Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '06

 
Kategori
Haber
 

Yeni stratejik güç: Su

Yeni stratejik güç: Su
 

Dunyanin yeni stratejik gucu Su. Su kaynaklarin ustune egemen olmak yeni buyuk proje. Bunu ben yazmiyorum daha bu konuda okudugum bir makaleden size bilgiler gececegim. Independent on Sunday gazetesinin Business ekinde Janet Bush tarafindan yazilan makalede sunlar yazilmis:

"20. yüzyıla petrol ne ise 21. yüzyılda su o olacak", yani kaynaklar ustundeki egemenlik savaslari verilecek. Bunun en yakin ornegi olarak yazar Israil-Lubnan catismasi gosteriyor. Israil kendi su kaynagi olarak West Bank ve Golan Tepelerinde ki su havzalarini goruyor ve oraya yapilacak her hangi bir seye tamamen karsi. 1965 ve 1966'da Urdun nehri uzerine yapilmaya baslanan baraj tamamlandiginda Israil'e olan su akisini %35 azaltacagi icin 3 sefer baraj insaatini bombalamisti.

1973 yilinda o donemin basbakani David Ben- Gurion 'İsrailin su kaynaklari Israil'in gelecegi icin Israil sinirlarinin icinde olmalidir' demisti. Lubnan'in Litani nehri'nin guneyini bosaltmasi icin uyarmisti.

Su sadece ulkeler arasinda ki savasin sebebi olmakla kalmiyor altin, ham petrol gibi endeksi olan ve borsada islem gorecek su sirketleri olusmaya basladi. Bloomberg "Petrol ve gaz sirketlerinin hisse getirisini uc yilda %29 olarak tahmin eden sirket Dunya Su Endeksi'nin ayni donemde %35 yillik getirisinin olacagini yatirimcilarina duyurmus."

Bir yorum olarak su anda yasananlarin ve yasanacaklarin aslinda Buyuk Ortadogu Projesi adi altinda su kaynaklarinin egemenlik altina alinmasi icin gerekli siyasal duzenlemeye gidilmesidir. Amerikan silahli kuvvetleri dergisi'nde cikan yaziya iki harita ilistirilmis; bugunun sinirlarini ve yarinin sinirlarini gosteriyor.

Turkiye'nin en buyuk su kaynaklarinin haritamizdan nasil kopartildigi gorulmeli. Asagida ki linkte bu haberi de ozellikle okumanizi tavsiye ediyorum. ABD icin ideal ortadogu nasil sekilleniyor? Maalesef kaybedenler tarafinda Turkiye de var.

http://www.armedforcesjournal.com/2006/06/1833899

 
Toplam blog
: 2
: 567
Kayıt tarihi
: 20.09.06
 
 

30 yaşındayım. Yurt dışındayım. Hayatı ve insanları izliyorum. Ve yazı yazıyorum. Son okuduğum kit..