Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '17

 
Kategori
Deneme
 

Yanlış şeyler olacağı görülüyorsa olduğu zaman değil olma ihtimali doğduğu zaman harekete geçilir

Yanlış şeyler olacağı görülüyorsa olduğu zaman değil olma ihtimali doğduğu zaman harekete geçilir
 

Tedbirli olmak diye buna denir


Gerçi yanlış şeyler ansızın oluyor, bizi beklemiyor ya “göz göre göre” diye de bir tabirimiz var. Yanlışın meydana gelme ihtimalini tespit de kolay değil, ne bilelim tepedeki kaya yerinden oynamış.

Tepedeki kayanın yerinden oynadığını görmek değil, oynayabileceğini önceden bilmek gerekiyor.

Kafadan bazı şeylerin olma ihtimali vardır zaten… Yüksek uçurumlardaki kayalar uçar/düşer, alt tarafında bir şey varsa… Yol bozuksa kaza olur… Ahşap bina yanar… Şişman, kalp krizi geçirir… Vs. vs. Bütün bunları bileceğiz.

Artı bu bilgiyi aldığımız zaman harekete geçeceğiz; şişman, kalp krizi geçirdiği zaman değil.

Yıllar önce bir arkadaşımız sokakta yürürken başına vinç düştü ve öldü. Vinç insanların geçtiği sokakta olmaz bir kere. Olacaksa tedbirini alırsın. Kişiye niye oradan geçtin, niye dikkat etmedin diyemezsin.

Dikkat ediyor musunuz, hep olay olduğu anda müdahale ediyoruz… Müdahale önlemez, tedbir önemlidir. “Bir şey olmaz” Gerçekten de çoğu zaman bir şey olmuyor. Bu da bizi yanıltıyor. Arkadaşım öksürüyor. Mevsim kış. Üşütme normal. Durumu normal gösteren mazeretler varsa tehlike daha da büyüktür çünkü aklınıza bir şey gelmez. Ben pimpirikli. Pimpirik işe yarıyor bazen. Olsun yine de doktora git dedim, “Soğuk algınlığın için değil, başka bir şey olup olmadığını anlamak için” Ama doktorlarımızda da var, bakmadan etmeden şikâyetlere göre soğuk algınlığı deyip bir iki ilaç verip yollamış. Sonradan arkadaşımın akciğer kanseri olduğu ortaya çıktı ve maalesef öldü.

Bir olumsuzluğun fark edilmesi harekete geçilmesi için yeterlidir. Sen ondan önce harekete geçeceksin. Olayın meydana gelmesini beklemeyeceksin. Bazı durumların mevcudiyeti potansiyel tehlikedir. Şoförsen kazaya adaysın. Arabaya biniyorsan başına kaza gelebileceğini önceden bileceksin. Tedbir her şeydir. Olay meydana geldikten sonra ne yapsan kar etmez.

“Bir şey olmaz” sözünü lügatimizden çıkarmalıyız. Olmazsa olmasın, gerekeni yapacaksın. Yüz yıldır bir şey olmayan bir yerde heyelan oldu ve insanlar öldü. Biz yüz yıldır bir şey olmamasına bakıyoruz. Oysa yer heyelana müsaitse yüz yıl fasarya.

Düşünen bile insan için ihtimalin tespiti kolay. Bana yeri gösterin/durumu anlatın nerede ne olur size söyleyeyim. Bizde bu yapılmıyor, öngörüde bulunmak, ihtimal hesapları yapmak çok önemlidir. Doğru tespitlerde bulunup zamanında harekete geçerseniz başınıza hiçbir kötü şey gelmez.

Harekete geçme zamanı üzerinde önemle duruyorum. Potansiyel tehlike içeren durumlar belli zaten. Yaşamın ortaya çıkardığı olumsuzluklar da önce bu potansiyel tehlike içeren durumlarda meydana gelir. Dikkatsiz insanın başına bir şey gelir. Güvenliğin olmadığı bir yerde saldırıya uğrarsınız. Deredeki evi su basar.

Bunları aslında biliyoruz da, harekete geçme irademiz ve zamanlama sorunumuz var. Bir şeyin/işin, durumun tehlike doğurabileceğini önceden bileceksiniz ve düzeltmek için derhal harekete geçeceksiniz.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..