Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yemek tarifleri- 2 : sebzeli börek

Yemek tarifleri- 2 : sebzeli börek
 

Bugüne ait yemek tariflerinden ilki hamur işlerini sevenler için. Hamur işlerinden çekinmeyenler için oldukça besleyici, bir o kadar da bol vitaminli bir seçenek. Hem sizin için, hem çocuklar için, hem de misafirleriniz için oldukça pratik ve bir o kadar da sağlıklı. Buyurun tekmili birden sebzeli börek tarifine.

Malzemeler : ( sekiz kişiliktir)

· 4 adet taze yufka
· 4 adet orta boy havuç
· 2 adet havuç
· 1 adet kuru soğan
· 2 diş sarımsak
· 3 adet pırasa
· 3 çorba kaşığı soya sosu ( yaklaşık 40 gr)
· 1 demet maydanoz
· 1 demet dereotu
· 1 miktar susam yada çörek otu
· Bir miktar karabiber
· Bir miktar tuz
· Bir miktar kırmızı toz biber ( isteğe bağlı)
· Bir miktar zeytinyağı
· Bol miktarda sıvı yağ (kızartma yağı olarak tercihiniz ne ise)
· 2 ad yumurta

Hazırlanması :

Soğanları ve sarımsağı bir kabın içine, fasulye büyüklüğünde, piyazın içine doğrarmış gibi doğruyoruz. Havuçları soyup ince uzun bir şekilde, Jülyen denilen şekilde doğruyoruz veya isteyenler bunu rendeleyebilirler. Ben de rendelenmiş şeklini seviyorum. Ocağımızı yaktıktan ve üzerine koyduğumuz tavaya bir miktar zeytinyağını koyduktan sonra, soğan ve sarımsağı 3-5 dakika kadar kavuruyoruz. Doğranmış yada irice rendelenmiş havucu tavanın içine aktarıyoruz. Yine aynı biçimlerde rendelenmiş yada Jülyen şeklinde kesilmiş kabakları da koyuyoruz. İstenen büyüklükte kesilen pırasayı da üzerine ilave ettikten sonra, sebzeler yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Ocağımızın altını kapatıp, tavanın ilk sıcaklığı geçene kadar bekliyoruz. Daha sonra, dereotu, maydanozları ince ince doğrayıp karışımın içine ilave ediyoruz, tuzu, kırmızı biberi ve karabiberi de kattıktan sonra karıştırıyoruz. Karışımımız bir kenarda beklerken, masa veya tezgahın üstüne hazır aldığımız yufkayı açtıktan sonra sekiz parçaya kesiyoruz. Hazırladığımız karışımdan yeteri kadar kestiğimiz yufka parçalarının içine bölüştürüyoruz ve yufka parçalarını rulo gibi sarıp, kapatıyoruz. Tüm harcı yufka parçalarına dağıttıktan sonra da, bir kasenin içine kırdığımız yumurta sıvısından ( tercihe göre yalnız sarısı yada yalnız beyazı da olabilir) bir pasta fırçası yada kaşık yardımı ile alıp, böreklerimizin üstüne sürüyoruz. Yine tercihe bağlı olarak susam yada çörek otu serpip, önceden, ısıttığımız tavamızın içine koyduğumuz bol kızartma yağımızın içinde hazırladığımız böreklerimizi bir güzel kızartıyoruz.

Sonra bunları çıkartıp, bir kayık tabağın yada tepsinin içine bir parça havlu kağıt serip üstüne böreklerinizi koyun. Böylece böreklerin üzerindeki fazla yağ kağıdın üzerinde kalır, börekleriniz de çıtır çıtır kalır.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..