Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '17

 
Kategori
Edebiyat
 

Yazarlar Özgün ve Saygın Olmalılar

Yazarlar Özgün ve Saygın Olmalılar
 

31 Aralık 1984 Tarihinde kapanan ‘’Edebiyat’’ dergisinde ‘’Yarın 1 Ocak. Edebiyat olmayacak’’ diye bir yazı yazılır Nuri Pakdil tarafından.  Ondan iki gün evvel Edebiyat dergileri, yayınevinden çıkan bütün kitaplar toplatılıp yayınevinin önüne getirilir. Neredeyse pasajdaki giriş dolar kitap ve basılı malzemeler ile. Ankara Akay yokuşundan çıkanlar duruma meraklı gözler ile bakar geçerler.

Neler oluyor burada diye bakanlara ücretsiz kitap ve basılı dergileri ücretsiz dağıtıyoruz, girin sıraya hepiniz alın denince herkes sıraya girip kuyruklar oluşturmuşlar. Hatta eşine, dostuna, tanıdığına haber verenler yetmişli yıllardaki gibi tüp, yağ, şeker ve çay kuyrukları gibi kuyruklar oluşturup tüm kitapları ve dergileri almışlar. Bir derginin kapanış hikâyesini anlatan Nuri Pakdil böyle anlatıyor bir derginin kapanış öyküsünü.

O zamanlar dergiler kapatılıp, kitaplar toplansa da ‘’Fikirler, Top ve Tüfekle öldürülemez.’’ Basın, milletin ortak sesidir. Yazarlar özgür ve saygın olmalılar. Eğitimde Öğretmenler saygın ve özgür olmalılar. Eğitimde herkese fırsat eşitliği sunulmalı. Fakir-zengin ayırımı olmamalı. Dağ başındaki en ücra köşedeki öğrencide eğitimin fırsat eşitliğinden faydalanmalı, kent ve Metrepol deki zengin öğrenci de aynı oranda faydalanmalı. Eğitim bir milletin en önemli değeridir. Bir milletin yazılı edebiyatı o milletin en büyük hazinesidir. Değişik fikir ve teatiler, değişik felsefeler, o milletin değerli hazinelerinin birer değeridir. Okumak, okumayı teşvik etmek, okunacak materyallere kolay ulaşmak herkesin hakkı olmalı. Günümüzde okuma alışkanlığının kaybolmaya yüz tuttuğu bir dönemden geçmekteyiz. Yaşlısı ile gençliği ile okuma kültürünü geliştirmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız. 1911-12 yıllarında yüz yılımızın en değerli yazarlarının bir araya gelerek elbirliği çalıştılar. Balkan savaşları döneminde tüm aydın yazarların o günün şartlarında hep birlikte savaşa katıldıkları, aynı mücadeleyi cephede de gösterdikleri yazılır. Cepheden sağ salim dönenlerin birçoğu sefillik içerisinde İstanbul’a gelirler. O yıllarda halkın yaşadığı acıları gören Edebiyatçıların birçoğu bu durumdan çok etkilenip Anadolu’nun dönem edebiyatında çok değer ifade eden eserler ortaya koymuşlardır.

Okumayan milletin geleceğinde iyi olabilmek için okuyup üretmek zorundasın. Eğer bunu yapmazsan;

Ya galipsin, ya da mağlup.

Ya sahipsin, ya da uşak.

Ya yükseklerdesin, ya da dibinde.

Ya baş tacısın, ya da yeksan.

Gençliğimiz geleceğimiz. Geleceğimizin bir sonraki nesillere bırakacağı dünyada her zaman okumak, araştırmak, geliştirmek birinci amaç olmalı…

Kalın sağlıcakla…

05.11.2017 Adil Bozkurt

 
Toplam blog
: 58
: 542
Kayıt tarihi
: 10.11.17
 
 

TANIYIN BENİ Yaşım on üç idi resim çektirdim Şimdi aksakalımdan tanıyın beni Ayağımda kara lastik..