Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yeni nesil İndüksiyonlu Ocaklar

Yeni nesil İndüksiyonlu Ocaklar
 

tasarım ödülü kazanmış portable indüksiyon ocağı


 İndüksiyonlu ocaklar, mutfaklara hız, hijyen, kolay temizleme, estetik ve enerji verimliliğine dair yeni bir anlayış getiriyor.

Yeni indüksiyonlu ocaklar kolay kumanda ve temizlik gibi konfor sunan özelliklerinin yanı sıra gazlı ocaklara göre yüzde 40'lara varan enerji tasarrufu sağlaması ile dikkat çekiyor.

Yeni indüksiyonlu ocaklarda tabanda bulunan özel manyetik alan, tencereyi algılayarak sadece tencerenin tabanını ısıtıyor.

Tencerenin etrafındaki bölüm ısınmıyor. Bu sayede indüksiyonlu pişirme yöntemi, diğer pişirme yöntemlerine göre birçok avantaj sunuyor.

Ocak yerine doğrudan tencerenin tabanı ısındığı için ısı kaybı olmuyor, Diğer pişirme yöntemlerine göre enerji kullanımı böylelikle daha verimli oluyor.

Bu özellik ile yemek pişirmenin yanı sıra yağda kızartma için de daha kısa süre gerekiyor.

İndüksiyonlu ocaklarda, tabandaki özel manyetik alan sayesinde ısı sadece tencere tabanında oluşuyor.

2 litre suyun ısınması gazlı ocaklarda 8 dakikayı bulurken bu süre indüksiyonlu ocaklarda 4 dakikaya kadar düşüyor.

İndüksiyonlu ocaklar ayrıca hijyen ve kolay temizleme özellikleri ile de dikkat çekiyor.

indüksiyonlu ocaklarda tencerenin dışında kalan ocak yüzeyi ısınmadığından ocak yüzeyine sıçrayan, taşan yemek artıkları yanmıyor ve yüzeye yapışmıyor.

Böyle durumlarda ocak bir bezle silinerek kolayca temizleniyor.

Ayrıca taştığında veya sıçradığında cam seramik yüzeylerde görsel olarak kalıcı sorunlar bırakabilen şeker, süt gibi maddeler indüksiyonlu ocaklarda sorun olmaktan çıkıyor.

Ferro manyetik (demir, çelik, alaşımları vs)  tava, tencere, cezve ısınmaya hemen başlarken  uygun olmayanını anında algılayan sensorlar sayesinde ısınmıyor. Dijital göstergesi ile zaman, watt cinsinden elektrik gücü ve sıcaklık derecesi önceden ayarlanarak pişirme şekline (hızlı orta,yavaş) karar verilebiliyor.

Bu fonksiyonlar indüksiyonlu ocağın sunduğu konforu artırıyor. Güvenlik ön planda tutulduğu için çocukların ve unutkan yaşlıların bir kazaya neden olması önleniyor. Üstündeki tencere tava vs  kaldırıldığı anda ısıtma işlemi kendi kendine kapanıyor. Isının manyetik alan sayesinde sadece tencereyi ısıtmasıyla, ocak yüzeyinin ısınmaması sağlanıyor. Böylece Mutfakta yemek yaparken oluşabilecek muhtemel kazalar indüksiyonlu ocağın güvenlik donanımı sayesinde önleniyor. Gelişmiş ülkelerde kullanımı günden güne artıyor.

Özellikle yemek alanında söz sahibi Fransa, İtalya ve İspanyagibi Akdeniz kültürüne sahip ülkelerde  emniyet ve fonksiyonelliğe önem veren kullanıcılar tarafından sıkça tercih ediliyor.

Kısacası ekonomik olmaları, gazlı ocaktan daha güvenli olmaları ve daha  hızlı pişirilebilmeleri, estetik görüntüleri, temizlik kolaylığı, kullanıcı dostluğu ile indüksiyonlu ocaklar hiç kuşkusuz gelecekte Türkiye' de de  önemli bir yer edinecekler. 

Nasıl ki LED teknolojisi aydınlatmada  bir çığır açtıysa indüksiyonlu ocakların da mutfakta (belki gelecekte başka alanlarda  da örneğin şofben ve kombilerde) böyle bir potansiyeli var.

Alüminyum, bakır, kalay, ısıya da yanıklı seramik, kil, cam gibi manyetik (mıknatıs) özelliği olmayan tencere, tava vs nin indüksiyonlu ocaklarda kullanılmaması bir handikap gibi görünse de zaten hemen hemen her evde eski tür gazlı veya elektrikli ısıtıcılar mevcut.

Hemen satın almasanız da aklınızda bulunsun.

RIFAT KAYIN

 
Toplam blog
: 36
: 2563
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Eczacı, Optisyen Fizik, özellikle optik fizik konusuna ve genel olarak görüntü ve ses teknolo..