Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yazın Gelmesi ile Ekonomi C..

Yazın Gelmesi ile Ekonomi Can kaybediyor mu?

Değerli okurlarım, bu hafta sizler için “Yaz ayının gelmesi ve insanların tatile çıkması ile birlikte ekonomi de oluşabilecek düşüşler ve/veya yükselişler” üzerine bir yazı kaleme almaya gayret göstereceğim. Bildiğiniz üzere, ülkemizde ekonomik düzeyi yüksek kişiler ve bir şekilde paralarını ve zamanlarını denkleştirerek, kış tatiline çıkan azımsanacak bir kitle var. Ancak yaz tatilleri öyle değil. Okullarında kapanması, dizilerin sezon finali vermesi, havaların ısınması, televizyon ve medyanın bangır bangır yaz tatillerini göstermesi ile birlikte herkeste bilinç dışı bir yerlere kaçma isteği içine giriyor. Bahsi geçen yaz tatilleri, kış tatillerine de benzemez her ekonomik sınıf, her düzeyde insanlar hemen hemen işleri ile ilgili bir aksaklık yoksa ve çalıştıkları yerlere yaz başında başlamadılar ise ki başladılarsa da hafta sonu olmak kaydı ile bir yerlere herkes gidiyor. Kimileri Ege Akdeniz tarafına güneye gidiyor, kimileri Karadeniz’e, kimileri Tekirdağ tarafına, kimileri, turlarla bir yerlere gidiyor ve kimileri ise memleketlerine gitmeyi tercih ediyor. Hatta bu tatil planlamaları için önceden para biriktirenler, erken rezervasyon yapanlarımız ya da en azından cumadan çıkıp da pazardan dönenlerimizde mevcut.

Bakınız, işin özü öyle ya da böyle şehir merkezleri ve kışlık alanlar bir şekilde boşalmakta. Bu vesile ile herkesin izne çıkması ile beraber Türkiye’de ekonomik olarak bir yavaşlama söz konusu oluyor. Yani alın verin ekonomiye can verin sloganı bu noktada bir yavaşlıyor. O yüzden ekonomi can mı kaybediyor sorusu akıllarda parlıyor. Çünkü daha önceden yastık altı yapılan paralar, ulaşım, yeme, içme, konaklama ve eğlence gibi birçok alanda kullanılıyor. Şimdi Türkiye’nin en büyük ticaret hacmi olan şehrimiz, İstanbul’da birçok şirket ortalama 3 ay boyunca iş yavaşlaması içerisine girmektedir. Belki bir yönü ile ama sonuçta tatil yörelerinde harcanıyor diyebilirsiniz, evet harcanıyor ama milyonluk, milyarlık işler yavaşlarken, yerli halkın harcamış olduğu maliyet biraz hafif kalıyor. Bizim turistik bölgelere turist çekmemiz gerekiyor. Asıl ekonomik canlanma o şekilde harekete geçebilir.

Şimdi iznini kışın kullananlar, yazın çalışmak zorunda olanlar ve bir şekilde hala işinin başında duran okurlarım dan, her sektörden olmasa da çoğunlukta şu vardır. İşler durgun, gelen, giden, arayan az, herkes izinde ve benzeri birçok söyleşiye şahit olabilir veya bizzat sizde gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Bu her yazın değişilmez meselesidir. Zannediyorum ki bu düzen değişmez, her yaz benzer vakalar yaşamaya devam edeceğiz. Bunda şüphe yok.

O halde ne yapmak gerek, helal dairesi içinde ağustos, böceği ile karınca hikâyesi misali kışları yoğun bir şekilde çalmamız gerekiyor. Şirket sizin olmayabilir, Ülkeniz, milletiniz ve ekonominiz için çalışın. Yaptığınız işe değer katmak için çalışın. Siz çalışın ki ekonomi can bulsun. İş beğenmeyen, yapabileceği işten yüksünen okurlarım varsa eğer, onlara tavsiyem bir yerlerden başlamaları üzerine olacaktır. Haftaya görüşünceye dek, hoşça kalın, esen kalın.

 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...