- Kategori
- Beslenme / Diyet
Yaşlandıran besinler…

Cildimiz en büyük organımızdır. Hem iç tesirlere hemde dış tesirlere açıktır. Bu bakımdan kurunmaya, bakıma en çok ihtiyacı olan organımızdır.
İç dünyanızın dışında hava kirliliği, fabrika dumanları, endüstriyel buharlar, sigara, egzoz gazları da cildinizi etkiler. İç organlar havanın yağmurlu, karlı, rüzgarlı, kuru veya rutubetli olmasından etkilenmezken, cildiniz bütün bu değişimlerin tam ortasında kalır. Bizim yaşlanmamızı hızlandıran besinler nelerdir sorusuna ise,
Şeker: Cilt elastikiyetini azalttığı gibi proteinlerin de yok olmasına neden olan şekerden mümkün olduğunca uzak durun.
Kahve: Kafein; laksatif etkisi nedeniyle sindirime iyi gelse de, diğer yandan aşırı asit üreterek mideye zarar veriyor. Mide rahatsızlıkları ise tenin matlığını ve ışıltısını kaybetmesine neden oluyor. Dr. Jeannette Graf işte bu nedenle günde iki bardak kahveden fazla tüketilmemesini ve mümkünse organik kahve ya da double espresso tercih edilmesini öneriyor.
Sigara alkol
Gazlı içecekler: Bir kutu Cola içerisinde çeşitli asitler üreten içeriklerle birlikte, 50 mg. fosforik asit de bulunduruyor. Fosfor ne yazık ki kalsiyum deposu besinlerin yapıcı etkisini yok ediyor. Bu nedenle ciltte lekeler meydana gelirken, kemiklerde ise erime gözleniyor.
İşlenmiş karbonhidrat: İşlenmiş karbonhidratlı besinler ihtiva eden bir beslenme alışkanlığınız varsa, kan şekeriniz sık sık artabilir ve ishal şikâyeti ile doktora başvurabilirsiniz ki her iki rahatsızlık da cilt sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir.
Margarin: Kahvaltı ve kızartma yağı olarak sofralarda yer verdiğimiz margarindeki doymuş yağ asitleri cilt hücrelerine zarar veriyor ve vücutta yağ olarak depolanıyor, kısacası şişmanlatıyor.
Pizza: Pizzadaki karbonhidrat yağ yakımını engelliyor. Ama haftada bir kez yemek zarar vermiyor.
Portakal: Her ne kadar vitamin açısından yüksek bir meyve olsa da şekeri yükseltmesiyle de biliniyor. Bu yüzden sağlıklı C vitamini alabileceğimiz meyveler elma ve limon.
Diye cevap verbiliriz. Bu ara size cildinizin gençlik kaynağını da açıklayalım. Erik. Evet, Kuru erik, içeriğinde yüksek antioksidan değerine sahip olan kuru üzüm ve yaban mersininin iki katı değerle listenin en başında yer almaktadır.
Kuru erik o kadar etkili bir meyvedir ki, kanımızdaki antioksidan seviyesini yüzde 25 artırır. Her gün iki tane kuru ya da (mevsimindeyse) taze erik yiyin.
Erikleri güzel yıkayın fakat asla kabuğunu soymayın, çünkü eriğin kabuğu serbest radikallerle savaşan fitonutrient’ler bakımından çok zengindir.
30/07/2010