Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yeni ve "Temiz" Bir Yıl!

2019 yılına, çevre temizliği adına iki önemli kararla giriyoruz: Birisi alışverişlerde naylon poşet sınırlaması, ikincisi seçimlerde çevre kirliliği ve gürültü kirliliğine dayalı propagandadan vazgeçilmesi...

Aslında her iki karar da, son asırda insanlığın başına bela olmuş "plastik"ten kurtuluş adına çok önemli...Gerek alıverişlerde kullanılan naylon poşetler, gerekse seçimlerde sokakları kirleten naylon filama, bayrak, afiş vesaire...

AVM'lerdeki poşet bolluğu, poşetlerin parayla satılmasıyla sınırlandırılacak...Bu uygulamayı, beş yıl önce gittiğim Viyana'da görmüştüm...Orda da poşetler parayla satılıyordu.

Belki köklü çözüm olmasa da, naylon poşetlerin parayla satılması, sanılandan daha fazla katkı sağlayacaktır poşet kirliliğine...Sonuçta, cüzi de olsa para paradır.

Ama daha önce da yazdığım gibi, asıl çözüm plastik kökenli tüm ürünlerin hayatımızdan bütünüyle çıkarılmasıdır...

Bizim gençlik çağlarımızda, ip fileler ve eski gazetelerden yapılma "kese kağıtları" kullanılırdı...Yiyecek, içeceklerimizin doğallığı gibi, onları taşıdığımız şeyler de doğaldı.

File'ler poşet gibi bir kullanımlık değildi elbette...Senelerce kullanılırdı...Kese kağıtlarının çevreye zarar vermemesi bir yana, sobalarda yakıt olarak kullanılması bile bir katkıydı.

Bu arada, İzmir Çevre Müdürlüğü'nün başlattığı pazarlarda yeniden file kullanımı ile igli çalışmanın tüm Türkiye'ye örnek olmasını ve kısa sürede yaygınlaşmasını diliyorum, ilgilileri tebrik ediyorum!

Bu naylonlar, plastikler hayatımıza girdiğinden beri ağzımızın tadı bozuldu..Bunların aslı petrol olduğundan, doğada yok olmaları nerdeyse imkansız...

Son yıllarda yapılan çalışmalarda, denize atılan bu plastikler dolasıyla balıkların bünyesinde plastik tesbit edildi...Yani, balık yiyoruz derken de plastik yiyormuşuz!!

Plastik ve türevlerinin en büyük kanser nedeni olduğunu da artık çok iyi biliyoruz...Şu halde, insanlığı diğer zararlılar gibi, plastikten kurtarma zamanı da gelmiştir.

Hükumet, Mart ayında yapılacak Yerel Seçimlerde, son elli yıldır çilemiz olan, çevre kirleten, gürültü kirliliği yapan ve aslında hiç bir seçmenin kararına ciddi bir etki göstermeyen propaganda şeklinden vazgeçiyor.

Bunun yerine, sosyal medya'yı kullanan bir propaganda dönemi başlatılacak...Yani, seçim propagandaları sanal alemde gerçekleşecek...

Artık, gerçeklerden çok "algı"ların hakim olduğu dünyada, seçmen algısını yönetmenin en etkili kaynağı da sosyal medyadır...Hükumet cephesi bunun farkına varmış durumda...Herhalde muhalefet de farkındadır.

Evet, 2018'i bitirip 2019'a adım atarken Miladi yeni yılın her anlamda "temiz bir yıl" olmasını diliyorum.

2019 hepimiz için 2018'den daha iyi ama 2020'den daha iyi olmayan bir yıl olsun!..

Tüm dünyada ama özellikle İslam coğrafyasında akan kan dursun, mazlumların feryadı dinsin!

Memleketimiz, milletimiz ve Alemi İslam için hayırlara vesile olsun!

Amin!

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..