Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '11

 
Kategori
İlişkiler
 

Yaşamın halkaları

Yaşamın halkaları
 

Yaşamda her şeyin doğal bir gelişimi vardır. Ekim, yetiştirme ve hasat zamanı. Kendimize yaptığımız yatırımlarda, çocuklarımızı yetiştirirken, eğitimde, sağlıkta, kişiler arası ilişkilerimizde, dostluklarımızda ekim ve yetiştirme zamanını genelde göz ardı eder, hasat zamanı gelince şikayetlerde bulunur, suçu genelde başkalarına yükleriz. Oysa ekim ve yetiştirme zamanı zahmetlidir, emek ister, sabır ister. 

Çoğumuzun bir ayağı sıkıca geçmişe basmış, diğeri de tereddütle geleceğe doğru uzanmış olarak yaşamımızı sürdürür, genellikle içinde bulunduğumuz anda yaşayamayız. Keşkelerle vakit harcar, geride bıraktıklarımıza üzülür, geleceğe de endişe, üzüntü ve korku ile bakarız. Hepsinden önemlisi bu arada en değerli varlığı, insanı unuturuz. 

Unutulmamalıdır ki iyi ve kötüsüyle, doğru ve yanlışlarıyla, günah ve sevabıyla insan bir bütündür. Karşımızdaki insanın bakış açısını anlamaya çalışmak yerine onu eleştirmek, hata ve kusurlarını bulmak çok daha kolay gelir. Tanrı bile insanı son gününe kadar yargılamaz. O halde biz neden yargılayalım? Su nasıl bütün canlılara hiçbir karşılık beklemeden hayat veriyorsa, dostluklarımız ve yaptığımız iyilikler de su gibi olmalıdır. Alaycı ve iğneleyici sözlerle bir yere varamayız. Bunun yerine anlayış köprüleri kurmaya çalışalım. Yapıcı olmayan eleştiriler yetenekleri soldurur, cesaretlendirmek ve güzel sözler ise onların çiçek açmasını sağlar. Karşımızdaki kişinin önemli biri olduğunu hissettirmeli, hak edilen takdir sözleriyle onların yıllarca hatırlayacakları hoş anılar yaratmalıyız. Sahip olduğumuz başarılarımız olabilir. Ancak onları paylaşacak insanlardan yoksun olduğumuz takdirde hiçbir anlam ifade etmezler. 

Durgun bir suya taş attığımızda, taşın suya değdiği noktadan itibaren belirgin halkalar oluşur ve halkalar genişleyerek yayılır, etkisi kıyıya kadar uzanır. Yaptığımız herbir davranış çok önemlidir. Bir insana gülümsediğimizde, onu yüreklendirdiğimizde, ya da onu küçümseyip bir işe yaramadığını söylediğimizde sözlerimizin etkisi genişleyerek çok daha öteye uzanır. Çocuklarımıza, çocuklarımızın arkadaşlarına, kendi arkadaş ve dostlarımıza, çevremize iz bırakan halka etkisi yaratır. İyi ya da kötü, olumlu ya da olumsuz. 

Peki ya siz, yaşamda iz bırakan bu halkalardan hangisisiniz, hangisi olmak istersiniz? 

 
Toplam blog
: 40
: 1920
Kayıt tarihi
: 22.01.09
 
 

1986 Bolu Eğitim Yüksek Okulu Mezunuyum. Sınıf öğretmenliği yapıyorum. ..