegen keşfettiklerini söyleseler de, gidip görmeyince(!)inanası gelmiyor insanın.

Öyle ya yaşanabilecek bir yerse, orada da yaşayanlar olmalı değil mi?

Oraların yaşam şartları, yönetim şekilleri, hak hukuk nasıl?

Mesela Fransa’da bundan bir önceki cumhurbaşkanı Sarkozy’i tutuklayıp, yargılama kararı alırken, hiç de “İleri demokrasi”den bahsetmiyorlar. Oysa bizim ülkemizde, onca hırsızlık, soygun, talan’a karşı, polis ve yargı mensupları hallaç pamuğu gibi atılırken, uygulanan yönetime “İleri demokrasi” diyorlar.

Acaba yaşanılabilir öbür dünyalarda da böylesi demokrasiler var mı?

Neyse biz gelelim asıl konuya:

Bilim insanları yaşanabilir gezegenler listesine bir yenisini daha ekledi...

 Kırmızı Cüce yıldızının yörüngesinde dönen yeni keşfedilmiş gezegen Gliese 832c'nin de tıpkı Dünya ’nın Güneş ’ten aldığı miktarda enerji aldığı belirtiliyor. Bu özelliği sayesinde bugüne kadar keşfedilenler arasında dünyaya en çok benzeyen gezegen unvanını alan Gliese 832c, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.

Avustralya’da faaliyet gösteren New South Wales Üniversitesi’nden Dr. Robert Wittenmyer’in liderliğindeki bir grup uluslararası gökbilimcinin keşfettiği “Süper Dünya” gezegenimizden sadece 16 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. 

 Gliese 832 isimli Kırmızı Cüce yıldızı, kütle ve çap olarak Güneş’in yarısı kadar ve Grus takımyıldızında bulunuyor. 2009 yılında da Gliese 832’nin yörüngesinde Jüpiter’e benzeyen soğuk bir gezegen bulunmuştu. 

 Profesör Chris Tinney yaptığı açıklamada “Bu keşfedilmiş gezegenler, bizim Güneş Sistemimizin minyatür bir versiyonu olarak düşünülebilir” ve“keşfedilen gezegenin büyük olması kalın bir atmosfer tabakasına sahip olduğu anlamına gelir. Bu tabaka da sıcaklığı içeride tutarak Venüs gibi çok sıcak bir gezegen olmasına sebebiyet verebilir” diyerek bilimsel bir açıklama yapıyor.

Discovery News’in raporuna göre ise Gliese 832c, tıpkı Venüs gibi kaçak sera etkisine sebep olan yoğun ısıya oldukça dayanıklı durumda. 

Fakat henüz gezegende hangi gazların ve kimyasalların bulunduğuna ve atmosfer tabakasına dair kesin bir bilgi yok. Space.com’un belirlediği sınırlar dahilinde “yaşanabilir alan”a giren Gliese 832c, bilim insanlarına göre Dünya’nın yapısına en çok benzeyen gezegen. ESI (Dünya Benzerlik İndeksi)’a göre ise benzerlik oranı 0.81. Bu testte alınabilecek en yüksek skor 1 olarak kararlaştırıldığı için de bu skora erişen gezegenin Dünya’nın ikizi olduğu anlamına geldiği belirtiliyor.

Gördüğünüz gibi dünyamıza benzerliği çok fazla…

Böyle olunca da kısa süre yolculuk başlayabilir…

Bizim zenginlerde vergi vermeden, gariban halktan çalıp çırptıkları ile bu yolculuğa katılabilirler.

Yanı başımızdaki yeni dünya hayatımıza hoş geldin!..

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..