Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '17

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Yeryüzünün doğal pullukları

Yeryüzünün doğal pullukları
 

Solucanlar, 500 milyon yıldır toprağı tarım içi hazırlıyorlar. Adeta yeryüzünün doğal pullukları görevini üstleniyorlar. Sadece toprağın içinden tünel kazmakla kalmıyor, aynı zamanda su ve hava dolaşımına yardımcı oluyor ve toprağı gübreliyorlar. 

Tarımın gelişiminde ve dolayısıyla medeniyetin yükselişinde en büyük rolü solucanlar oynamıştır. Solucanlar, eski çağlardan bu yana yaşamını sürdüren yegane yaşam formudur. Toprak altında yaşamını sürdürürken, milyonlarca yıl maruz kaldığı patojenlere karşı güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmuşlardır. Ayrıca üzerlerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan ve onları koruyan vücut sıvılarını (sölom sıvısı) gübreye geçirir, bu gübre de bitkilerde patojenlere karşı direnç meydana getirir.

Solucan dökümleri, solucan dışkısı için daha nazik bir isim olduğu için döküm olarak da kullanacağım.

Doğal bir biyolojik reaktördür.Solucan sindirim kanalındaki bakteriler organik atıkları doğal gübreye dönüştürür. Sindirim işlemi dökümlere komple biyolojik organizmalar dizisi ekler. Bu organizmalar yararlı bakterileri, mantarları, bitki büyüme düzenleyicilerini, mayaları ve kalıpları içerir. Bağırsaklardan geçme esnasında 10,000 kadar farklı biyolojik tür eklenir. Bu organizmalar, bitkilerin gerekli besin maddelerine ulaşabilmeleri için dönüştürme mekanizmaları sağlar. Yani bitki besinlerini parçalayarak toprağa verdiği için bitki kökü tarafından kolaylıkla emilebilir. Unutmayın, hayvan gübresi ve kimyasal gübreler toprakta parçalanmadan  bitki onları absorbe edemez, soğuramaz.  .

Doğal bir simyacıdır. Solucanlar, konsantre nitratlar, potasyum, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi önemli mineralleri, bitkiler tarafından kolaylıkla kullanılabilecek formlara çeviren doğal bir simyacıdır.

Solucan dökümleri, mantarları kontrol altında tutarak azotun serbest kalmasını sağlar.Ayrıca manganez, bakır, çinko, kobalt, boraks, demir, karbon ve azot içerir. Bu besinler humik asit molekülünde bitkiler için kolaylıkla temin edilebilir bir biçimde depolanır ve bitkiler onlara ihtiyaç duyduklarında serbest bırakılır. Solucan dökümleri ayrıca bakteri içerir, bu nedenle süreç toprağın içinde devam eder ve mikrobiyolojik aktivite arttırılır.

Dökümlerde önemli hormonlar, enzimler, vitaminler ve antibiyotikler bulunur. Bunların hepsi bitki sağlığı için önemlidir ve en önemlisi insan sağlığı için uzun vadede önemlidir. Dökümlerin, pH'ı 7 (nötr) olduğundan kokusuzdur.Solucanların sindirim sisteminden geçen organik atıklardaki mikro besin elementleri doğal bir şekilde işlenerek dışarı atıldığından  toprakta kayba uğramadan bitkiler tarafından kolay bir şekilde alınabilmektedir.

Su tutucudur.Dökümler, havadaki nemi emme ve bitkilerde kullanabilecekleri şekilde tutma kabiliyetine sahiptir. Toprağın su istikrarını arttırır. Normal toprağa göre üç kat daha fazla su tutar.

Böcek kovucudur.  Labotatuvar testleri, solucan dökümlerinde bulunan çeşitli mikroorganizmaların çok sayıda böcek türü için etkin itici olarak çalıştığını göstermiştir. Böcek iticiliğinin kilit unsuru kitinaz üreten organizmaların seviyesidir. Dökümlerde  Çok yüksek miktarda kitinaz üreten organizmalar bulunmaktadır. Kovucu etkinlik, beyaz sinek, yaprak bitleri, örümcek akarları ve diğer çeşitli böcekler için test edilmiş ve teyit edilmiştir. Böcek ilaçlarında bulunan toksit maddelerden dolayı hem toprağın biyolojik yapısı bozulmakta hem de insan sağlığını tehdit etmektedir. Solucan dökümleri toksit değildir.  

Bitki gelişimi hızlanır

Amerika’daki pek çok üniversitede yapılan testler, meyve çiçekleri için gelişmiş bitki boyutu, çiçek miktarı, kalite ve renk bakımından olumlu sonuçlar göstermiştir. Meyve ve sebzelerdeki büyük verim artışının yanı sıra tat ve görünüşteki farklılaşma ciddi boyutlarda olmuştur. Dökümlerle yetişen meyveleri diğerlerinden tatlarından ve kokularından kolayca ayırt edebilirsiniz. Dökümlerin içinde bulunan besin depoları bitkilerin kullanabileceği formda olduğu için bitki tepki hemen vermekte, gelişimi hızlı olmaktadır. Bitkileriniz doğanın sağladığı en iyi toprak tadilatı ile daha güçlü, sağlıklı ve daha fazla büyümektedir.

 

 

 

                                                                                                                             Alizarin’den sevgilerle

 
Toplam blog
: 105
: 7006
Kayıt tarihi
: 27.04.07
 
 

Ereğli - Konya Gazi Lisesi (yatılı) - İstanbul Üniversitesi İşletme (İng) Fakültesi - Ressam ve A..