Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '13

 
Kategori
Güncel
 

Yanlış hesap Bağdat’tan dönmüş

Yanlış hesap Bağdat’tan dönmüş
 

Nuri El Maliki ile M. Barzani'nin Bağdat'taki Temmuz zirvesi


Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da birkaç yorumumda kendimce birilerine Bağdat’a rağmen Erbil'e çok yanaşmayın demiştim. Biliniyor ki siyaset nice tasarılara bağlı karmaşık bazı çıkışları da gerektiriyor ise bazı yasal dayanakları da görmezden gelemez. Ortalık toz dumana karışmamış ve Erbil henüz 'tam bağımsız' değil ise Türkiye için Bağdat’la uzlaşmadan Erbil üzerinden iş kotarmaya kalkışmak doğru olmaz. Siyaset gereğince de pek şık olmaz.

Bu gibi yargılarımız doğru olsa da kim dinler, değil mi? Çünkü ABD ile Irak Kürt bölgesel yönetimi (IKBY) başkanı M. Barzani desteğini almış bulunan erenlerin sağı solu belli olmuyor. Bir de anlaşılıyor ki M. Barzani çok seyrek görüştüğü Nuri el Maliki'yi pek dinlemiyor.

İşte bu yüzden kendi başlarına ‘gelin güvey olmak’ yolunda petrol ve doğal gaz işleri kotarmaya çalışanların tasarılarına karşı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Nuri El Maliki patlamış. Bağdat'taki merkezi hükümet 'Kürdistan’la boru hattı anlaşması imzalanmasına karşıyız' demiş.

ABD güdümünde yazılarak 2005’te yürürlüğe giren Yeni Irak Anayasasına göre olması gereken o tepkilerden biri bu. ABD'de Irak'taki işlerini çözmüş ve çekip gitmiştir. Artık demokratikleşme, bürokrasi, kurumlar, uluslararası ilişkiler ve anlaşmalar ile güç dengelerinin sağlanması Yeni Anayasa'ya uygun olmalıdır. Erbil yönetimi Anayasalarına göre bağlı olduğu Bağdat Hükümetine danışmadan 'uluslararası ilişkiler ve anlaşmalar' kuramaz. Peki, AKP, BDP ve bazı iş adamlarının Bağdat'ın onayı olmadan Erbil'deki Başkan M. Barzani üzerinden yürütmeye çalıştıkları çok yönlü işler ne olacak şimdi?

Beş altı günden beri Ankara’da bulunan Neçirvan Barzani Başbakan Erdoğan'la görüşmesinin ardından bol keseden atarak sözlü anlaşma gereğince Musul Kerkük Petrolleri'nden alınacak ham petrol için 'gelecek ay boru hattının açılabileceği' yönündeki sözleri Bağdat'tan dönmüş bulunuyor.

Bunun üzerine Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin sözcüsü Musavi, 'Kürdistan’la boru hattı anlaşması imzalanmasına karşı olduğumuzu Türkiye'nin Bağdat büyükelçisine bildirdik. Böyle bir anlaşma olursa Bağdat-Ankara ilişkileri ciddi şekilde hasar görür’ açıklamasında bulunmuş.

'Ben yaptım oldu' dercesine kanunsuz işler yapılabilir mi? Oysa M. Barzani ile yakın akrabaları astığı astık kestiği kestik yaşayıp gidiyor gül gibi. Yeni Irak Anayasasına göre Erbil'deki IKBY yönetimi Bağdat'tan onay almadan adım atamaz. Bunu ne Bakan Davutoğlu’nun ne de Başbakan Erdoğan’ın bilmediği anlaşıldı bir kez daha.

Ne yazık ki AKP iç siyasette olduğu gibi dış siyasette de yine baltayı taşa vurdu. Akıl var mantık var. Hiç koskoca petrol devi Irak yerine ABD'nin has adamıdır diye kendisini de bağlayan bir anayasaya kulak asmayan M. Barzani'ye dayanılabilir mi?

AKP ile IKBY yönetimlerine gelen bu son tepki ile atalarımızın ‘Yanlış hesap Bağdat’tan döner’ sözünün gerçekliğini bir kez daha gördük. ABD’nin ünlü BOP tasarımı kapsamında çok önemli bir yeri olan Kürt kartı üzerinden Irak ile Türkiye'de kafa göz yarılarak Musul Kerkük Petrollerinin çok daha yoğun olarak Yumurtalık ile Lazkiye’ye üzerinden Bağdat'a rağmen Batı’ya akıtılması çabaları bakalım AKP ile IKBY'nin başına ne gibi işler açacak.

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..