Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '07

 
Kategori
Üniversiteler
 

Yeni üniversiteler açılırken

Yeni üniversiteler açılırken
 

Hakkini yemeyelim. 4 - 5 üniversitemiz hakikaten iyidir. Ama o kadar. Onların da her bolumu iyi değil elbet... ama yine de genel görüntü için de iyiler. Geri kalanları ise tam bir kargaşa. Bilimsel düşünce sahibi olmamış ve olmayacak insanlarla dolduruyorlar.

Sonra bir de yurt dişina doktora için gönderip dönüslerinde pranga mahkumu gibi çalismaya mecbur ettikleri arastirmacilar var.

Tamam onlar istedi devlet parasi ile okuyup sonra da donmeyi ama cogu hayatlarindan gercekten memnun degil, butun hevesleri ve heyecanlari bitmis durumda ortamin bilimsel imkanlari sunamamasindan dolayi...

Ayrilmak istediklerinde geri odemek zorunda olduklari para, aldiklari o bes kurus maas ile cok zor. Aileleri zengin degilse geri odeme yapmalari mumkun degil dolayisi ile yurt disinda gecirdikleri zamanin iki katini bu geldikleri universitede gecirmek zorundalar. Ancak ondan sonra istedikleri yere gidebilirler. Kolay degil.

Diger taraftan dusunebilirsiniz hani garanti isleri var iste ne guzel...Ama kendinizi koyun onlarin yerine insan hayatinin 5 yilini bosuna harcamaz yurt disinda. Evinden yurdundan uzak tek basina bir sekilde en az 5 seneniz gecer...Sonrasi icin hayalleriniz ve heyacanlariniz vardir. Burada gorduklerimi, ogrendiklerimi hemen gidince aktaricam ben de...Cogu donen insan bu hayallerini ya bir sureligine ertelemek ya da tamamen vazgecmek zorunda kalmistir. Tabii ki mutsuz olmaya baslayacaklardir.

Milyarlarca dolari heba eden bir takim sirket patronlarina gosterilen odeme kolayligi bence bu arastirmacilara da gosterilmeli. Yani elbette geri odeyecekler ama hic olmazsa odemeleri imkansiz hale getirilecek sekilde duzenlemelerden kacinilmali diye dusunuyorum.

...

Doktoranizi yapip dondugunuz okulda ay pardon universitede...dogru durust imkan yok.

O yuzden siz de diger arkadaslariniz gibi bir sure sonra isinize gelip gidiyorsunuz.

En onemli probleminiz bir zaman sonra aksama pazardan ne alsak oluyor.

Hatta "bugun erken cikiim...elektrik faturasini odeyeyim" gibi hayatsal islere daha cok sariyorsunuz.

Universitede bir donem de 2-3 ders veriyorsunuz...ve bilimsel calisma icin zamaninizin olmadigini anliyorsunuz.

Hos zamaniniz olsa da ortam yok zaten.

Iyi iste ortam yok o zaman ders vermeye devam...sonucta lise hocasi tadinda ve hatta yurt disi doktorali bir elaman olarak hayata devam ediyorsunuz, akademik(!) hayatiniza.

Sonra tabii docent olmaniz lazim...Di mi?

"kariyer yapiyom ben abi"
"haaa evet...yap yap kariyerini"

Mesela yurt disi doktoraniz var ama illa ki docentlik icin yabanci dil sinavina gireceksiniz.

Ingilizce egitim gormussunuz...ve de ingilizce konusulan bir ulkede yasamissiniz mesela 4-5 sene ABD'de ya da Ingiltere' de...ama hala ingilizce sinavina girmeniz isteniyor.

Muaf olamazsiniz...siz doktora tezinizi ingilizce yazdiniz ve tez savunmanizi ingilizce konusarak yaptiniz ama ya ingilizce bilmiyorsaniz?.
Yaaa o yuzden sinava girin.

Neyse konu uzar daha.

Bence yeni universiteler acilmamali.
Su anda var olanlar iyilestirilmeli.

5-6 iyi universitemiz var demek yerine 20-30 universitemiz bizim iyidir denebilmeli.
356 adet universitemiz var demek cok bir sey ifade etmeyecek yakinda

 
Toplam blog
: 237
: 1302
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

Biyolojinin son yıllarda, özellikle son 10 yılda içeriğinin yoğun bir şekilde moleküler düzeye inmes..