Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşamda denge

Yaşamda denge
 

Kendinizi Tanıyor musunuz?


Eski zamanlarda bilge bir kadın yolculuk yaparken derenin içinde değerli bir taş görmüş ve heybesine  atmış. Yolda giderken ekmek dilenen yaşlı bir kişiye rastlamış, çantasından bölüşmek için ekmeğini çıkartırken yaşlı adam çantadaki değerli taşı görüp onu vermesini istemiş. Bilge kadın hiç tereddüt etmeden çıkartıp taşı ona vermiş. Yaşlı adam taşın ona büyük bir servet getireceğini düşünerek sevinç içinde yoluna devam etmiş.

Aradan birkaç gün geçmiş. Yaşlı adam bilge kadını bulmuş ve demiş ki “ Sürekli düşündüm, taş çok değerli ve sen bunu bana verdin, daha değerli bir şey almak umuduyla bunu sana geri vermek istiyorum. Şimdi bana söyle, bu taşı bana verdiren şey neyse onu bana verir misin?

Bilge kadın cevaplamış; “ İnsanı zengin ya da değerli yapan sahip olduğunu düşündüğü malı, serveti, mevkii yada ünvanı değildir. Diğer insanlarla paylaşabildiği “ değerleridir.”

Dengeli ve doyumlu bir hayat yaşamak için kişisel değerlerimizin farkında olmamız ve onurlandırmaya çalışmamız gerekli.

Değerlerimiz;  diğerlerinden beklediklerimiz ve diğerlerine sunduğumuz, bizi hayata bağlayan inançlarımızdır ve çok önemlidirler.

Değerler  somut değil soyuttur, örneğin para bir değer değildir, paraya sahip olduğunuzda size ne verecek? sorusunun cevabı kök değerinizi bulmanıza yardımcı olur. Paraya sahip olduğunuzda ne kazanacaksınız? Güvenlik, özgürlük, başarı, güç?

Değerlerinizi onurlandırmadığınızda ya da onları kullanamadığınızda içsel bir gerilim ve huzursuzluk yaşarsınız ve iş ve yaşamdaki dengeniz olumsuz etkilenir.

Aşağıdaki bazı değerlerden hangilerinin sizin için anlamı daha fazla?

Huzur, mutluluk, sevgi, adalet, saygı, şefkat, öğrenme, kişisel gelişim, samimiyet, özgüven, maneviyat, başarı, güç, güven, farklılık, özgürlük, rekabet, liderlik, düzen, azim, ekip ruhu, kazanma, bilgelik, kalite, heyecan, netlik, öne geçmek, tamamlanma, toplumun parçası olmak, ilginç deneyimler, kendini adamak, sadakat, işbirliği, iyi görünme, espri anlayışı, zevk, problem çözme, güvenilirlik, örnek oluşturma, benlik saygısı, romantizm, cesaret ve sizin ilave edecekleriniz.

Sıralama yapsanız ilk 3 değeriniz hangileri olur?

Şimdi hayatınıza bakın, yaşamınızın bütününde değerlerinizi ne kadar onurlandırıyorsunuz?

Değerlerinize uygun şekilde yaşamak için yapabileceğiniz neler var?

Yapmadığınız neler var?

Halen adım atmıyorsanız ne bekliyorsunuz?

Değerlerinizi keşfettiğinizde bazı şeylerin hangi değerlerinize dokunup sizi neden rahatsız ettiğini ya da başarınıza nasıl destek verdiğini fark edeceksiniz.

Kendimin Farkında Olmak!

Kendimi Tanımak!

Tüm bu kavramlar, soru ve cevapları, daha dengeli ve doyumlu bir yaşam yaşamak isteyenlerin fark etmesi veya bulmak için emek harcaması gereken temel adımlardan geçiyor.

Diğer adımlarda görüşmek üzere…

Sevgi yolculuğunuzdaki ışığınız olsun…

 

Meral Dal

Kurucu, Eğitmen, Profesyonel Koç

Gelişim Gezginleri Grup

Eğitim, Koçluk, Danışmanlık

http://www.gelisimgezginleri.com

 

 

 
Toplam blog
: 19
: 396
Kayıt tarihi
: 22.01.14
 
 

Eğitmen ve  Profesyonel Koçum. Gelişim Gezginleri Eğitim ve Danışmanlık kurucusu olarak bireylerin ..