Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '18

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Yeryüzünü Tüketiyoruz - Çocuklarımızın Gelecekleri Tehdit Altında!!!

Yeryüzünü Tüketiyoruz - Çocuklarımızın Gelecekleri Tehdit Altında!!!
 

1970'li yılların ortalarından itibaren başlayan "küresel ısınma" ve son dönemlere kadar yerkürenin içinde bulunduğu duruma ilişkin verileri dünyanın her yerinden önemli bilim insanları 30 küsur yıllık süreçte derleyerek yeni bir durum haritası çıkarttılar. Buna göre Bilim insanları, su kaynakları, ormanların yok edilmesi, kuraklık, bitkilerin kimyasının bozulması ve küresel ısınma gibi somut verileri gözler önüne seren önemli bir rapor hazırladı.

Bilim insanları, geçen zaman dlimi içinde insanların çevreye olan duyarlılıkları ve çevre konulu problemlerin üstesinden gelmek şöyle dursun, bu sorunların günümüzde artarak daha büyük boyutlara ulaştığının altını çizdi.

Dünyanın 184 ülkesinden 15 bin bilim insanı, Fransız Le Monde Gazetesi ve "Bioscanpe" bilim konulu dergide, Bilim Adamlarından İnsanlığa Uyarı" başlığıyla yayımladıkları makalede, tüm ülkelere çevre problemlerinin geldiği son durum konusunda ciddi uyarılarda ve tavsiyelerde bulunarak, "gezegenin durumunu tespit eden tüm göstergelerin alarm verdiğini" ifade etti. Bu bağlamda Biyo-çeşitlilikte meydana gelen kayıplarla giderek daha da geri dönülemez hale gelen çevresel kayıplara dikkatleri çekerek "Büyük bir insanlık felaketinden kaçınmak istiyorsak, gezegeni yönetme biçimi ve günlük hayat alışkanlıklarımıza ilişkin radikal deşiklikler yapılması şart " dediler. 

Bilim insanları; Uzmanlar, politikacılar, ve karar alıcıları uyarmak ve seslerini onlara duyurmak istediklerini belittikleri makalelerinde, sera gazı, ormansızlaşma ve tarımsal üretim hacmindeki artışın rakamsal sonuçlarına atıfta bulunarak, "yerküredeki kitlesel yokuluşa" herkesin bir dur demesi geektiğini ve bu sefaletin devam etmesi durumunda, pek çok varlığın ve yaşam alanının yok olacağını duyurdu.

Peki, Çözüm yolları ne: Atılması gerekli çeşitli önlem ve adımları da listeleyen biliminsanları, özet olarak  "Türlerin çeşitliliğinin korunması, ekolojik süreçleri onarmak, özellikle bitki kaynaklı gıda israfını azaltmak, fosil enerji israfını azaltıp, yeşil enerji tüketmemiz ve en sonunda da dünyada sürekli artan insan nüfusunun fazlalığının tartışmaya açılmasını" önerdi. Makalenin sonuç bölümünde ise, şu düşünceler yer verildi " Başarısızlığın bizi götüreceği yoldan geri dönmek için nerdeyse nerdeyse çok geç ve zaman da giderek daralıyor. Genele yayılan bir acıdan ve biyolojik -çeşitliliğin felakete yol açabilecek kayıplarından kaçınabilmek için günlük eylemlerimiz değişmek zorunda. Bunun yolu da bilinçlenmekten, farkında olmaktan geçiyor. Yerküre, barındırdığı bütün yaşamlarla brlikte bizim tek evimizdir" ifadelerine yer verdi.

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..