Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Aile ve Çocuk Danışmanı Burcu Polatdemir

http://blog.milliyet.com.tr/yasamsenin

12 Aralık '21

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yeniden Keşfetmenin Mümkünatı

Keşfetmekle bulmak arasındaki farkı ; ilk kez  İngilizce öğrenirken fark ettiğimi hatırlıyorum. Sanırım konu olan örnek; Matbaanın icadı ve Amerika Kıtası’nı keşfeden İtalyan  Kaşif  Amerigo Vespuci ‘nin ilk olarak yeni bir kıta bulduğunu  gemiyle yolculuğu sırasında mektubunda belirttiğini tarih kitabında  okuduğumda ne kadar şaşırmıştım .

Nasıl ki; Zaten var olan bir şey yeniden icat edilemeyeceği gibi, olmayan bir şeyi keşfetmek mümkün değildi. Yeryüzü karası bugünkü şeklini aldığında Amerika Kıtası orada keşfedilmeyi bekliyordu taa 1500 lü yıllara kadar. Neden bu kadar tarih yolculuğuna çıkardım sizi? Aslında biraz da bugüne dikkatinizi daha çok çekebilmek için diyebilirim.

Her sabah yeni bir güne uyanan biz insanoğlu ; kendi dünyamızda neler keşfediyoruz?  Kendinizle ilgili yeni bir şey bulduğunuza inandığınızda o zaten hep orada ,zihninizin bir köşesinde yıllardır keşfedilmeyi  bekleyen bir şey olduğu gerçeğiyle yüzleştiğiniz olmuş muydu? Her gün yapılacaklar listesi olabilir tam da aranılan yerde ya da asla herhangi bir aksiyonda bulunmak istememe talebi gelebilir içinizden.

Her sorulan soruya verilen cevapta içinizde yeni bir ıssız ada keşfedebilmek ; İnsanın kendine verebileceği en muhteşem hediye olmalı diye düşünürüm hep. Hayatta manevi anlamda en büyük tatminlerden biri; İnsanın kendi kendini kendi çabaları sonucu tanıyabilmesi ve bu yolda yürünecek yeni yollar icat edebilmesidir. Burada keşfetmek ve icat etmek bize biraz daha tanıdık gelmeye başlamış olabilir mi? Yeni yollar için ‘icat etmek ‘deyimini kullandığımın farkındayım. Keşfedilmiş yollar yok mu ? Var tabi.. Daha önceki herhangi bir zamanda, diğer insanların yürüdüğü, tecrübe ettiği, yol işaretleri ve ulaşılabilir tabelalar koyduğu yüzlerce yol hiç şüphesiz ki var. Ama madem yeniden yapılıyor ,yeni bir oluşum başlatılıyor neden yeni bir yol yaratmak mümkün olmasın..

 En başta yeni bir bakış açısı kazanmak bile ‘Keşfedilmişin bilinirliğinde’  dolaşmanın rutini kendi halkanızdan uzaklaştıramaz sizi. Sahiden hep aynıyı bildiğiniz, rituel haline getirdiğiniz tanıdık duygusal  halkanızdan çıkmak istiyorsanız tabi. Denenmişi deneyerek zaten yeni bir katkı yaratamamanın verdiği  tıpkı bir fotokopi makinesinin titizliliğinde ‘aynı olmak’ ne kazandırabilir yeni bir yolda yürüyebilmek isteyene..

Rotanın yeniden oluşturulması yerine ‘kendi rotanızı’ anasayfada görmek kendinizi kendinize ispatlamanın en güzel örneği değil midir..  Keşfetmeyi de tam kullanma alanı olarak çocukluktan itibaren zihnimizde zaten var olan ,bizim kontrolümüz dışında bilinçaltında oluşmuş  duygular için kullansak nasıl olur.. Tüm bu yaşımızdaki davranışlarımızı ve düşüncelerimizi oluşturan HER ŞEY keşfedilmeyi  ya ömür boyu bekliyorsa ?  Kendimize yabancılaşıp  etrafı bir diğeri ne yapmış diye takip eden  insanlığın büyük bir kısmı gibi olmayıp bunun yerine , kendimizi keşfe odaklanmak bir de yeni yollar için kaşif edasıyla hayatımızın kontrolünü kendi rotamızla ele alsak fena mı olur? Bence hiç olmaz..Denemeye değer!

Hepinize iyi haftalar..

 
Toplam blog
: 82
: 140
Kayıt tarihi
: 12.04.15
 
 

Çocukların duygu ve davranışlarının sonuçlarından yola çıkarak ,çocuğun ruh dünyasında oluşan değ..