Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yeni ekonomik parametreler 4

2 özel parametre irdelenecek: 

Bir: CIA’in ve Pentagon’un yeni (aslında onun da modası geçti, son ‘yeni’ diyelim) harika çocuğu Barnett’in ‘Pentagon’un Yeni Haritası 1-2’ kitaplarında, neo-globalizmin bir yorumu olarak, merkezin ve periferiğin dışında kalan öğelerin zorla içeri dahil edilmesi durumunun açılımı

 

Kentleşme var, tamam ama 1 milyarlık varoşlar ve hala 3 milyarlık köyler de var. Yani, herhangi bir kültürel mod, global ölçekte değil % 100, % 30 oranda bile kabul görürse, global sayılıyor ya da başka bir deyişle mikroları bugüne kadar kimse hesaba katmadı. 

 

Aynı zamanda bu öğelerin, köylülerin kentte de köylü gibi davranması gibi, Mc Donalds’ta alaturka köfte ekmek satılması gibi, yeni standartlara uymaktansa, standartları düşürmesi durumu da mevcut. 

 

Her sömürge, sömürgeciye kar getirmez. Büyük Sahra kimseye para getirmedi. Haa, Sibirya gibi orada da petrol çıkar ayrı konu ama trans-Sibirya demiryolu başta Rusya’ya zarardı. 

 

Sistemin totolojikliği, onun illa ki kendini zorbalıkla dayatması, onun ömrünü uzatmaz, kısaltır. 

 

İki: Altın veya gecelik bankalararası borç alıp vermelerin faizi gibi, ana finansal entstrümanlar üzerinde, (1 haftada % 200 gibi) çok kısa vadede çok büyük oynamalar yaratıp, neo-liberalizmin ve neo-globalizmin zorunlu saydığı ön koşullar olan demokratik istikrarın bozulmasının açılımı

 

Para içinde bulunduğu ortamdan hoşlanmayınca, kendine çıkacak bir delik daima bulur. Kayıtdışı para, kendine yeni formlar daima bulur. Siz onu kağıt üzerinde GSMH’ye dahil edebilirsiniz ama Kürt uyuşturucu kara parasının terör olarak Türkiye’ye birkaç yüz milyar dolarlık zararı gibi, o aslında eksi GSMH’dir, en azından potansiyel olarak. Hesaba öyle dahil edilmelidir yani. Bu, ‘sıcak faize gelen oynak para’ için de öyledir. Bugün vardır, yarın yoktur, öbürsü gün zarar verdirir. 

 

Yeryüzü’ndeki parayı kimse tümüyle denetleyemez, artı birincil etkileri denetlersiniz ama sonrakileri hayır. Almanya’daki Türk sermayesinin veya Türkiye’deki Norveç fon-morukevi parasının kaçıncı derecede hangi etkilerde bulunacağını bilemezsiniz. Her ikisi de her an olduğu noktada sıfırlanabilir, çünkü kapitalizmde pazara giriş ve çıkış serbesttir (bu uygulanmıyor ya da eksik uygulanıyor, ayrı konu). 

 

Bu ikisi, ‘mortgage’ krizinden büyük zararlar yaratabilir. Aslında yarattı bile: ABD’nin Irak’taki savaş zararı 1 trilyon dolar, şimdi bütçesi temerrüde kalmakta. 

 

Hiç incelenmemiş bir konu-durum var: Avrupa’daki veba salgınında, ana yolların dışında olan (yani aslında fakir olan) bazı dağ kentlerinin salgından hiç etkilenmeyip, ekonomik olarak birden öne geçmesi durumunun açılımı. Yani, şu sıralar epeyi içine girdiğimiz dünya sistemi çözülüş döneminden önce, göreli olarak sistem-dışı kalabilmiş bazı ekonomik öğeler / kümeler, bu çözülüşten kar sağlayabilir. Bunun için şimdiki en uygun aday Brezilya: En zorba ülke orası (kriminal olarak ABD’den bile zorbalar, atom bombaları var, (tümüyle bir coğrafya hesaplaması hatasına dayalı olan, Portekizce kullanma durumu nedeniyle) tuhaf bir biçimde Latin Amerika değiller, o sıcağa karşın tropik gevşek değiller (en azından bir bölümü öyle). 

 

Böylelikle, makro-makro panoramaya baktığımızda, mikro veya orta ölçekli değişkenlerin önümüzdeki tüm vadelerde, ekonomik açıdan farklılıklar ve metamorfozlar yaratabileceğini görüyoruz. Norveç+1 ve Finlandiya-1, 2 somut kesinleşmiş örnek. 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..