- Kategori
- Psikoloji
Yılansı bakışlarla bakışma

Yok öyle değil. Gerçekten korkmadın yılanın kapaksız ve kıpırtısız gözlerine, gözlerini kapatmaktan bile çekinmeden, dik dik bakarken. O da aynısını hissetmiş olmalı ki hiç nefes almadan dikti gözlerini gözlerine. Sanırım o seni senin onu görmenden önce gördü. İkinizden başka kimse yok ortalıklarda. Hazırlıklı, dikkat çekmeden, ölüm duruşuyla, soğuk ve gururlu.
Ne çok geliyor son zamanlarda ölüm aklına. Her an gitmeye hazır hallerin biraz telaşlı ve emin olmayan adımlarla. Olmamış, eksik ve yarım kalmış tüm isteklerin umutlarında gizli, kimseye göstermeden olacağı günü beklerken hissediyorsun ölümü tüm hücrelerinle. Onun için bu kaçışlı kovalamaca kendince kendinden. Onun için duaların bu kadar dingin ve uzun. Uzunluk meselesi arkanda kalanlar için.
Ellerini uzatsan sokacak seni belki de sadece korkudan. Hareket ederse ne yaparımlarla gözlerin kısa mesafelerde korunak arayışlarında ve takip de gözlerin her milim hareket kontrolüyle. Onun da yüreği senin gibi sıcak mı atıyor acaba?
Gerçekten korkmadın şahidim ben. Sonraki rüyalarındaki arayışlar ve kaçışlar tamamen ürpertiden. Soğuğu sevmezsin sen, soğuk duruşların korumak için kendini korunması gerekenlerden. Ne kadar da sana benziyor değil mi? Farklı renklerde aynı yılansı, soğuk bakışlar.
Ne kadar da seninle eş değil mi? Aynı çatal dil; onunkinden zehir seninkinden acı kelimeler dökülüyor belki de aynı sebepten. Korunma ve koruma çabalarınız aynı uzaklıkta. Daha fazla korkmak değil korkutmamak için uzaklaşıyorsun gözlerinin bakış açısından. Anlatsan anlar mı korkularını, duyabilir mi aynı şekilde algılandığını, inanır mı söylediklerine, aynı dilde mi konuşuyorsunuz acaba? Arkanı döndüğünde sırtında yakalanma ürpertisi.
Anlatsan anlarlar mı aynı dili konuştuğun insanlar? İnanırlar mı sadece korumak için olduğuna çabalarını? Kenarlara çekilmeye çalıştıkça dairenin tam ortasında tek başına kalakalmalar. Korkularınla aynı yılansı bakışlarla yeşilin siyaha dönmesi kıvamında. Soğuk ve güvenli, soğuk ve sıcak, soğuk ve gururlu.
Arkana dönüp bakıyorsun iki adım sonra, o da aynı güvensizlikle bakıyor, kapaksız ve kıpırtısız gözleriyle sana. Zarar görmemek adına birbirinize uzak duruşlarınız. Aynı his anlaşmasıyla vedalaşıyor gözleriniz birbirinizi hiç kaçırmadan.
Konuşabilmek isterdin oysa, sanki sokakta rast gele karşılaşmış iki yabancı gibi. En gizlilerini anlatıp, çekincesiz ve sereserpe, zehirlerinin katranını akıtman gibi kimseyi sokmadan. Yabancı birine içini dökmenin o güvenli sıcağında dönerdin bulunman gereken yerlere.
Yaşına rağmen aynı onun yaşındasın sanki, bu yılın yavrusu gibi. Ananın kucağına sığınıp, hiç çıkmamak oradan, doğurduklarını unutmadan.