Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '09

 
Kategori
Felsefe
 

Yapmacık tavır (yapmacıklık )

Yapmacık tavır (yapmacıklık )
 

Yapmacıklık; samimiyetten yoksun basit insanlara özgü davranış bozukluğudur.

Ancak, günümüzde çoğu insan, menfaatleri uğruna; yapmacık tavır sergilemekte. Böyle insanların; düşünceleri ile davranışları farklıdır. Davranışları, kişiden kişiye değişir. Yapmacık insanlar için, hep bir menfaat söz konusudur. Menfaatleri uğruna, kişiliklerinden ödün vermek önemli değildir.

Kendinden daha üstün gördüğü bir insana karşı, kibar ve saygılı olurken; kendinden daha alt seviyede gördüğü bir insana karşı saygısız, basit tavırlar içinde olabilir.

Sürekli, karşısındaki insana, kendini beğendirme çabasında olduğundan; değişik tavırlar içerisinde olurlar.

Örneğin, kişi menfaati için; hiç sevmediği, ya da davranışlarını onaylamadığı bir insana, onu çok takdir ettiğini ve beğendiğini söyleyebilir. İşi olana kadar, sensin deyip..işi bittikten sonra da tanımamak gibi davranışlar. Böyle insanlar, gittikleri ortamda, sadece karşısındaki insanın beğenisine göre davrandıkları için; aslında çok da huzursuzdurlar. Ancak o ortamı terk ettiklerinde, derin bir oh çekerler.

Örneğin; gittiği bir toplantıda aslında hiç beğenmediği bir insana, sırf menfaati uğruna güzelsin demesi… , o an için sadece karşısındaki insanın rızasını kazanmak için yalan konuşarak, sevileceğini düşünürler. Oysaki Allah rızası için doğruyu konuşsalar herkesin takdir ve beğenilerini kazanırlar.

Küçük hesap peşinde olan bu insanları, fark etmemek ebetteki mümkün değildir. Lakin çoğu kez insanlar, hatalarını yüzlerine vurmamak için susarlar…

Evet değerli arkadaşlar, bir söz vardır; Herkes kendine yakışanı yapar. …ve; İnsanların kaliteleri yaptıkları ile belli olur.

Ne demiş Mevlana; ‘’ Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol ‘’

Sağlıcakla kalınız.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..