Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '12

 
Kategori
Trafik
 

Yerkesik'te yeni açılan sitelerin ulaşım sorunu üzerine.

Yerkesik'te yeni açılan sitelerin ulaşım sorunu üzerine.
 

Hüseyin Koçal'ın çekimi.


Bu konuda yıllar öncesine dayanmak istiyorum. Muğla’ya gelip gidiyoruz. Arabalar birlik olarak çalışmıyor. Büyük zorluklar ve sıkıntılar çektik. Özel minibüsler çalışmaktaydı. Akşam iş çıkışı yorgunlukla ya yolcuyu keyfi almazlar, ya da sıkışık getirirler nefes alınmazdı. O yıllar arabalar Muğla Tekel binasının önünden kalkardı. Belirli yeri yoktur ve belirli saati. Yolcuya saygı oldukça eksikti.

Tabii ki yıllar sonra bu sorun giderildi  Yerkesik yolcuları düzenli ve belirli saatlerle taşınmaya başlandı. Bu gerçekten önemli bir hareketti. Çünkü yıllar öncesi Muğla’da kaldığımız zaman, gelirken çekilen sıkıntılarla Gülağzı kavşağına dek Ula arabaları ile gelir, oradan Yerkesiğe elmek için bir hayli özel araba denk getirmeye çalışır, akşamın karanlığı ve soğuğu çöker, yağmur yağar bu yolda yürüyerek özel bir araba ile gelmeye çalışırdık.

Bunları çok iyi yaşadım. O nedenle ulaşımdaki daha sonra düzenlenen taşımanın  ne kadar sevindirici olduğunu söylemek zorundayım. Geçen gün arabada Muğla’dan gelirken karşılaştığım sorun yolcu ve şoför arasındaki, beni o anlara götürdü.

Başlangıcından ele almak isterim. Yerkesik’e geçtiğimiz yıllarda kurulan siteler, bloglar. Yeşil evler.

Her şeyden önce yapımı başladığı zaman şöyle düşündüm. Beş katlı evler  Yerkesik karakterine ve bulunduğu konuma uygun değildi. Yapıldığı yere dağ ve bağ evi niteliğinde konutlar yapılması daha uygundu.

Yerkesik nüfusunun çoğalması olarak bakılan ve gösterilen düşünceye göre  bakacak olursam Türkiye’deki yapısal işlevin bozukluğu elbette burada da kendini göstermektedir.

Bu konutlarda oturacak insanların gelecekte ihtiyaçlarına cevap verecek ve sorunlarına çözüm getirecek bir Yerkesik kendi alt yapısına ve işlevlerine sahip miydi? Hizmetini nasıl gerçekleştirecekti?  Bu konuya göre projelendirilmiş miydi ?  Elbette hayır. Orada oturanların Yerkesik içi ile herhangi bir alışverişi de yok.

Dolayısıyla konutların yapımından sonra karşılaşılan sorunlar ile yüz yüze gelinecekti.

Bu anlayış ve düşünceyle oluşturulmayan projenin karşısında sorunlar ve ihtiyaçlar çıkacaktı. Oradaki insanları Yerkesikle ilişkilendirecek bir köprü ve hizmet alt yapısı yoktur.

Şu anda burada gözüken şudur. Orada oturan insanlar Yerkesik’teki  gelişme ve  konular hangi noktada,  bunları görmüş durumdalar.

Yani bir yerde Yerkesik diğer yerde oradaki yapı. Yerkesik o yapıyı kucaklayacak konumda gözükmemektedir. Gelecekte Yerkesik içinde bir takım değişiklikler de oluşmaya başlayacaktır.

Şimdi sözün sonuna gelelim  Yerkesik- Muğla dolmuşları ve Belediye arabaları haftanın belirli günlerinde ve saatlerinde Yeşil evlerin  bir yerine kadar  gitmektedir.

Ancak oturanların dertleri var. Bu konuda zaman zaman sıkıntı çekmekteler. Hatta arabaların sürekli o yerden dolaşmalarını istemekteler ve yukarıya dek  çıkması ile ilgili  düşünceleri var.

Talepleri olmalı. Ve, Yerkesik Belediyesi bu konuda konulan saatlere ve zamana tüm arabaların uyması konusunda daha  ciddi önlemler almalıdır ve  sorunları gidermelidir.

Ve arabaların gidiş saatlerini daha çok fazlalaştırmalı. Ancak  konutlara dek servis olur mu? Tam olarak böyle bakmıyorum.  Çünkü Yerkesik halkı da belir yerden arabaya  binmekte ve inmektedir

Tüm arabaların konulan saatlerde yukarıya yeşil evlere uğraması zorunlu ve gereklidir. Bu saatlerin biraz daha fazlalaştırılması bir noktada orada oturan insanların işlerini,  ulaşımını kolaylaştıracaktır.

Yolcuya saygı  her açıdan gerekli ve ihtiyaçtır. Bazı arabaların yenilenmesi de gerekli ve zorunludur.Bu noktada yazın taşımada Yerkesik Belediyesinin geçtiğimiz zamanda aldığı iki yeni otobüsle yolcu ferah ve huzurlu, mutlu gelip gitmektedir. 

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..