- Kategori
- Deneme
YAZMAK NE ZOR!
Yazmak ve Profesyonelce Yazmak.
Ne kadar da zordur aslında yazmak; bunu ancak yazanlar bilirler hele ki bir kitap yazma denemesinde bulunun. Vaz geçtim, bir mektup yazın ya da dilekçe de olabilir bu fark etmez ama mutlaka yazınca anlaşılıyor hatalar. Yazmak aslında öyle kolay bir eylem değil, birikim gerekli her şeyden önce. Birikim de yetmez, birilerinin sizden sonra yazdıklarınızı düzeltmesi lazım, sonra dil kurallarına çevirmesi lazım, noktalama işaretlerinin tam ve eksiksiz olması lazım ki demek istedikleriniz tam ve eksiksiz olarak okuyucu ile buluşsun.
Görüldüğü üzere yazmakla iş bitmiyor, hayal gücünüzün olması yazabileceğiniz anlamına gelmiyor sabırla birlikte girişteki her madde yazıda bulunmalı ki kaliteli bir şeyler ortaya çıksın. Bu sıradan biri için son derece zor. Hatta karşılaştığım kitaplardan da anlıyorum ki birçok yayınevinin bastığı kitaplarda dahi onlarca hatta yüzlerce yazım hatası göze çarpıyor. Gazete yazılarında televizyon altyazılarında hemen her yerde maddi hatalar olabiliyor ve bir yazının mutlaka başkaları, elbette konunun uzmanları tarafından kontrol edilmeden basılması yazıda söylenmek istenenle anlaşılanı farklı yerlere taşıyabiliyor. Geçenlerde bir yayınevinde bir baskı gördüm; daha ziyade sınav sorularını andıran bir baskı. Bu nedir dedim? Yayınevi çalışanı: Bundan sınırlı basıldı, yirmi tane hoca için bastığımız bu çalışma onlar tarafından düzeltilecek sonra biz esas baskıya geçeceğiz” dedi. Tabi bizim böyle imkânımız yok. Anlıyorum ki birçok yazar da bu tür imkâna sahip değil; kolektif çalışmanın ortaya çıkardığı kusursuza yakın bir üretim elbette birçoğumuz için maliyetli. Hem ne dediğimizin ne önemi var diye düşünenler hem de ne dersem de benim alıcım hazır diyenler var. Öyle olunca sıradan birinin yüksek bir başarı yakalaması mümkün ama olasılığı ne? Yok denecek kadar…
Yazmak sanılanın aksine gerçekten zor. Büyük zaman alıyor, çoğunlukla da manevi getirisinden başka bir getirisi olmayan eylem. Tamam, da sıradan insanlardan değerli bir fikir çıkamaz mı? Her değerli fikir, imkân sahibi birine mi zimmetli? Cevapsız sorular…