Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

26 Eylül '09

 
Kategori
Okullar
 

Yeni Öğretim yılı ve yüzde 14,7’lik başarı...

Yeni Öğretim yılı ve yüzde 14,7’lik başarı...
 

Geçen hafta, ilk ve ortaöğretim kurumları 15 milyon öğrenci ve 600 bin öğretmenle yeni öğretim yılına başladılar.

Bu yıl yine, diğer yıllardan farksız, okulların yığınla sorunları mevcut. Öğretmen sıkıntısı, kalabalık sınıflar, yoksul öğrenciler, fiziki imkan yetersizliği vs…

Yurt genelinde, her yerde aşağı-yukarı manzara aynı…

Ancak bunlar, kimsenin umurunda bile değil. En çok ciddiye alınan, hangi yetkilinin katıldığı açılış töreninin, nerede ve ne kadar görkemli olduğudur.

Büyük kentlerin birinde Milli Eğitim Bakanı ve yakın mesai arkadaşları, diğer il ve ilçelerde ise mülki amirler veya milli eğitim müdürleri; törenlerin değişmez nasihatçileridir.

Zamanla içi boşaltılan bu açılış törenleri; günümüzde daha ziyade büyüklerin nutuk attıkları gösterilere dönüşmüştür.

Diğer yandan her türlü hava koşullarında gerçekleşen törenlere, katılmaya zorlanan minik yavrularımız için sıkıntılı beklemeden öte bir önem arz ettiği söylenemez.

Sözü fazla uzatmadan, gelelim ilimizin eğitim-öğretim durumuna:

Geçen yıl ilimizde 19086 öğrenci ÖSS’ye girdi. Bunlardan ancak 2823’u 4 yıllık lisans programlarına yerleşebildi.

Yani üniversiteye öğrenci yerleştirme oranımız % 14, 7 oldu. Asıl acı olan, Türkiye ortalamasındaki yerimizin sondan 5’inci sıra olmasıdır.

Bu başarısızlığın altında yatan temel nedenlerden biri, ilimizdeki okulların derslik ve öğrenci artışları tutarsızlığıdır.

Örneğin; ortaöğretimde öğrencilerin yıllık ortalama artışı % 18 iken, dersliklerin sayısındaki artış ise, % 8 dır.

Bunun yanında, ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 36 iken, bu sayı ortaöğretimde artış göstererek, 42’ye yükselmektedir.

Başarısızlığın diğer bir nedeni ise; gerek merkezde, gerekse köylerde eğitim kurumları arasındaki uçurum araç-gereç ve diğer imkan farklılıklarıdır…

Okullarımızın başarısını olumsuz etkileyen başka nedenlerin olduğu muhakkaktır. Fakat yukarıda ifade edilenler, eğitimimizin temel sıkıntılarıdır.

Ve yine bu nedenlerledir ki ilimiz; eğitimin kalitesi ve kurumların başarı durumu itibarıyla, diğer iller arasında, sonlarda yer almaktadır.

Dileğimiz, ilgililerin görkemli açılış törenlerinde nasihat etmekten ziyade, görevleri olan eğitim kurumları sorunlarına el atıp, çözüme kavuşturmalarıdır.

Çünkü eğitim-öğretim ve eğitim kurumlarının kalite işleri, kanun ve yönetmenliklerle devletin gözetimi ve denetimine bırakılmıştır.

Her şeye rağmen, fırsatların eşitlendiği, sıkıntıların sona erdiği ve eğitimdeki başarımızın makul bir düzeye geldiği günlerin özlemi ile:

Yeni eğitim-öğretim yılı hepimize hayırlı, uğurlu olsun…

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara