Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '12

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Yeşilliklerin Süslediği Makedonya - Kalkandelen ( TETOVO )

Yeşilliklerin Süslediği Makedonya - Kalkandelen ( TETOVO )
 

Makedonya - Kalkandelen ( TETOVO )


İnsan doğayı sevince bir başka oluyor bakış açısı da değil mi dostlar? Yeşil, temiz hava, sıcakkanlı insanlar güzellikler yansıtıyor yaşantımızda. Balkanlarda dolaşmak insanın eski mahallesini ziyaret etmesi gibidir. Arnavut kaldırımlı sokaklar, tek katlı beyaz  badanalı evler, narin camileri, çarşıları dükkanları, kahvehaneleri, köprüleri, mezarlıklarıyla bu mahalleler zarif bir yaşama üslubunun eseridir. Buna değinerek sizlere Makedonya’da bulunan Kalkandelen’i tanıtacağım.

Yeşil dağların çevrelediği Kalkandelen, önemli bir ekonomik merkez olmasının yanında iki üniversiteye ev sahipliği yapıyor. Makedonca adı Tetovo olan Kalkandelen, ülkenin diğer birçok yeri gibi Osmanlı izlerini de yoğun olarak taşıyor. Şar dağlarının eteklerindeki kentin en önemli turistik değeri kayak merkezi Popova Şapka. Kalkandelen’in birkaç kilometre dışındaki tesisler, Yugoslavya döneminden beri kış sporları için cazip bir adres. Pena Nehri’nin süslediği Kalkandelen ve çevresinde görülecek yerlerin başında eski kale olan, Leşok Manatırı, tarihi taş köprü geliyor.

Osmanlı döneminden kalan eserler arasında ise tekke ve hamam sayılabilir. Ama Kalkandelen’deki en dikkat çekici Osmanlı izi kuşkusuz Alaca Camii. Renkli süslemeleriyle özgün bir mimari eser olan cami 1400’lü yıllarda yapılmıştır. 1800’lerde ise büyük bir tadilattan geçti ve bugünkü güzelliğine tekrar kavuştu. Tepeleri 2800 metreyi aşan Şar Dağları ve Suva Gora ( Kuru Dağlar ) arasındaki  13 km. Genişliğinde ve 56 km. uzunluğunda Polog Vadisi bulunuyor.  Türklerin de yoğun olarak uğrak merkezi olan Kalkandelen bu yemyeşil vadinin  ortasında Şar Dağları’nın eteklerinde kurulmuş bir kenttir. Kenti Pena ( Köpük ) deresi ikiye ayırıyor. Buna ek olarak ; 4 km. Güneydoğusundan akan Vardar Nehri de Kalkandelen Ovasını sulamaktadır.

Hatırlatma:

Kalkandelen’e Üsküp’ten otobüsle ulaşabiliyorsunuz. Üsküp havaalanı şehir merkezine 70 km. Mesafede yer alıyor. Sunny Hill’deki kayak merkezi şehre 18 km. mesafede. Buraya füniküler de çalışıyor.

Bilmeyenler İçin :

Füniküler : Çekmeli Vagon

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..