- Kategori
- Beslenme
Yeme Bozuklukları
Yeme bozuklukları ergenlik çağında ve kadınlarda daha sık görülür
Yeme bozuklukları, besin alımının sağlıksız boyutlarda olması sonucu kişilerde gelişen yeme davranışlarının bozulmasıdır. Kişide bedensel kaygı ve endişe görülür. Çoğu zaman aç kalmak kişileri rahatsız etmek. Özellikle ergenlik döneminde ve kadınlarda daha sık görülür. Yeme bozukluklarının tetikleyen unsurlar ise genel olarak gebelik dönemi sorunları, çocukluk döneminde yaşanılan uyku ve beslenme problemleri, baskıcı aile üyeleri ve mükemmeliyetçilik. Yeme bozuklukları;
· Aneroksiya Nervoza
· Bulimiya Nervoza
· Tıkanırcasına yeme bozukluğu
· Ortoreksiya Nervoza’dır.
Aneroksiya Nervoza
1. Nedir? Beden algısında bozulma, zayıflama ve kilo kaygısından kaynaklı düşük enerji alımı sonucu görülen aşırı kilo kaybı. Kişi olması gereken ideal kilonun çok altında olmasına rağmen bunu kabullenmez ve reddeder.
2. Beraberinde görülen sorunlar: Adet görememe, kemik erimesi, cilt solukluğu ve kuruluğu, tırnak kırılması, saç dökülmesi, kalp sorunları, kansızlık, kabızlık, düşük nabız, depresyon.
3. Tedavi: Beden algısını düzeltme, ideal vücut ağırlığını belirlenmesi ve bu ağırlığa ulaşılması, doğru beslenmeyi yaşam tarzı haline getirme.
Bulimiya Nervoza
1. Nedir? Sıkça tekrar eden yeme ataklarında çok fazla besin tüketimi ve akabinde kişinin kendini kusturması veya aç kalması ile seyreder. Bu ataklarda genellikle şeker ve yağ içeriği yüksek olan, çok yüksek kalorili besinler düşünmeden hatta çiğnenmeden kontrol dışı tüketilir.
2. Beraberinde görülen sorunlar: Tahriş olmuş boğaz, diş çürümesi, reflü, tükrük bezlerinde şişme, bağırsak problemleri
3. Tedavi: Bu kişilere mutlaka bir uzman tarafından beslenme eğitimi verilmelidir. İdeal vücut ağırlığı belirlenmelidir. Kişinin kendini kusturması veya laksatif kullanımının vücuduna verdiği zararlar anlatılmalıdır.
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu
1. Nedir? Kişinin kısa sürede çok fazla miktarda besin tüketmesi durumudur. Bu sürede porsiyon kontrolü yapılamaz ve kontrol dışı yenir.
2. Beraberinde görülen sorunlar: Mide rahatsızlıkları, kan şekeri dalgalanmaları
3. Tedavi: Doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, atakların önlenmesi, otokontrol sağlama. Mutlaka uzmanlardan yardım alınmalıdır.
Ortoreksiya Nervoza
1. Nedir? Sağlıklı beslenme takıntısıdır. Özellikle doğal beslenme takıntısı kişilerin yaşamlarını ciddi boyutlarda etkiler.
2. Görülen problemler: Toplumdan izole olmak, sosyal yaşamda çeşitli zorlanmalar, depresyon, mükemmelliyetçiliğin getirdiği stres durumları, obsesif-kompülsif bozukluk
3. Tedavi: Diyetisyen ve psikolog eşliğinde tedavi uygulanmalıdır.
Uzm. Dyt. Seba Sarıtepe