Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yılbaşı Mönüsü 3

Yılbaşı Mönüsü 3
 

Keyifli, sağlıklı sofralar


Artık yeni yıla yaklaştık, diğer mönülerimi beğenmediyseniz, daha gösterişli sofralar kurmak istiyorsanız yeni önerilerimle karşınızdayım umarım beğenir ve keyifle sofralarınızı kurarsınız.

Bu tariflerde yine hindiyi bütün olarak bulamayacaksınız. Çünkü 10-15 kişilik ve biraz pahalı. Ekonomik ve lezzetli bir sofra seçeneği sunaya çalışacağım.

Erişteli Mercimek Çorbası

Malzemeler:

1 su bardağı yeşil mercimek
1,5 su bardağı erişte (ben taze kesilmiş erişteyi tercih ediyorum)
12 su bardağı sıcak su
1 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
isteğe göre tereyağı ve nane(ben birazda kekik eklemeyi seviyorum)

Hazırlanışı

Orta boy bir tencereye zeytinyağını ve kestiğiniz soğanı alın. Orta ateşte 1 dakika kadar soğanları kavurun. Kavurduğunuz soğanlara yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri ekleyerek 2 dakika kadar kavurun. Tencereye 10 su bardağı suyu ekleyin ve orta ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen mercimeklere erişteleri, 2 su bardağı sıcak suyu ve damak tadınıza göre tuz ekleyin. Kısık ateşte erişteler yumuşayıncaya kadar pişirin. İsteğe göre üzerine tereyağında nane kavurarak servis yapın.

Kaşar Rendeli Karides Salatası

Malzemeler:

500 gr. karides
1 çay bardağı zeytinyağı
yarım demet maydanoz
yarım limon
tuz
kaşar peyniri rendesi

Hazırlanışı

Karidesleri sudan geçirin, üzerini geçecek kadar su koyarak 20-25 dk. haşlayın. Fotoğraftaki gibi karidesin önce kafasını daha sonra bacaklarını ayırın. Bacaklarını aldığınız yerden hafifçe bastırarak kabuğunu çıkartın. İşte bu kadar basit… Salata için karideslerin üzerine zeytinyağını, yarım limon suyunu, kıyılmış maydanozu ve tuzu ekleyin. İyice karıştırın, son olarak üzerine kaşar peyniri rendesi serpin ve servis yapın.

Paçanga

Malzemeler :

2 Adet yufka
150 gr pastırma
200 gr rende kasar
1 Adet domates
1 Adet Çarliston biber
1 Tutam maydanoz
Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı :

Yufkaları dört üçgen elde edecek şekilde dörde bölün. Pastırmaları ince ince dilimleyin doğradığınız biber ve domatesle teflon tavaya koyarak 1-2 dakika sote edin (isteğe göre çiğdende kullanabilirsiniz). Soğuyunca kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Yufkayı kalın bir sigara böreği şeklinde sarın. Tüm yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin.Yufkalar bittikten sonra kızgın yağa atarak altlı üstlü kızartın. Soğutmadan ikiye bölerek sıcak olarak servis yapın. (önceden hazırlanmış paçanga böreğinizi fırında ısıtarak da servis yapabilirsiniz.

Bütün hindi hazırlamak isteyenler için tavsiyem eğer 10-15 kişilik bir davet veriyorsanız bütün hindi tercih edin, aksi takdir de yazık ki ziyan oluyor. Eğer 6-7 kişilik bir sofra ise işte size tasiyem.

 Ispanaklı Hindi Sarama

750 gr fileto hindi göğüs eti (tek parça)

300 gr ıspanak

100 gr dana jambon

1 yumurta

1 soğan

2 diş sarımsak

1 çay bardağı kaşar peyniri

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 dal biberiye

Tuz

Hazırlanışı

Fileto hindi etinin sarılabilmesi için döverek biraz incelttin. 1 yemek kaşığı zeytinyağını tavada ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı ekleyip soteleyin. Soğan yumuşayınca yıkayıp iri doğradığınız ıspanağı ekleyip karıştırın. Ispanaklar hafif pişmeye yakın tuz ve karabiberi ekleyin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. İyice soğuyan ıspanaklı harcın suyunu süzün. Bir çırpılmış yumurtayı ekleyip karıştırın. Fileto hindi etini tezgaha yayın. Üzerine biberiyeleri serpin. Jambon dilimlerini yayın. Ispanaklı harcı da yayın. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Rulo şeklinde sarıp kenarlarını kürdanla kapatın veya fırın ipi ile bağlayın. Yarım yemek kaşığı tereyağını tavada ısıtın. Hindi sarmasını tavaya alıp her iki tarafını kızartın. Hindi sarmasını fırın kabına alıp üzerine kalan tereyağını aktarın ve alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Üzerindeki alüminyum folyoyu kaldırıp 10 dakika daha pişirin. Fırından çıkarıp 5 dakika dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın. Görüntü muhteşem olacak, sade görüntüsü ile değil lezzeti ile de gecenin yıldızı siz olacaksınız.

Perde pilavı

Hamur için:

2 su bardağı un

Yarım su bardağı su

1 yumurta

15 gr margarin

İç malzeme:

2 su bardağı pirinç

2.5 su bardağı tavuk suyu

300 gr tavuk göğüs eti

1 kahve fincanı sıvıyağ

1 soğan

1 su bardağı soyulmuş badem

1 kahve fincanı kuşüzümü

1er tutam tarçın, karabiber ve yenibahar

2 çorba kaşığı limon suyu

30 gr oda ısısında yumuşatılmış tereyağı

Tuz

Hazırlanışı:

Pirinci tuzlu ve 1 kaşık limon suyu eklenmiş sıcak suda 30 dakika bekletin. Süzüp bol suyla yıkayın. Tavuk etini tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ilave edin. 1 tutam tuz ve kalan limon suyunu ekleyip haşlayın. Süzüp eti tel tel ayırın. Soğanı soyup kıyın. Kuşüzümünü şişmesi için ılık suda 5 dakika bekletip süzün. Sıvıyağı tencerede kızdırıp soğanı soteleyin. Pirinci ekleyip tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Yarım bardak badem, kuşüzümü, tarçın, karabiber, yenibahar ve tuzu ekleyip karıştırarak kavurmaya devam edin. Tavuk eti ve 2.5 su bardağı kadar tavuk suyu ekleyip kapağını kapatın ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.

Hamur için, un su, yumurta ve oda ısısında yumuşatılmış margarini çukur bir kapta karıştırıp yoğurun. Sert bir hamur hazırlayıp unlanmış zeminde merdane ile yufka büyüklüğünde açın. Ortası delik kek kalıbını tereyağı ile yağlayıp kalan bademleri dekoratif bir şekilde yapıştırın. Üzerine yufkayı kenarları dışa sarkacak şekilde yayın. Pilavı ilave edip sarkan kısımları içe doğru kıvırıp kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Servis tabağına ters çevirip servis yapın.

Şimdi bir de tatlı yapalım

Brownie muffin

Malzemeleri

100 gr tereyağı

4 yumurta

¾ su bardağı toz şeker

200 gr bitter çikolata

3 yemek kaşığı kakao

1 su bardağı un

Yarım paket kabartma tozu

 Hazırlanışı

Tereyağını eritin. Ocaktan alıp üzerine bitter çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Soğuduktan sonra şekeri ekleyip mikser yardımıyla çırpın. Üzerine yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edin. Son olarak elediğiniz un, kabartma tozu ve kakaoyu ekleyip çırpın. Muffin kalıplarına karışımı aktarın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Ilınınca servis yapın.

Afiyet Olsun!

Hayatta hep sevdiklerinizle sofralarınızı paylaşmanız dileği ile…


 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..