Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '15

 
Kategori
Siyaset
 

Yeni Türkiye sömürgeleşiyor mu?

Yeni Türkiye sömürgeleşiyor mu?
 

Yeni çağın başlangıcı ile özellikle 18.ci Yüzyılın İkinci yarısının başlarında Avrupa’da , teknik inkılabın açtığı imkanlar sonucunda sermaye, ağırlık noktasını ticaretten sanayiye kaydırmış ve böylece de (sanayi kapitalizmi) devri başlamıştı. Tarımdan, sanayiye geçişte bedava iş gücü isim değiştirerek “emek” adını alır. Sanayileşen kapitalistler karın tokluğuna tarlada, bağda, bahçede çalıştırdıkları işçiye sanayiye geçişte para vermek külfet gelir. Yönünü daha ucuz iç gücü ve hammaddenin olduğu afrikaya çevirir. İngilterenin başını çektiği insan ticareti başlar. Avrupa varoşları kara Afrikanın kara insanları ile dolar. Köleleştirilmiş bu insanların hayatları romanlara bile konu olur.

Çağının en büyük imparatorluğuna sahip Osmanlı Yavuzla beraber afrikanın içlerine kadar ilerler.

Peşinden gelen padişahlar onu takip eder. Yavuz Selimden, Vahidettine kadar afrikaya hüküm süren bir imparatorluğun bağında, bahçesinde, sokağında, fabrikasında bir tane zenci görülmez.

Sizce de ilginç değil midir? Evet Osmanlı stratejik olarak işgalci bir yapıya sahiptir. Fakat işgal ettiği ülkelerin asla diline, dinine, milliyetine ve ekonomik yapısına müdahale etmemiştir. Vergisini almış insanları yaşamlarında özgür bırakmıştır. Bir çoklarına göre Osmanlı sanayileşemediğinden dolayı sömürge özelliği taşımıyordu diyor. Haklı yanları olabilir. Fakat her ne konuda olursa olsun Avrupa sokakları zenci kaynarken, bu kadar geniş Afrika topraklarına sahip bir imparatorluğun sokaklarında zenci görünmemesi çok çok daha önemlidir..?

Yeni Türkiye Afrika’ya yardım adı altında girdi. Özellikle 2000 li yıllarda cemaat okulları ile daha sonra iş adamları ve yardım kuruluşları ile hareketlendi. Siyasiler tarafından medyada, görsel basında buralardaki zor yaşam şartları sergilendi. Hükümet bazında ziyaretler yapıldı. Hatta yardım kampanyaları düzenlenerek bir çok Afrika ülkesine insani yardım adı altında ticari yatırımlar yapıldı. Bizim insanımız zenciyi ancak futbol takımlarında görürken birden bire sokak başlarında görmeye başladı. Şimdilerde her yerde zenci görmek mümkün yakın gelecekte Avrupa’da ve Amerika’da olduğu gibi melez nesilleri görmemiz mümkün olacak.

Yani biz, yeni Türkiye ile birlikte Afrika’yı sömürmeye başladık. Bunun en büyük göstergesi Koskoca Osmanlıda göremediğimiz Afrika’nın sömürülmüş insanlarını Türkiye sokaklarında görmemizdir.

Haksız mıyım?

Fikret Bayrak

 
Toplam blog
: 39
: 366
Kayıt tarihi
: 27.11.14
 
 

1966 yılında Giresunda doğdu, Bulancak Ticaret Meslek lisesinde okudu ve Anadolu Universitesi İşlem..