- Kategori
- Yemek - Mutfak
Yeşil Mercimek dolması

MERCİMEKLİ BİBER DOLMASI
Etin şu günlerde çok pahalı olması orta halli vatandaşlarımızı zora sokmaktadır. O nedenle baklagiller çok iyi bir protein kaynağıdır. Yeşil mercimek dolmasını et alamayan vatandaşlarımız daha çok tercih ediyorlar. Bu dolma yeşil biberle ve büyük etli kırmızı biberle olduğu gibi, yaprakla da yapılabilir.
YAPILIŞI: 2 su bardağı yeşil mercimek akşamdan ılık suda ıslatılır. Sabah suyu süzülür. 1/2 yemeklik bulgur yıkanarak karıştırılır. Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ konur, 2 adet soğan ince ince doğranır tavaya alınır. 3 diş sarımsak ezilir soğanlara ilave edilir, 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilir ve mercimklerle bulgur tavaya dökülür hepsi birlikte 5 dakika çevrilir. İçine 1 çay kaşığı tuz, kimyon, yenibahar, karabiber, pul biber ilave edilerek 5 dakika daha çeverilir.1 çay bardağı sıcak su ilave edilir kısık ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra ince kıyılmış maydanoz, 1 kaşık nane, konulur. Biberler yınaıp kurulanır üstten kesilir ve mercimekli harç içlerine konur. Üzelerine dometesler dilim, dilim kesilerek kapak şeklinde konulur. Dolmaların ağız kısımları yukarı gelecek şekilde tencereye sıralanır ve üzerlerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilir ve 2 su bardağı sıcak su gezdirilerek bir kapakla kapatılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır, 25 -30 dakika kısık ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır.
Afiyet olsun
NAHİDE ÇELEBİ