Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yemek hazırlama

Yemek hazırlama
 

özellikle kuzu incik,kuzu gerdan,kuzu but fırında yumuşacık oluyor.


Yemek hazırlarken az bulaşık çıkarmak bizim elimizde  
 
Televizyonlarda  giderek sayısı artan  yemek programlarını boş gözlerle değil, dikkatle ve eleştirel nazarla izlediğimizde bazı olumsuzlukları hemen fark ederiz.
 
Bunların başında, yemek hazırlanırken çok fazla bulaşık çıkarılması gelir.
Bir kap ana yemek hazırlanırken 3 tava,2 tencere, 3 kase, 1 blender, 2 bardak, 2 tabak, 2 kesme tahtası, 4-5 küçük baharatlık kase, birçok kaşık, birçok el aleti, bir çırpma teli ve karıştırma kaşığı, birçok bıçak  kullanıldığına tanık oldum.
 
Yaklaşık 30 adet eşya kirletildikten sonra  sebzeli, etli yarım tencere yöresel tarifli bir pilav ortaya çıktı.
 
Program 30 dakika sürdü.
 
Bu kadar zamanda, bu kadar bulaşık üretilerek hazırlanan yemeğin lezzeti ne olursa olsun kimse tarafından denenmesi beklenemez. Sadece televizyonda gösteri yapmayı seven şefin bir şovu olarak kalmaya  mahkumdur.
 
Maalesef bu kadar bulaşık, litrelerce su, deterjan, elektrik, zaman, emek israfı demektir.
Biraz çevreci yaklaştığımızda ise olay tam bir çevre felaketidir.
 
Bu kadar deterjanla kirlenen sular, topraklar bir öğün yemek için ödenen çok büyük bir bedeldir.
 
Oysa çevremizi en az kirleten, en az bulaşık çıkaran, en az su harcadığımız, en kısa sürede hazırlayacağımız seçenekler var.
 
FIRINI TERCİH EDERSEK
 
Mutfaklarımızın baş köşesini fırınımıza ayırır, yemeklerimizi fırında pişirsek
-Bilimsel olarak en sağlıklı pişirme yöntemlerinden birini tercih etmiş oluruz.
-Mutfakta çok fazla, koku, buhar, duman, is oluşmaz, sıçrayan yağlar vs ile etraf kirlenmez.
-Sürekli ocak veya ızgaranın başında durmamız gerekmez. Fırınımızın sıcaklık derecesini ve zamanı ayarlayıp varsa başka işlerimize bakarız.
 
FIRIN TORBASINI TERCİH EDERSEK
 
Yemek hazırlayan birçok kişi fırın torbası  kullanmayı alışkanlık edinmemiştir.
Oysa en ekonomik, en akıllıca, en az enerjiyle (elektrik), en az bulaşık çıkaran, en çevreci, en bilimsel, en temiz pişirme yöntemidir.
 
Torbanın ağzı zımba teli ile kapatılıp, bir iki noktadan fazla buharın çıkacağı delikler açılır.
Fırın torbası kullanırken fırın tepsisi fırından dışarı çıkarılıp, torba  sadece fırın ızgara telinin üzerine konulur. Bu şekilde sıcak hava fırın içinde homojen olarak dağılır ve yemek çabuk pişer.
 
Fırında pişirme süresi örneğin 45 dakika ise 30 dakika sonra fırın elektriği kapatılıp,bir 30 dakika daha fırın içindeki sıcaklıktan istifade edilir. Dolayısıyla 15 dakika elektrikten tasarruf edilir.
 
Bu süre sonunda pişen yemek uygun yayvan bir kaba alınır. Buradan tabaklara  servis edilir veya  üstü kapatılarak beklemeye alınır.
 
Bu pişirme şeklinde ne tencere, ne tava, ne tepsi vs kirlenmiştir. Tava, tepsi, tencere saplarından ve büyük hacimlerinden dolayı temizlenmesi zor  bulaşıkların başında gelir.
Karıştırma , çırpma, çevirme için  bir gereç kullanılmamış, hiçbir kap kirletilmemiştir.
 
Fırın torbalarının ağzı büzülerek değil, enlemesine tel zımba ile kapatılırsa daha yayvan hale gelerek yüzey genişleyeceğinden  pişme işlemi kısa sürede ve az enerji ile mümkün olur.
Köfte dahil, kuzu gerdan, sıyrılmış kuzu ön kol, but vs etlerini,  tavuk kanat  ve butlarını  bir süre (bir gece)  terbiyede bekletip, fırın torbasında 200 derecede 40-45 dakika pişirildiğinde (içine bir yada iki patates dilimlenerek ilave edilebilir ) olağanüstü bir yumuşaklığı ve lezzeti olur.
 
Fırın torbasını 2 kilograma  yakın bir malzemeyle doldurulduğunda 4 kişilik doyurucu bir yemek el  bile kirletmeden hazırlanmış olur.  Mutfak temiz, tezgah temiz kalır. Hemen hemen hiç bulaşık çıkmaz.
 
Böyle  kolay pratik seçenekleri denemek varken insanı mutfaktan soğutacak kirliliklerle uğraşmak  hepimizin gözünü korkutuyor.
 
Hele  tek başına yaşayan ve lavaboda bekleye  bekleye  kuruyan  bulaşıktan hoşlanmayan biriyseniz.
 
RIFAT  KAYIN
18-08-2015
 
Toplam blog
: 36
: 2563
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Eczacı, Optisyen Fizik, özellikle optik fizik konusuna ve genel olarak görüntü ve ses teknolo..