- Kategori
- Haber
YAŞAMA UMUDU

Kasım 2015 İstanbul'da gurup vakti
Umut , gerçekleşmesini istediğimiz olumlu duygudur, beklentimizi gösterir .Varmak istediğimiz hedefler aslında birer hayaldir, yaşanmamış, yaşanmasını istediğimiz şeydir. İnsan, çabası doğrultusunda umudunu gerçekleştirebilir.
***
Hep yaptığı gibi erkenden kalktı. Uzun sarı çizmelerine kirlenmiş çoraplı ayaklarını geçirdi .
Nemli kırmızı toprakta kendiliğinden yeşermeye yüz tutan semizotundan , naneden birer tutam koparıp helkeye koydu. Domatesler daha yeşilceydi , kızarmak için güneşi bekliyorlardı .
Islak yaprakları arasından baş vermiş salatalığın sarı çiçeğine severcesine dokundu...dikeldi , bahçeyi baştan sona süzdü .Sabahın mutluluğu sert görüntülü suratından akıyordu.
Mahsul iyiydi, umutları da yeşeriyordu .
***
Aldığımız eğitim , çevre, - pek inanmasam da- şans ; umudu gerçek hale getirir. Beklenmedik anda da isteğimize ulaşma olanağı vardır, işte bu şanstır !
***
Gün ortasıydı, yataktan gözlerini oğuşturarak doğruldu , tuvalete yöneldi , rahatlamıştı.
Başına buyruk sakalını sıvadı...sonra sandalyesini kapıp sundurmada oturdu. Sigarasını çakmakla buluştururken gözlerini kısıyordu. Ciğerlerindeki dumanı şiddetle üfledi, nedensiz bir mutlulukla ardına yaslanırken yan bahçedeki domatesler pembeleşmiş, salatalıkların sarı saçları kurumaya başlamıştı. Bakışlarını ordan ayıramıyordu...yürekten aradığı renk işte ordaydı...fırladı, tuvaline yöneldi...
***
Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Buna "kelebek etkisi ,"diyorlar. Bu düşünce Edward N. Lorenz'in Kaos Teorisi ile ilgilidir.
"Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir."
Bir de "domino teorisi " vardır ki , bu gerçekleştirilmiştir.
"Küçüğü 5 milimetre olan domino taşının yanına ağırlığı yüzde elli fazla domino taşlarını sıralarsanız 45 kilogramlık mermer kütlesini devirebilirsiniz."
Bunlar olumsuz bir yaklaşım olmakla birlikte tersi de düşünülebilir . Olumlu enerjinin çevreyi olumlu etkileme olasılığı hep vardır.
***
Tüm gece notalarla boğuşmuştu, bir şey eksikti , bir duygu, armoni... tutturamıyordu nedense !
Gün ışırken uykuya dalabilmiş , telefon sesiyle uyanmıştı . Konuşarak balkona çıktı. Güneş şimdi son çırpınışında , harika bir pembe... gurup vaktiydi.
Asfalttakiler biraz yorgun , sessizce , bir yerlere koşuşturuyor, koltuğuna kitaplarını sıkıştıran birkaç okullu şakalaşıyor...biri sigarasını tellendirirken ikisi neşeli bir sohbetteydi."Tarihçi'yi amma da kızdırdık bugün ama ," falan !
Gözü yandaki eve takıldı. Sundurmadaki sakallının çenesi kenetlenmiş, sanki dişini yiyordu. Sehpası önünde dans edercesine fırça sallıyor , duruyor, geriliyor, bahçeye bakıp dönüyor ...sonra Güneş'le yarışırcasına boyaları harmanlıyor, yeşil denizindeki sarı saçlı yeşilleri, allaşmış domatesleri bahçeden aşırıp sevinçle tuvaline aktarıyordu.
Bir koşu kemanını kapıp çenesiyle sıkıştırdı. Başını hafifçe sola eğerken yumuşakça bükülen bileğinde uçuşan parmaklarıyla keman yayı inip kalkmaya , öteki parmakları perdeler arasında dans etmeye, upuzun sarı saçları eteğiyle uyum içinde dalgalanmaya başladı .
***
Herkesin farklı umudu vardır değil mi ? Ancak öyle an olur ki herkes aynı umuda sarılır.
***
Notalar çevreyi büyüledi ...sakallı resmine daha bir umutla bakmaya başladı, ününe ün katacaktı. Bahçevan zerzavatını ıslık çalarak dükkana dolduruyordu , artık iyice varsıllaşacaktı .Ve dahi genç kadın kemanıyla sevişmesini sürdürürken operalarda ... müzik ansiklopedilerinde görüyordu kendini.
İşte o an... inanılmaz gümbürtüyle herkes, bir tek hayale ,"yaşama umuduna" yönlendi .Aslında bu umutsuzca bir umuttu !
Deprem olmuştu...
------------------------
FoTo & Deneme
msgazioğlu
19.Kasım.2015