Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yeşil renkli patates yumrusu tüketmeyin

Yeşil renkli patates yumrularını kesinlikle almayın ve yamuk soğanları tercih etmeyin

Pazardan patates ve soğan alırken dikkat edilmesi gerekenler;

Pazardan patates alırken hangi dönemde olursa olsun asla dış kabuk rengi yeşil ya da açık yeşil renkli olan patatesler alınmamalıdır. Patatesin yumrusu da tıpkı bitkinin diğer kısımları gibi güneşte kalırsa ya da tarla iken toprağın üst kısmına yumrular çıkarsa güneş gören kısımlar fotosentez yaptığı için yeşil renge dönüşür. Dolayısıyla yeşil renkli patates yumruları sağlıklı değildir. Yeşil renkli yumrularda glikoalkaloid adı verilen zararlı bileşikler vardır ve insanlarca fazla tüketildiğinde zararlı etkiler yaparlar. Dolayısıyla yumru dış rengi sarı ya da beyaz olanlar tercih edilmelidir. Yine patateslerde pazardan ya da manavdan filizleri büyümüş olan yumrular alınmamalıdır. Çünkü filizleri oldukça büyümüş olan yumrular uzun süre bekletilmiş olan yumrulardır ve artık yumrular yeni bitki geliştirmek için faaliyete geçmiş demektir. Mümkün olduğu kadar yumru dış kabuğunda filiz ya da göz bulunmayan yumrular tercih edilmelidir.

Patates yumrularında bir diğer önemli konu da alınan yumrunun iç et rengi yani tükettiğimiz kısmının rengi sarı ise protein oranı iç rengi beyaz olandan daha fazladır. Sarı patatesler kızarmaya daha uygundurlar. Beyaz et rengine sahip patatesler ise yemeklik olarak daha elverişlidirler ve beyaz renkliler kızartma yapılırsa yağ az konursa kızarma tavasına yapışıp kalabilirler. Patatesi genelde kızarmalık olarak değil de yemeklere ilave olarak tüketmek her zaman için daha sağlıklıdır.

Soğan ise alışverişte genelde patates ile birlikte alınır ve soğan alırken de bazı konulara dikkat etmek gerekir. Kuru soğan alırken patateste olduğu gibi dış kabuk rengi yeşil olanlar tercih edilmemelidir. Soğan alırken dikkat edilecek en önemli husus; alınacak soğanların yuvarlak, küre gibi topaç gibi olması, salata için orta boy yemek için ise iri, yuvarlak büyük olmasına özen gösterilmelidir. Pazarda bazı zamanlarda ufak tefek, her yeri yamuk soğanlar olmaktadır. Bu soğanlar kesinlikle alınmamalıdır. Çünkü bu soğanların genelde birincisi tadı oldukça acıya yakın olur ve taze tüketimi zordur ancak yemeğe konulabilir, lezzeti kötü olur bir de genelde bunlar üretim sırasında erkek bitkilerden alınan soğanlardır ve ufak, yamuk, şekilsiz olurlar. Ayrıca düzgün şekilli olmayan soğanlar evde sebzelikte uzun süre bekletilmeden çabuk bozulurlar. Kuru soğan alırken aldığınız soğanların mümkün olduğunca yeni hasat edilmemiş olmasına dikkat edin. Hasadı yeni yapılmış ve yeterince kurutulmamış soğanlar çabuk bozulur. Ama normal kuru soğana göre çok daha taze olan ve dış kabukları soyulup taze olarak satılanlar taze tüketim için ayrı bir kategoride değerlendirilir ve rahatlıkla alınıp tüketilebilirler. Üreticiler soğanın pahalı olduğu dönemlerde önce bu yamuk yumuk soğanları satarlar sonra esas soğanları piyasaya sunarlar. Ülkemizde özellikle bu yıl soğanın ne kadar pahalı olduğu düşünüldüğünde bu durum daha önemli bir hal almaktadır.
 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..