Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '14

 
Kategori
Futbol
 

Yeşil saha aslanları/Futbol yıldızlar oyunudur

Yeşil saha aslanları/Futbol yıldızlar oyunudur
 

Modern futbola kaldığım yerden devam ediyorum. Örneklerimi tuttuğum takım olan ve maçlarını izlediğim Galatasaray üzerinden vereceğim.

Futbol takımı kurarken futbolcuların yaşlarına da dikkat edilmeli. Gençler için tecrübesizdir yahut da yaşlı futbolcuların verimi düşük olur. Yani bunlar doğru olabilir ama genç-yaşlı konusundaki hassasiyetimizin asıl nedeni bu değildir.

20 yaşındaki bir futbolcu ile 35 yaşındaki bir futbolcu yan yana oynayamaz. Biri diğerini büyük olarak, diğeri de ötekini küçük olarak görür. Böyle bir durum hiç değilse ilgili oyuncuların konsantrasyonunu etkiler. Bu nedenle mümkünse futbolcuların yaşı birbirlerine yakın olmalıdır.

Belli bir yaşın altında ve üstündeki futbolcular genç ya da yaşlı olmaları nedeniyle oyunun yükünü kaldıramayabilirler. Bu nedenle ideal futbol yaşı belli olmalı ve futbolcu bu yaştan en fazla 5 yaş küçük ya da 5 yaş büyük olmalıdır. Hayat 21’inde başlar ama futbol için bu yaş erken. Oyuncu genç olması nedeniyle kuvvetli dayanıklı ve tecrübeli olamaz.

Profesyonel futbola başlama yaşı 25 olmalıdır. Kişi istenen dayanıklılığa, kuvvete ve tecrübeye ancak bu yaşta ulaşır. Hız ve çabukluk konusunda biraz kaybımız olur ama futbol da sadece koşma oyunu değil. Bu durumda ortalama futbol yaşı 30 olacak ve oyuncu 35 yaşına kadar oynayabilecek.

Oyuncu seçiminde malum 4 kriterimiz var. Hız, teknik, kontrol becerisi ve akıl. Dördü de bir kişi de olması gerekmiyor. Ama en az birisi olacak. Olacak dediysek fark yaratacak. Elbette diğer üç de ot olmayacak.

Örneğin hız konusunda genel olarak futbolcuların hepsi belli bir süratin altında olamaz da özellikle çok hızlı olmasını istediğimiz oyuncular çok hızlı olacaklar. Bunların rakip takımın hızlılarını değil ama diğer futbolcularını her durumda mutlaka geçmeleri gerekiyor.

Her takımın iki kenarda Aydın Yılmaz gibi (bugünkü haliyle değil tabii ki) iki hızlısı olmak zorunda. Hani diğer mevkilerdeki oyuncular da olabildiğince hızlı olsunlar fena mı? Hız futbolda çok önemli. 90 dakika aynı süratte koşmanız gerekmiyor ama yakaladığınız toplarda ve pozisyonlarda bu hızınız maç sonucunda kesinlikle belirleyici olacaktır.

Her takımın mutlaka Riera gibi 5 teknik oyuncuya ihtiyacı vardır. Bunun birisi forvet arkasındaki orta saha oyuncusu, diğeri forvet, üçüncüsü defans ve dördüncüsü de beklerden biri. Forvetlerden birinin teknik özelliklerinin yüksek olması zorunludur; çünkü gol teknikle atılır. Forvet arkası ceza sahasına girebilmesi ve gol pası verebilmesi için teknik olmak zorundadır. Orta sahanın ortasındaki oyunculardan biri de teknik olmalıdır. Keza defanstakilerden biri de teknik olacak. Ve beklerden biri de.

Futbolda adam geçme de çok önemli. Takımınızda özellikle bir kenar oyuncusu, forvetlerden biri, forvet arkası orta saha oyuncunuz adam geçme özelliklerine üst düzeyde sahip olacak. Bu üç kişi rakiplerini geçemiyorlarsa yanlış bir takım kurdunuz demektir.

Oyunu yönlendiren orta saha oyuncusu için Melo harika bir örnek. Teknik olması gerekmiyor. Hızlı olması da. Ama mutlaka akıllı ve cesur olacak. Melo bakmadan adrese teslim pas atıyor. Topu kaybederim korkusu yok. Bu, futbolda çok önemli. Futbol cesur oynanmalı.

Böyle bir kişinin de defansta olması lazım, Gökhan Zan. Belki güçlü değil, belki yaşı ileri; ama oyun zekâsı süper. Defanstan top çıkarmak, oyunu başlatmak, oyunu yönlendirmek futbolda çok önemli. İşte bunun için de akıl, teknik gerekiyor. Ayrıca defansta oynayanların savaşmaları da lazım geldiğinden güçlü olmak zorundalar. Korkusuz oynayan, 30 metreden adrese teslim pas verebilen defans oyuncunuz olmak zorunda.

Orta saha oyuncuları ile forvetler ve kenarlardan biri pres yapma özelliğine de sahip olacak. Çünkü rakip sahaya ya ortadan ya da kenarlardan gidilir. Savaşmak önemlidir ama maçı oyuncuların özellikleri kazanır. Adam topu iğnenin deliğinden geçiriyorsa savaşmanın anlamı kalmaz.

Takımı oluştururken oyuncu seçiminde bu incelikler şart. Gerekirse hız için oyuncu adayını koşturacaksınız. 100 metreyi atıyorum 10 saniyede koşabilecek. Ya da pres yaptıracak veya adam geçtireceksiniz. İkisini aynı pozisyonda yapabilirsiniz. Biri geçmeye, diğeri prese çalışacak. Siz de bakıp karar vereceksiniz. Akıllı pas, adam eksilten pas, oyunu okuma, oyun zekâsı teknik oyuncularınızda ve akıllı olmasını istediğiniz oyuncularınızda mutlaka olacak. Defansa alacağınız oyuncu adaylarını savaştıracak ya da maçlarını izleyeceksiniz. Bir kişi 2 hele hele 3 kişilik defansınızı geçiyorsa bu 3 kişiyi satıp bu 1 kişiyi alın derim.

Modern futbol ile ilgili yazılarımız devam edecek… 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..