Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yılbaşı menüsü 4

Yılbaşı menüsü 4
 

Keyifle daha nice yıllara


Artık yeni yıla ok yaklaştık, son alış-verişler yapılıyor, listeler tamamlanıyor. Bazılarımız şenlik tadında yeni yıla hazırlanırken, bazılarımız içinse sıradan bir gün. Soframda olmazsa olmaz dediğiniz bir bütün hindi ise size göre de bir şeyler hazırladım. Umarım beğenirsiniz.

Böyle sofralara yakıştırdığım bir kolay başlangıç ile yapalım açılışı. Bruschetta en sevdiğim giriş lezzeti. Adı havalı, yapması kolay, hafif, şık ve lezzetli! Üstelik istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Yılbaşı gecesi yoğun olacağınızı düşünerek malzemelerinizi bir gün önce hazırlamanız tavsiye ederim. Çok kolay.

Bruschetta

Malzemeler:
İstediğiniz envaye çeşit ekmek (evde fazla kalanları da değerlendirmek için bulunmaz bir durum)
Mozarella dilimlenmiş ( Mozarella bufalo ve fındık olarak satılıyor genellikle, büyük olanı alın, dilediğiniz peyniri de kullanabilirsiniz )
Domates ( Küp, küp kesilmiş)
Fesleğen
Sızma zeytinyağı
Bruschetta baharat karışımı ( Pul biber, toz nane, toz, kekik, karabiber, tuz, zerdeçal, safran,… Hazır satılanını bulursanız alabilirsiniz. Ama yeni tatları bence siz bulun ve kendiniz yaratın)

Hazırlanışı:

Tavaya sıvı yağ koyun ve üstüne baharatları atın. Dilimlediğiniz ya da dilimli olarak aldığınız istediğiniz çeşitte ekmeği kızartın. Servis yapacağınız tabağın üstüne koyun. Üstüne fesleğen yapraklarını, dilimlediğiniz mozarellaları, domatesleri üst üste koyun. En üste zeytinyağı dökün. İşte bu kadar!
Dilerseniz, alt yapıyı aynı bırakarak, karides, kalamar, avokado gibi malzemeler de kullanabilir ya da bir kaç çeşit yapabilirsiniz. Eğer ahşap ya da zeytin ağacından kesme tahtanız var ise onun üstünde servis yapın çok hoş oluyor. Dilediğiniz çeşitlemeleri yapabilirsiniz. Zahmetsiz ve lezzetli!

Şimdi şık bir ordövr tabağı hazırlayalım.

  Patatesli mini rulolar

malzemeleri

2 yufka

5-6 haşlanmış patates

100 gr beyaz peynir

Yarım su bardağı süt

2 yemek kaşığı maydanoz

Tuz

Karabiber

Ayçiçeği yağı

2 yemek kaşığı yoğurt

1 yumurtanın sarısı

Hazırlanışı:

Patatesleri çatalla ezin. Maydanozu kıyın. Süt ve ufalanmış beyaz peynirle karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. Yufkaları ikiye katlayıp ayçiçeği yağı sürün. Yufkaların uzun kenarlarına patatesli harcı paylaştırıp uzunlamasına yerleştirip rulo yapın. Yarım saat buzdolabında bekletin.Fırını180 dereceye ayarlayın. Yufkaları 1.5 cm kalınlığında dilimleyin. Yoğurt ve yumurtayı bir kasede çırpın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirdiğiniz ruloların üzerine sürün. 30 -35 dakika pişirip servis yapın.

AMAZON ORDÖVR TABAĞI

Nereden çıktı Amazon? diyenler için, Amazon çünkü içi otlarla, peynirle ve kuruyemişlerle dolu. Doyurucu değil ama ana yemeğe kadar idare eder. Nede olsa hindiye yer kalsın!

Malzemeler:

Roka
Fesleğen
Kuzu kulağı ıspanak
Sevdiğiniz 5 çeşit peynir
Kuruyemişler
Pastırma
Minik Turp
Minik domates

Beyaz bir tabağın altını otlarla tamamen kapatın. Farklı şekillerde kestiğiniz peynirleri gelişi güzel yerleştirin. Ceviz, badem ve şamfıstığını üstlerine atın. Pastırmaları kıvırarak tabağın kenarlarına yerleştirin. Minik turplara dilediğiniz şekli vererek, tabağa serpin. Minik domatesleri dilediğiniz gibi serpin. Bir kaç dilim portakal ile tabağı tamamlayın. Ormanın bütün renkleriyle, büyüleyici ve hafif bir tabak! Ek olarak, ortaya şarküteri ve peynirlerden oluşan bir tabak koymayı unutmayın.

Portakal ve elmalı hindi

Malzemeleri.

1 hindi (5 kg’lık)

2 elma

2 portakal

5 dilim dana jambon

Sosu için
1 büyük soğan

3 diş sarımsak

Yarım su bardağı soya sosu

Yarım su bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı beyaz şarap veya elma sirkesi

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

Tuz

Hazırlanışı:

Hindiyi temizleyin. Sos malzemelerinin tümünü bir kapta karıştırıp hindinin her yerine elinizle sürerek yayın(dileyen fırça kullanabilir, ama elle iyice ovarak sosun iyice emilmesine yardımcı oluruz). Hindinin üzerini kapatarak 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün kabukları soyulmuş elma dilimleri ve soyulmuş portakal dilimlerini hindinin iç kısmına yerleştirin. Jambon dilimlerini hindinin üzerine dizin. Yağlı kağıt ve alüminyum folyo ile üzerini kapatarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında 2 saat pişirin. Üzerindeki yağlı ve alüminyum kağıtları alarak tamamen kızarıncaya kadar pişirmeye devam edin. Hindiyi fırından çıkartıp 10 dakika dinlendirin. Üzerindeki jambon ve içindeki meyveleri alarak servis tabağına yerleştirin. Sıcak olarak servis yapın.

Herkes pirinç pilavı tercih ederken biz buğday(dövme) pilavı ile soframızı şenlendirip, farkımızı ortaya koyabiliriz.

Kestaneli ve buğdaylı iç pilav

2 soğan

5 diş sarımsak

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 kg haşlanmış buğday

20 gr kuşüzümü

20 gr tarçın

30 gr tereyağı

200 gr haşlanmış kestane

Tuz

Karabiber

Hazırlanışı:
Soğan ve sarımsağı ince doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Buğday (önceden ıslatarak yumuşamasını sağlayın), kuşüzümü, tarçın, tuz ve karabiberi ekleyin. Gerekirse az su ilavesi yaparak kısık ateşte 15 dakika pişirin. Bir yandan kestanelerinizi içine 1 yemek kaşığı şeker koyarak haşlayın. Haşlarken üzerlerini çizmeyi unutmayın. Tereyağı ve ayıklanmış kestaneleri ekleyip karıştırın ve hindinin yanında servis yapın.

Yılbaşı pastası

 malzemeleri

Pandispanya için:

6 yumurta

3 çay bardağı un

1 su bardağı tozşeker

2 çorba kaşığı nişasta

Yarım paket kabartma tozu

Krema için:

1 kutu toz kremşanti

2 su bardağı süt

1.5 su bardağı hindistancevizi rendesi

3 muz

Süsleme için:

1 çay bardağı sütle çırpılmış

1 paket çikolatalı toz kremşanti

İçi çikolata doldurulmuş incirler (dilediğiniz süslemelik meyve, frambuaz, çilek, vişne)

Hazırlanışı:

 Yumurtaların sarılarını aklarından ayırın. Tozşekerin yarısı ile yumurta sarılarını bir kaseye alıp karıştırın. Şeker eriyinceye kadar karıştırarak benmari usulü pişirin. Ateşten alıp mikserle çırpın. Yumurta aklarını kalan tozşekerle kar halinde çırpın, sarılara ilave edip tekrar çırpın. Un, nişasta ve kabartma tozunu ekleyip karıştırarak düzgün bir hamur elde edin. Fırın kalıbını yağlayıp hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında pişirin. Pandispanya soğuyunca kalıptan çıkarıp enine üçe kesin. Kremşantiyi sütle çırpıp birinci katına sürün. Muz dilimlerini dizip kremşanti sürün, hindistancevizi serpin. 2. ve 3. katları da hazırlayıp kremşantiyle kaplayın, hindistancevizi serpin. Üstünü çikolatalı kremşanti ve incilerle süsleyin.

İşte misafirlerinizle keyifle vakit geçireceğiniz bir sofra! Afiyet olsun!

Hayatınızda daha nice sağlıklı, mutlu, huzurlu, bol kahkahalı yeni yıllara dileği ile…

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..