Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '14

 
Kategori
Siyaset
 

Yerel basının önemi

Sosyal medyanın etkili kullanımıyla birlikte gazete ve dergi okuma sayısı düştüğü gibi, ulusak basın üzerinde iktidar ve sermaye çevrelerinin oluşturduğu baskı yüzünden yerel basına ilgi daha çok arttı.

Bir dolu güçlük ve engellemelere karşın yerel basın, ulusal basına göre daha bağımsız ve objektif yayıncılık yaptığı gibi, daha ilkeli ve etik davrandığını söyleyebilmek de mümkün.

Kuşkusuz salt seçim dönemleri ortaya çıkan türedi yerel basın denemelerini bu tespitin dışında tutmak gerekiyor. Bir siyasi parti ya da adayın kazanabilmesi için yanlı ve ilkesiz yayın yapan, halkın tercihlerini etkilemeye çalışan ve bu çabalarının karşılığını da fazlasıyla alan bu tür yerel basını ayrı tutacak olursak, gelecekte yerel basın özellikle de Anadolu’da çok daha etkili olacağa benziyor.

Kaldı ki kimi bölgelerde onlarca yıl ve hatta yüzyılı aşkın yayın hayatına devam eden yerel basın örnekleri var.

Bunlardan biri de Adana da yayın hayatını sürdüren 5 Ocak gazetesi.

15. kuruluş yıldönümünü muhteşem bir ödül töreniyle taçlandıran 5 Ocak gazetesi; yerel anlamda ekonomi, siyaset ve spor haberleriyle olduğu kadar magazin haberleriyle de ilgiyle takip edilen bir yayın organı.

İlk kuruluş günlerinde de yazma şansı ve fırsatı bulduğum 5 Ocak gazetesinde şimdi de yazıyor olmak, makalelerimin yayınlanıyor olması beni ayrıca gururlandırdı.

İmparator lakaplı futbol otoritesi Fatih Terim, Adanalı gazeteci-yazar Ayşe Arman, sanayici Ömer sabancı, Hasan Adalı, dizileriyle Adananın tanıtımına büyük katkı sağlayan oyuncu Erkan Petekkaya gibi ünlülerin yanında Adana Valisi, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanları, adaylar, milletvekilleri ve kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı geceden dolayı, gazetenin sahibi Savaş Çokduygulu ne kadar övünse azdır.

Bu kadar insanı bir araya getirecek bir etkinliği her türlü ekonomik güce sahip ulusal gazetelerin bile gerçekleştirmesi mümkün değilken bir yerel gazetenin bunu başarıyor olması, yerel basının gelecekte yayın hayatında ne kadar önemli bir yer tutacağının kanıtıdır.

Günü kurtarmak, ekonomik çıkar sağlamak ya da birilerine payanda olmak adına gerektiğinde onurunu ve meslek haysiyetini ayaklar altına alan olumsuz örnekler olsa da, ulusal basında dönen dolaplar, kirli ilişkiler yerel basında pek yaşanmıyor.

Çok daha zor koşullarda, çoğu zaman boğaz tokluğuna mesleğini yürüten yerel basın emekçilerinin yaşam koşullarının düzeltilmesi için kimi yasal düzenlemelere gerek var.

Ancak, hayatın hiçbir alanında haklar, mücadele verilmeden, hele de örgütlü bir  yapıyla, güçlü bir muhalif duruşla savaşmadan kazanılmadığı gibi, alınan hakların da kalıcı olması mümkün değil.

Sosyal medyanın yaygın kullanımıyla daha da bir önem kazanan internet portalları, yerel basın siteleri, geleceğin en pratik ve işlevsel yayın organları haline gelecek.

Adana da 5 Ocak gazetesi örneğinde olduğu gibi, kurumsal bir kimlik ve profesyonel zihniyette çalışan kadrolarla, işini ve mesleğini ciddiye alan, okuruna saygısı olan yerel basın, sabırlı ve ilkeli bir çalışmayla zaman içinde basın sektöründe hak ettiği yeri ve payı alacaktır.

Yeter ki, günlük kaygı ve küçük hesaplara düşmeden, etik kurallara ve kamu vicdanına ters gelecek tutum ve davranışlara girmeden, objektif yayıncılık ilkelerine sadık kalınsın.

Yaptığım bu tespite, işin zorluğu ve uygulamadaki güçlükleri açısından itiraz edenler olabilir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, her mesleğin kendine göre zorlukları vardır ve hiçbir engel örgütlü mücadele etmeden aşılamıyor.

Yerel basında kişiliğini, onurunu ortaya koyarak cansiparene çalışan, özel yaşamından, ailesinden fedakarlık yaparak ekmek kavgası veren meslektaşlarımızın, artık kapitalist sistemin kirli ve karanlık ilişkileri içerisinde iş takipçiliğine soyunmuş, kamu ihaleleri için bir araç olarak kullanılmaya başlanmış ulusal basının oyununa gelmeyip, kendi sorunlarını yerel ölçekte kendilerinin çözecek iradeyi göstermeleri gerekiyor.

Bunu yapabilmek için de örgütlü bir yapıyla dayanışma içerisinde olmak, basın etiğine uygun, ilkeli ve objektif yayıncılık, gazetecilik yapmaktan başka yol yok.

İşte o zaman ancak, ekonomik ve gündelik kaygılardan arınmış, kendisini mesleğine ve halkın bilgi edinme, bilgiyi paylaşma hak ve özgürlüğüne adamış yerel basın, gerçekten hak ettiği yere oturacaktır.

İçinde yaşadığımız seçim atmosferinde, siyasi partilerin ve adayların oyuncağı olmak, siyaset baronlarının içki masalarına meze olmak istemiyor, saygınlığımızı, gazetecilik onurumuzu korumak istiyorsak eğer, örgütlü olmak ve dayanışma içerisinde mücadelemizi sürdürmek zorundayız.

AYHAN ONGUN(Gazeteci-Yazar)  18.02.2014 ADANA

 
Toplam blog
: 396
: 168
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Barış içinde, birlikte yaşayabilmek adına insan ve emek odaklı paylaşımlardan yanayım.   Öğretmen..