Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '07

 
Kategori
Müzik
 

Yıldıray Çınarı uğurladık

Yıldıray Çınarı uğurladık
 

Ben türkülerinde ana ve babasının olduğuna inanırım. Sanatkar belki öz evladı için yapamadığı fedakarlığı türküleri için yapmıştır. Türkülerde çocuk gibidir onu da besleyip büyütmek gerekir. Hatta korumak kollamak gerekir. Yine bir çocuğun ismini annesi babası kadar tatlı ve içten çağıran yoktur. Bu yüzden bir çocuk ne kadar anaya babaya benzerse türkülerde o kadar okuyanına besteleyenine benzer. Değerli sanatçımız Yıldıray ÇINAR’ın Çarşambayı sel aldı türküsü de böyledir.

Bir düşünür “ Bir ülkenin türkülerini yapanlar kanunlarını yapanlardan daha değerlidir”( Tales) diyor. Doğrudur da. Türkü yapanları hepimiz hatırlayıp unutmuyoruz da, kanun yapanların isimlerini aklımıza bile getirmiyoruz. Bu sözün verdiği ders üzerinde iyice düşünmek gerekmez mi?

Bir Türkü Adamını, bir sanatkar insanı daha toprağa verdik. Evet evet ne kadar da inanmak istemesek bile Yıldıray ÇINAR aramızdan ayrıldı. Onu asıl sanat Çınarı yapan elbette soyadı değildi. O onlarca türküye attığı imzayla, aldığı 12 altın plak ödülüyle, Türk Sinemasına kazandırdığı 50 den fazla filmiyle dahası şahsiyetiyle bir çınardı. Günümüzde sanatkar insan kolay yetişmiyor. Yetişeninde kıymeti bilinmiyor. Hele de sapla samanın birbirine karıştırıldığı bir dünyada bu daha da öne çıkıyor. Mehmet Akif Ersoy’un “Edebin bittiği yerde edebiyat biter” dediğini hatırlıyorum. Edebin bittiği yerde sadece edebiyat değil, sanatta bitiyor, sanatkarda…Hatta insan bile bitiyor. Sanatın ve sanatçının şahsiyetini koruyabilen gerçek sanatkarlara ne kadarda ihtiyacımız var.

Sanatkar ölürse bedenini toprağa verebilirsiniz. Fakat toplumunun ona olan sevgisini asla. Hele eserlerini. Yıldıray ÇINAR milletinin sanatkarıydı. Bu toprakların çocuğuydu. Ona sahip çıkacak olan da yine türkülerle yoğrulan bu millet olacaktır. Hani Hz. Mevlana;” Öldüğüm zaman gelip kabrimi öpeceğine, hayattayım gel şimdi yüzümü öp” der.Yıldıray ÇINAR hayatta iken ona karşı vefamızı gösterip gösteremediğimizi bilmiyorum fakat kabrini çok öpeceğimizi görür gibi oluyorum.

İnsan aklı işte kabul etmekte zorlanıyor. Sahi Yıldıray ÇINAR aramızdan ayrıldı mı. Onun bir çağlayan gibi seslendirdiği Çarşambayı Sel Aldı Türküsü şimdi yetim mi kaldı.? TRT’de Türk Halk Müziği sanatçısı olarak görev yapan sanatçının derlediği veya seslendirdiği eserler arasında "Çarşambayı Sel Aldı", "Sarmaşık Bülbülleri", "Aman dünya ne dar imiş", "Arzu ederdiniz bir yol görmeye", "Şen ola düğün", “Badı Saba”, “Bölemedim felek ile kozumu” gibi Türküleri dilden dile dolaşıyor. Baş rolünde oynadığı "Zaloğlu Rüstem", "Arzu ile Kamber", "Eşref", "Kardeş Kurşunu" ve "Kahpe Felek" gibi filmler hafızalarımızda yaşıyor.

Sağlığında yapılması planlanan ancak rahatsızlığı nedeniyle bir türlü gerçekleşemeyen sanat gecesinin en kısa zamanda yapılması talebimizdir. Yaşarken kendisinin de arasında olduğu bir kutlama gecesi kimbilir ne kadar da güzel olurdu ya. Ne yaparsın ki takdir böyleymiş. Kaderde bedeniyle değil de ruhuyla katılmak varmış. Keşke demenin bir yararının olmadığını hepimiz biliyoruz. Gönül arzu eder ki en kısa zamanda böyle bir gece yapılırda sevenleri yeniden bir araya toplanmış olur.

Büyük camide kılınan cenaze namazında oldukça yoğun bir kalabalık vardı. Böyle cenazelerde insanın gözleri sanatkar dostlarını da arıyor. Bulamayınca daha bir hüzünleniyor. Varsın gelemesinler. Bundan sonra da görev devam etse de son anlamlı görevlerini yoğun bir katılımla yerine getirmelerinden dolayı Samsun halkını tebrik etmek istiyorum.

Başta yeğeni Metin ERTEN olmak üzere ailesi yakınları ve sevenlerinin dahası milletimizin başı sağ olsun. Yolun açık olsun Türkü Adam. Çarşambayı sel alıp almadığını bilmiyorum fakat ayrılığınla sevenlerinin gözyaşlarının sele döndüğünü görüyorum. Bu kadar çok sevenini gözyaşları arasında bir arada görünce işte şimdi Çarşambayı sel aldı diyorum.

Dedim ya Türkü Adam güzel insan haydi güle güle git. Gözün ardında kalmasın ey dost. Sende biliyorsun yolcu yolunda gerek. Seni unutmayacağız. Ruhun şad olsun.

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..