Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Yaşlı gazeteler, her çağın sembolüdür.

Yaşlı gazeteler, her çağın sembolüdür.
 

Ülkemizin en büyük üç yaşlı gazetesinden biri de Bartın'dıer. 89 yıldır sesini cihana duyuruyor. Taaa, Amerikasından Japonya'ya kadar.


Türkiye’nin en küçük ilinin, en büyük gazetesi Bartın Gazetesi, bugün, 6 Eylül Perşembe günü 89 yaşına girdi. Cumhuriyetle yaşıt bu gazeteyi kuran 6.dönem Milletvekili Cemal Aliş’ten sonra oğlu Esen Aliş, devraldığı  bayrağı, bu günlere taşıdı geldi.

Koskoca Türkiye’de böylesi üç gazeteden biri olan Bartın’ın Antalya ve Yeni Adana‘daki gazetelerden sonra, eskilikte üçüncü geliyor.

“Kim demiş Bartın, dışarıya sesini duyuramadı, tanınmıyor” diye. Bartın gazetesi, bu gün  dünyanın her yerine, aboneleri vasıtasıyle ulaşıyor. Oralara, Bartın’ın sesini, nefesini ulaştırıyor. Bartın Gazetesini tiryaki edinenler, memleketlerinin dışında, bu gazete ile nefes alıyorlar, bu gazete ile nefes veriyorlar. Panellerle,  oturumlarla Bartın’ın  geçmiş 20 yılı irdeleniyor. Daha ne olsun? TV’ler, gazeteler,  “Bartın Bartın diye yırtınıyor”. Bu muhteşemliği yaratanlara dil uzatmak, abesle iştigal değildir de nedir?

Bartın Gazetesi deyip de geçmeyin. Spor adamı Şaban Dalay’ın, Bartın’daki sokaklara niçin ismi verilmiyor diye bu sütunlarda bas bas bağırdığımızda,  cevabı, Bartınlı ilgili ilgisizlerden önce, Amerika’sından geldi: “ Yanlışınız olmasın.  Şaban Hocamızın adı, Bartınsokaklardan birine verilmiştir” diye mektup geldi.

Mahalli gazete okumak bir ihtiyaçtır. Bu bakımdan Bartın Gazetesi bu gün, ilmi olarak basın enstitüleri olsun, halkla ilişkilerde olsun, yabancı misyonlarda olsun, “adres gösterilerek” tetkik edilmeğe, doktora tezi verir gibi incelenmeğe hala devam edilmektedir. Ve bu gazetenin yazarı olmaktan gurur duyduğum şey de, bu gazetenin makinesinin, matbaada kolunu çevirmiş olmamdır.

Kimler geldi, kimler geçti bu gazeteden. Behçet Kemal Çağlar, Fuat Edip Baksı, Sadi Yaver Ataman, Rıfat Ilgaz, Bartın O. Okulu Türkçe Öğretmeni Rıza Polat Akkoyunlu ve niceleri, hep bu tezgahlardan geçtiler.

Şehre gelen, giden, kıyısından geçen bütün insanlar bu gazete idarehanesine uğramadan edemezler. Orası, dışarlıklısı için, yerlisi için mecburi bir duraktır. Eski Valilerimizden edebiyatçı  İsa Küçük bile, çarşıya inince,  Bartın Gazetesi İdarehanesine gelerek  burada soluk alır, yeni gelen yayınları tetkik eder, çay içerek dinlenirdi.

Gazete ayrıca, Başbakanlığın bütün ödüllerinden de  “BASIN Özgürlüğü”, Cumhuriyet ve Anadolu Basını Başarı ödüllerini aldı peş peşe. Pek çok üniversitelerde tez konusu olmağa, halen devam etmekte olup, iki kuşaktır  İktisatçı oğlu  Esen Aliş tarafından  bu gazete yürütülmektedir.

Esen Aliş, hayırlı bir evlat çıktı. Babadan kalma gazeteciliği boş vermedi. Sahiplendi. Görüyoruz. Babadan kalma gazete makineleri dahil her şeyi satıp kurtulan, gazeteciliği bırakan insanları görüyoruz. İktisadi zorluklar yüzünden  gazetesini on günde bir yayınlayan Aliş, bir Cumhuriyetle yaşıt gazeteyi ayakta tutabilme şerefine, böylece ortak olmaktadır. Abone yolu ile gazeteye katkıda bulunan tüm Bartınlıları kutluyoruz.

Gazeteciliğin gerçek okul olduğu Anadolu’dan yetişme gazeteciler, “taşra basını” olarak anılmaktadır. Gündelik olmadığı için resmi ilandan mahrum yayınını sürdüren Bartın Gazetesi, Dünyanın dört bir tarafında okunmaktadır ayrıca.

Bartın’da, ilk’lerin gazetesi olan, Bartın’da, Bartınlı’ların gözü kulağı olan Bartın Gazetesinin, 89 yıla girişinin onurunu, gururunu, mutluluğunu ve sevincini paylaşıyoruz.  Gazeteyi bu güne kadar sürdürerek günümüze getiren  sevgili Aliş’i de, ayrıca kutluyoruz. Daha daha nice yıllara diyoruz.

                                                    ESKİ VALİMİZ İSA KÜÇÜK VE GAZETECİ ESEN ALİŞ

  

                              ESEN ALİŞ, SELDEN KURTARABİLDİĞİ BARTIN GAZETESİ ARİŞİVİYL

 

            BARTIN  IRMAĞI., . KANALİZOSYON ŞEBEKESİ TAMAMLANDIĞINDA, IRMAK KURTULACAK

 

 

  

 

           İŞTE O İKİ KANADALILAR. 89 YAŞINDAKİ GAZETEYİ GÖRMEĞE GELMİŞLER TA  ORALARDAN.

  

 

                                       BARTIN GAZETESİNİN ÖNÜ. BİRE ANDA YAZAR ÇİZERLERLE DOLUVERDİ.

 

 

                                           BU PASTA, ARALIKSIZ () YILDIR KESİLİYOR. NE MUTLU

 

                                BELEDİYE BAŞKANI CEMAL AKIN DA YAŞ GÜNÜNE KATILDI

 

                       İŞTE O KANADALI ÜNİVERSİTELİLER, BARTIN GAZETESİNİ GÖRMEK İSTEMİŞLER

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..