Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '06

 
Kategori
Danışmanlık
 

Yeni satınaldığınız taşınmaz işgal edilmiş ise yani birileri varsa, ne yapmak gerekir?

Yeni satınaldığınız taşınmaz işgal edilmiş ise yani birileri varsa, ne yapmak gerekir?
 

Bir taşınmaz satın aldınız. Diyelim bir yazlık veya bir dükkan. Gezdiniz gördünüz. İşlemler bitti... Yeni aldığınız ev veya dükkanınıza taşınacaksınız. Yahut yazlık olarak kullanacaksınız. Veya arkadaşlarınzı göstereceksiniz.

Fakat O da ne! Yeni satın aldığınız, son kuruşuna kadar parasını ödediğiniz yazlığınızda birileri oturuyor.

Taşınmazı satın alan siz, üç yoldan birini seçebilirsiniz.

a- Taşınmazınız belediye sınırları içinde ise 3091 sayılı yasa gereğince doğrudan idari yoldan bu kişiyi çıkarabilirsiniz. Bir şartlaki taşınmazdakiler elektrik veya su faturası ödemişler veya eski sahiple kira anlaşması yapmışlarsa bu yol tutmaz. Bu durumda aşağıda yazılı İkinci yolu deneyeceksiniz.

b- Yeni aldığınız taşınmazda oturan kişiye, Önceki malikin veya kiraya verenın, kiracı ile yapmış olduğu sözleşmeye göre kira süresinin bitim tarihinden itibaren 1 ay içinde "Taşınmazı tahliye etmesi için" ihtarname çekmeli ihtarnameye uyulmazsa tahliye davası açmalısınız.

c- Taşınmazı satın aldığınızı ve Taşınmaza ihtiyacınız olduğunu ve bu nedenle tahliye istediğinizi satın aldıktan itibaren 1 ay içinde taşınmazdakilere noterdenihtar çekerek resmen tebliğ yapmalısınız. Tahliye davasının satın almadan itibaren 6 ay geçtikten sonra açılması halinde bu 1 aylık süre sözkonusu olmaz. Yuarıdaki "b" şıkkını denemek zorundasınız.

Şu çok önemli ayrıntıyı belirtmemiz gerekir ki: Genel olarak kira konusu yeri satın alanla kiracı arasında yeniden kira anlaşması yapılmalıdır. (Sözleşme yazılı veya sözlü olabilir. Kiracının gönderdiği kira paralarını yeni sahibin kabul etmesi de anlaşma sayılır.) Yeni sahip bu şekilde kira anlaşması yapmadan kiracıya tahliye davası açamaz. Yoksa yeni sahip eski kiracıya ancak ‘Elatmanın önlenmesi’ davası açabilir.

Okuyucuların ilgi durumuna göre Bir sonraki konu: Evini veya işyerini satan kimsenin burada oturmaya devam etmesi

 
Toplam blog
: 45
: 2970
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

İstanbul Hukuk 1990 mezunu. Hukukçu. 1997 T.o.d.a.i yüksek lisans başlama yetkinliğine sahip.&n..